Yapılan araştırmalar sonucunda yalnız yaşayan insanların sayısı ABD ve diğer gelişmiş uluslararası ülkelerde yükselmeye devam ediyor. Bunun üzerine bilim insanları, yalnızlığın insan sağlığını fiziksel ve zihinsel olarak olumsuz etkilediğini söylüyor. Bu yüzden toplumları nasıl bir araya getirebileceklerine yönelik çalışmalar yapıyor. Toplumların parçalanmasına yönelik teknoloji üzerinden suçlama yapılsa da, aynı zamanda bu parçalanmayı birleştiren de teknolojinin olduğu düşünülüyor.
Kore'deki araştırmacılar bu söylem üzerine, insanları sosyalleşmeye teşvik eden Fribo adlı prototip bir robot geliştirdi. Fribo'nun yalnız yaşayan bir grup insanın evine dağıtılması amaçlanıyor ve bu da araştırmacılar tarafından fiziksel olarak yalıtılmış bireyleri bir araya getiren “sanal yaşam alanı” olarak isimlendiriliyor.
Fribo, kişilerin konuşmalarını evlerinde dinleyerek, sohbet uygulamaları aracılığıyla onları konuşmaya teşvik ediyor. Fribo’nun mikrofonları ve sensörleri sayesinde biri eve geldiğinde, ev içi faaliyetlerinin tüm talimatlarını yanınızda biri varmış gibi sohbet ederek yerine getiriyor. Bunun dışında Fribo’nun bir diğer özelliği ise telefonunuzda WhatsApp arkadaş grubunuza benzer bir grup oluşturarak, siz dışarıdayken gruptan sohbet etme, arkadaşlarınızı bu platforma dahil etme gibi seçenekler sunması. Tabii ki WhatsApp ve Facebook gibi platformlardan tek farkı, hedef kitlesinin nispeten daha küçük olması.
Son olarak Fribo, geçtiğimiz ay ACM / IEEE Uluslararası İnsan Robotu Etkileşimi Konferansı'nda sunuldu. Şimdilik test aşamasında olan bu teknolojik ürünün ileride ne gibi etkiler yaratacağı henüz bilinmiyor.