Türkiye'de en az 1,5 milyon dolar tutarında gayrimenkul yatırım fonu katılma payı veya girişim sermayesi yatırım fonu katılma payı alan yabancılar, Türk vatandaşlığına hak kazanacak. Omurga Portföy Genel Müdürü Oğuz Kösebay, “Bu karar yabancıların hem güvenli hem de katma değeri yüksek yatırım yapabilmelerini sağlayacak” dedi.
Resmi Gazete’de en az 1,5 milyon dolar tutarında gayrimenkul yatırım fonu katılma payı veya girişim sermayesi yatırım fonu alan ve 3 yıl elinde tutan yabancılara Türk vatandaşlığı verilmesine ilişkin yönetmelik yayınlandı. Kararın 2017 başında yabancıların gayrimenkul alımıyla tanınan vatandaşlık hakkında benzer şekilde düzenlendiğini dile getiren Omurga Portföy Genel Müdürü Oğuz Kösebay, “GYF’lerin profesyonel gayrimenkul portföy yönetim şirketleri aracılığı ile yönetiliyor olması yabancılar açısından hem güvenli hem de katma değeri yüksek yatırımlar yapabilmelerini sağlayacak” dedi.
Yurt dışından ülkeye gelen dövizi artırabilmek amacıyla yabancılara gayrimenkul alımında sağlanan vatandaşlık hakkı dışında Nisan ayı içinde yabancılara gayrimenkul alımlarında KDV istisnası da tanındı ve bu istisnaya yurtdışında yaşayan Türkler dahil edildi. KDV istisnası için gayrimenkulün bir yıl elde tutulması yeterli… Döviz girişinin artırılması bir yana büyüme oranlarının ve tasarruf oranlarının iyileştirilmesinin üretimin ve yatırımın artırılması ile mümkün olduğunu belirten Kösebay, “Gayrimenkul ve Girişim Sermayesi Yatırım Fonları’nın alınması ve 3 yıl elde tutulması ile vatandaşlık hakkı tanınması dışında gayrimenkul alımına tanınan KDV istisnasının GYF’ler için de uygulanması kararını çok önemsiyoruz. Bu karar hem yerli ve yabancı yatırımcıların ilgisini ve tasarruflarını artırır hem de yatırımcılar açısından farklı uygulamaları engeller. Gayrimenkul ve girişim sermayesi fonlarının sermaye piyasaları aracı olarak SPK, Maliye Bakanlığı ve Vergi İdaresi tarafından desteklenmesi orta ve uzun vadede yerli ve yabancı yatırımlarının artırılmasında kilit bir role sahip olacaktır” diye konuştu.
Bakanlar Kurulu, 12 Ocak'ta yayınlanan kararla, en az 1 milyon dolar tutarında taşınmazı 3 yıl satmama, 2 milyon dolar sabit sermaye ve 3 milyon dolar mevduatı 3 yıl süreyle elinde bulundurmak şartıyla Türk vatandaşlığı hakkı, 1 Nisan 2017 de yabancılara ve yurt dışında yasayan Türklerin gayrimenkul alımlarında bir yıl elde tutmaya karşılık KDV istisnası getirmişti.