Yabancılara KDV istisnası ve Damga vergisi kanununda en son değişiklikle

Ebru Akçınar Özgür

Değerli Okurlarım ; 

Bu gün sizlere resmi gazetede yayımlanan 6824 sayılı kanunla vergi ile ilgili yapılan değişiklikler ile ilgili bilgiler vermek istiyorum.

6824 sayılı kanunun 5. Maddesi ile 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı tabloda ve  3065 sayılı KDV kanununun 13. Maddesinde düzenleme yapılmıştır.

8 Mart 2017 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 6824 sayılı "Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 5 ve 6. maddeleriyle, Damga Vergisi Kanunu ve Harçlar Kanunu'nda aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır. Yapılan değişiklik ile “I. Akitlerle ilgili kağıtlar" başlıklı bölümünün "A. Belli parayı ihtiva eden kağıtlar" başlıklı fıkrasına aşağıdaki bentler eklenmiştir:

14. Resmi şekilde düzenlenen kat karşılığı veya hasılat paylaşımı inşaat sözleşmeleri (Binde 9,48)

15. Resmi şekilde düzenlenen kat karşılığı veya hasılat paylaşımı inşaat sözleşmeleri kapsamında yapı müteahhitleri ile alt yükleniciler arasında düzenlenen inşaat taahhüt sözleşmeleri (Binde 9,48)

16. Kat karşılığı veya hasılat paylaşımı inşaat işlerine ilişkin danışmanlık hizmet sözleşmeleri (Binde 9,48)

17. Yapı denetimi hizmet sözleşmeleri (Binde 9,48)

Yapılan bu düzenlemeyle, (1) sayılı tabloya, inşaat sektörüne ilişkin farklı sözleşme türleri ayrı ayrı eklenmek suretiyle bu kâğıtlar için ileride oran farklılaştırılmasına imkân verilmesi sağlanmak istenmiştir. Yapılan bu düzenleme ile damga vergisine tabi yeni bir kâğıt ihdas edilmediği gibi şu an için bir oran değişikliği de yapılmamıştır. Ancak ileri de yapılacak düzenlemeler ile inşaat sektöründe farklı sözleşme türleri için farklı oranlarda damga vergisi oranı uygulama imkanı sağlanmaya çalışılmıştır.

Damga Vergisi Kanunu'na ekli (2) sayılı tabloda damga vergisinden istisna edilen kâğıtlar sayılmaktadır. 6824 sayılı Kanun'un 5. maddesiyle, söz konusu tablonun "V- Kurumlarla ilgili kâğıtlar" bölümüne aşağıdaki 26. sıra eklenmiştir.

"26. Sosyal sorumluluk projeleri kapsamında proje yürütücüsü sivil toplum kuruluşları ile bu projelere destek veren kamu kurum ve kuruluşları veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları arasında düzenlenen kâğıtlar."

Yapılan bu düzenleme ile sosyal sorumluluk projesi kapsamında kamu kurum ve kuruluşları ve kamu kurumu niteliğindeki kuruluşlar ile proje yürütücüsü kuruluşlar arasında imzalanacak kağıtlar damga vergisinden istisna kapsamına alınmıştır.

8 Mart 2017 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 6824 sayılı "Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 7. Maddesiyle KDV Kanununun 13. Maddesinin 1. Fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir:

i) Konut veya iş yeri olarak inşa edilen binaların ilk tesliminde uygulanmak ve bedeli döviz olarak Türkiye’ye getirilmek kaydıyla, Gelir Vergisi Kanununun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının 2 numaralı bendinde belirtilenler hariç olmak üzere çalışma veya oturma izni alarak altı aydan daha fazla yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları, Türkiye de yerleşmiş olmayan yabancı uyruklu gerçek kişiler ile kanuni ve iş merkezi Türkiye de olmayan ve bir iş yeri ya da daimi temsilci vasıtasıyla Türkiye de kazanç elde etmeyen kurumlara yapılan konut veya iş yeri teslimleri (Şu kadar ki bentte öngörülen şartları taşımadığı halde istisnanın uygulandığının tespit edilmesi halinde zamanında tahsil edilmeyen vergi, vergi ziyaı cezası ve gecikme faizinden mükellef ile birlikte alıcı müteselsilen sorumludur. İstisna kapsamında teslim alınan konut veya iş yerinin bir yıl içerisinde elden çıkarılması halinde zamanında tahsil edilmeyen verginin, 6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesine göre hesaplanan tecil faiziyle birlikte tapu işleminden önce elden çıkaran tarafından ödenmesi şarttır.)

Yapılan bu düzenleme ile;

a)    Çalışma veya oturma izni alarak altı aydan daha fazla yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları (Resmi daire ve müesseselere veya merkezi Türkiye'de bulunan teşekkül ve teşebbüslere bağlı olup adı geçen daire, müessese, teşekkül ve teşebbüslerin işleri dolayısıyla yabancı memleketlerde oturan Türk vatandaşları hariç),

b)    Türkiye’de yerleşmiş olmayan yabancı uyruklu gerçek kişiler,

c)    Kanuni ve iş merkezi Türkiye’de olmayan ve bir iş yeri ya da daimi temsilci vasıtasıyla Türkiye’de kazanç elde etmeyen kurumlara

01.04.2017 tarihinden sonra yapılacak konut veya iş yerlerinin ilk teslimleri KDV’den istisna kapsamına alınmıştır. İstisnanın uygulanabilmesi için şu şartların sağlanması gerekmektedir:

• İstisna sadece konut ve işyeri olarak inşa edilen binaların tesliminde geçerli olup, konut ve işyeri dışında kalan bina, arsa ve diğer gayrimenkullerin teslimleri istisna kapsamına alınmamıştır.
• İstisna, çalışma veya oturma izni alarak altı aydan daha fazla yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları ile Türkiye’de yerleşmiş olmayan yabancı uyruklu gerçek kişiler ile kanuni ve iş merkezi Türkiye’de olmayan ve bir iş yeri ya da daimi temsilci vasıtasıyla Türkiye’de kazanç elde etmeyen kurumlara yapılan teslimlerde geçerlidir. 
• İstisna söz konusu binaların sadece ilk tesliminde uygulanacaktır.
• Binaların alım satım bedelinin tamamı döviz olarak Türkiye’ye getirilmesi gerekmektedir.
• Yukarıda sayılan şartları taşımadığı halde istisnanın uygulandığının tespit edilmesi halinde zamanında tahsil edilmeyen vergi, vergi ziyaı cezası ve gecikme faizinden satıcı mükellef ile birlikte alıcı müteselsilen sorumlu olacaktır.
• İstisna kapsamında teslim alınan konut veya iş yerini satın alanların bir yıl içerisinde satın aldıkları işyeri veya konutun elden çıkarılması halinde zamanında tahsil edilmeyen verginin, 6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesine göre hesaplanan tecil faiziyle birlikte tapu işleminden önce elden çıkaran tarafından ödenmesi halinde tapu devri yapılabilecektir.

Değerli Okurlarım ,Yabancılara tanınan bu muafiyet ülkemizde yatırım yapmak, vatandaşlık almak isteyen yabancılar için önemli bir fırsat aslında... 

"Fiyat, ödediğiniz; değer ise elde ettiğinizdir."
Warren Edward Buffett

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.