Üzüm pekmezi nasıl yapılır sorusunu merak edenlere ev yapımı üzüm pekmezi tarifini araştırdık. sağlık açısından çeşitli faydaları olan üzüm pekmezi evde yapıldığında soğuk pres olarak hazırlanmaktadır. Üzüm pekmezi, insan vücudu için gerekli olan günlük magnezyum, kalsiyum, potasyum ve demir gereksiniminin büyük bir bölümünü karşılar. Üzüm pekmezi aynı zamanda vücudun kan üretmesine de yardımcı olmaktadır. Sağlık açısından bu denli faydalar sağlayan üzüm pekmezinin nasıl yapıldığını bilmek oldukça önemlidir. Üzüm pekmezi nasıl yapılır sorusunun cevabını merak edenler için üzüm pekmezi tarifini araştırdık. işte sizler için araştırıp bir araya getirmiş olduğumuz üzüm pekmezi nasıl yapılır sorusunun cevabı.
Üzüm pekmezi nasıl yapılır?
Malzemeler
2 kilo üzüm
Kevgir
İnce süzgeç
Tencere
Üzüm pekmezi içerisine şeker koyulmamalıdır. Üzüm pekmezinin faydalarından en iyi şekilde yararlanabilmek için şekersiz bir şekilde pişirmek gerekmektedir. Üzüm pekmezinin nasıl yapıldığını merak edenlere aşama aşama üzüm pekmezi yapımını açıkladık. İşte adım adım üzüm pekmezi yapımı.
1.aşama
İlk olarak 2 kilo üzümün içerisinden çürükleri ve çöpleri ayıklayın.
2. aşama
Daha sonra üzümleri bol su ile iyice yıkayın.
4.aşama
Tencerenin üzerine demir süzgeci yerleştirin. İki kilo üzümü ellerinizle demir süzgeç üzerinde ezin. Suların alt kısımdaki tencereye akmasına izin verin.
5. aşama
2 kilo üzümün hepsini elinizle ezdikten sonra suyunu ve posasını ayırın.
6.aşama
Çıkan üzüm suyunu bir kere daha ince süzgeçten geçirin. Çıkan posayı çöpe boşaltabilirsiniz.
7.aşama
Kalan üzüm sularını temiz bir tencereye alın. Daha sonra ocakta pekmez haline gelinceye kadar kaynatın.
8.aşama
Pekmez kaynamaya başladıktan sonra sürekli karıştırmanız gerektiğini unutmayın. Pekmezin macun kıvamına geldiğini kepçeye yapışıp yapışmadığından anlayabilirsiniz. Pekmeziniz soğuduğunda kavonoza alabilirsiniz. Pekmezinizin tam olarak kıvam alması için bir saat kaynatmanız gerekir.
Vermiş olduğumuz tarif yarım kâseliktir. Dilediğiniz miktarda üzümden pekmez hazırlayabilirsiniz.
Ev yapımı üzüm pekmezinin sağlık açısından da birçok faydası bulunmaktadır. Evinizde hazırladığınız üzüm pekmezinin faydalarını merak ediyorsanız aşağıda vermiş olduğumuz bilgilere göz atabilirsiniz.
Üzüm pekmezinin faydaları
Üzüm pekmezinin yaklaşık olarak 200 gramı vücuda sağladığı kalori bakımından 1150 gr süte, 350 gr kırmızı ete ve 300 gr beyaz ekmeğe eşdeğer seviyededir.
Demir kaynağı
Pekmez iyi bir demir kaynağıdır ve kan kaybından dolayı demir eksikliği riski yüksek olan kadınları menstruasyon için çok etkilidir. Yağsız ve çok az kalori içermeyen, kırmızı et gibi diğer yağlı kaynaklara kıyasla vücuda demir katmak için daha iyi bir alternatiftir.
Magnezyum kaynağı
Üzüm pekmezi magnezyum kaynağıdır. Magnezyum sinir sisteminin işleyişinde, kan pıhtılarının önlenmesinde ve proteinlerden ve karbonhidratlardan enerji üretiminde hayati bir rol oynar. Manganez eksikliği, kısırlığa, genel yorgunluğa ve zayıf kemiklere yol açabilir. Dolayısıyla cinsel gücü arttırmada ve doğurganlıkta pekmezin rolü önemlidir.
İyi bir potasyum kaynağıdır
Pekmez, hücrelerin düzgün çalışması için gerekli olan temel mineral potasyum içerir. Vücudun asit-baz dengesinin korunmasına yardımcı olur ve ısı kaybını önler. Potasyum ayrıca sinir ve kas kasılmasında önemli bir rol oynar ve kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur. Pekmez gibi potasyum açısından zengin gıdaların alınması hipokalemi gibi rahatsızlıkların önlenmesine yardımcı olur ve kan basıncını da azaltır.
Baş ağrısı ve yorgunluğu önler
Üzüm pekmezi vitamin B6 ve pantotenik asit gibi iyi bir mineral ve vitamin kaynağıdır. Bu vitaminlerin eksikliği baş ağrılarına, astıma , yorgunluğa ve strese neden olabilir. Günde bir kaşık üzüm pekmezi tüketimi , bu gerekli vitamin ve mineralleri sağlamaya yardımcı olur ve genel sağlığı korur.