Moringa çayının kronik hastalıkları önleme, vücuttaki iltihaplanmayı azaltma, sindirimi iyileştirme, kanseri önleme , bağışıklığı artırma , diyabetik semptomları yönetme ve koruma gibi ciddi faydaları bulunmaktadır. Üstelik bu faydalardan günde bir bardak moringa çayı içerek yararlanmanın mümkün olduğu söylenir.
Moringa çayının son yıllarda insanlar tarafından büyük ilgi görmeye başlamasıyla, moringa bitkisi üzerinde araştırmalar yoğunlaşmaya başladı. Moringa bitkisinin kökü de yaprakları da bir çok tıbbi alanda kullanılmaktadır.
Moringa çayının sağlığa faydaları nelerdir?
Bir çok hastalığa şifa sağlıyor
Moringa çayı içmek kanser, artrit , gut , mide rahatsızlığı, diyare , mide bulantısı, Alzheimer hastalığı, şeker hastalığı, kalp rahatsızlıkları ve hatta soğuk algınlığı gibi bazı durumlardan muzdarip kişileri tedavi ettiği söylenmektedir.
Bağışıklık sistemini güçlendiriyor
İçerisinde yer alan yüksek oranda askorbik ve antioksidanlar içermesi nedeniyle bu çay bağışıklık sistemini güçlendirerek grip ve soğuk algınlığı hastalıkları için mükemmel bir koruma sağlar. İçerisinde yer alan yüksek C vitamini sayesinde beyaz kan hücrelerinin artmasını da sağlamaya yardımcı olmaktadır.
Yaraların hızlı bir şekilde onarılmasını sağlar
İçerdiği yüksek C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirmenin yanı sıra vücutta oluşan yaralarında kısa sürede iyileşmesine yardımcı olmaktadır. Özellikle uzun süre yaralanma veya uzun süreli hastalıklardan korunabilmek için kullanılabilir.
Moringa çayı nasıl hazırlanır?
Moringa çayı özellikle evlerine veya bahçelerinde moringa bitkisi yetiştirenler için oldukça basittir. Moringa bitkisi sağlam ve dayanıklı bir bitkidir. Bu nedenden dolayı çok fazla sorun olmadan yetiştirilebilirler. Moringa bitkisi büyüdüğünde 4-5 metre boyuna kadar ulaşmaktadır. Moringa bitkisinin faydalarından yararlanmak için genellikle yapraklarının tüketilmesi önemlidir. Ymoringa çayını yapmak içinde yapraklarının iyice yıkanıp kurutulması da son derece önem teşkil etmektedir.
Moringa bitkisi yaprakları tazeyse en az 15 gün boyunca bol güneşte sararana kadar kurutulmalıdır. Moringa bikisi yaprakları tamamen sararmaya başladığında demlenip çayı hazırlanabilir.
Moringa çayı nasıl hazırlanır?
Moringa çayını birden fazla çeşitte hazırlayıp tüketebilmeniz mümkün. Aşağıoda vermiş olduğumuz tarifleri uygulayarak moringa çayı hazırlayabilirsiniz.
Moringa çayı 1. Tarif:
Moringa yapraklarını (eğer isterseniz saplarla birlikte) 10-15 saniye blenderdan geçirip öğütebilirsiniz. Bu şekilde çayını toz halinde kullanabilirsiniz.
Moringa 2. tarif
1 fincan suyu iyice kaynatın. Daha sonra 1 çay kaşığı moringa yapraklarını kaynar suyun içerisine atın. 3 dk içerisinde moringa yapraklarını suyun içerisinde demlendirin. İçerisine iki dilim taze zencefil 1 çay kaşığı bal ekleyip karıştırın.
Ilındığında afiyetle içebilirsiniz.
Moringa çayının zararları nelerdir?
Her bitkide olduğu gibi moringa çayının da fazla tüketildiğinde yan etkileri bulunmaktadır. Moringa bitkisini tüketirken moringanın zararı değil, yan etkisi olduğunu unutmamak gerekir.
Moringa çayının zararları (yan etkileri) nelerdir?
1- Mide ekşimesine neden olur
2- Mide bulantısına neden olur
3- İshale neden olur
4- Kasılmalara rahmin sıkışmasına ve pelvik ağrıların gelişmesine neden olabilir. Bu durumda moringa çayı hamileler için oldukça sakıncalıdır. Gebelik sırasında düşük riskini meydana getirebilir.
5- Bu yan etkiler oldukça nadirdir ve bu bitki veya çay için toksik bileşen yoktur. Moringa çayı kararında içildiğinde hiçbir yan etki göstermez.
Kaynak: Milliyet