Günümüzde insanlarla iletişim kurmak hiç olmadığı kadar kolay hale geldi. Bugün herhangi bir insan, sadece birkaç hareketler dünyanın bir ucundan öteki ucundaki bir tanıdığını arayabiliyor. Ancak bazı sorunlar da mevcut. Örneğin ülkemizdeki yurt dışı telefon görüşmeleri oldukça pahalı. Bu nedenle kullanıcılar internet üzerinden arama yapan WhatsApp gibi uygulamaları tercih ediyor. Peki bu uygulamalara ne kadar güvenebiliriz, WhatsApp yurt dışı arama ücretli mi?
2009 yılında hayatımıza giren WhatsApp, kısa süre içerisinde yayılarak popülaritesini artırdı. Uygulama 2G, 3G, 4G ya da Wi-Fi İnternet bağlantısı aracılığıyla kullanıcıların birbirlerine fotoğraf, video, ücretsiz arama, sesli ve yazılı mesaj ve belge göndermesini sağlıyor. Kolaylığı ve ücretsiz olması nedeniyle hızla yayılan WhatsApp, yıllarca kullanılan SMS’i geçerek bir numaralı iletişim aracı oldu.
Zamanla kendini geliştiren WhatsApp, kısa süre içerisinde sesli arama ve görüntülü konuşma gibi özelliklere sahip oldu. Dünya üzerindeki trafiğin büyük bir kısmını elinde tutan uygulamanın bu başarısı, kısa süre içerisinde başka şirketlerin de dikkatini çekti. Bu şirketlerden biri olan Facebook, 4 milyarı nakit olmak üzere 19 milyar dolara satın alınan uygulama, o dönemden bu yana Mark Zuckerberg yönetiminde.
Bu satın alım pek çok kullanıcıyı tedirgin ederken, uygulamanın son dönemlerdeki para hırsı endişeleri pekiştirdi. Kullanıcı verilerini paraya çevirmek isteyen Facebook, kişisel verilerin işlenmesini sağlayacak yeni gizlilik sözleşmesiyle gündeme geldi. Şirketin girişimleri skandallara neden olurken, kullanıcılar “WhatsApp yurt dışı arama için para alır mı?” gibi sorulara cevap arıyor.
İlk olarak WhatsApp‘ın şu an için ücretsiz olduğunu ve şirketin kullanım için herhangi bir para talep etmediğini belirtmekte fayda var. Facebook, yıllardır mesajlaşma uygulamasından para kazanmanın çeşitli yollarını arıyor. Ancak henüz kullanıcıların tepkisini çekmeyen bir yöntem geliştirebilmiş değil. Bu nedenle kısa süre içerisinde ücretli olması beklenmiyor. Yine de kullanıcıların her senaryoya hazırlıklı olmasında fayda var.