Açıklamada, “depreme dayanıklı(!)” olarak yapıldığı iddia edilen yeni binaların hatta daha inşaat aşamasında olan binaların dahi yıkıldığını hemen hemen her kentte gözlemlediklerini dile getiren TMMOB üyeleri, "Bu yapı denetim hizmetlerinin amacına uygun yapılmadığını, tamamen şekli denetimlerin gerçekleştirildiğini ortaya koyuyor. Şimdiye kadar yapı denetim kuruluşlarının denetimlerini düzgün yürütmedikleri, zemin ve temel etütlerinin yerinde denetimi esas alacak şekilde yapılmadığını ve bünyelerinde buna uygun personel bulundurmadıklarına ilişkin düşüncelerimizi kamuoyu ile paylaştık. Hatay’da yaptığımız incelemeler maalesef yapı denetim sisteminin işlemediğini ortaya koyuyor." denildi.
AKSİ HALDE MÜTEAHHHİTLERE HİZMET EDEN YAPI ÜRETİMİ DEVAM EDECEK
Öncelikli olarak yapı üretim ve denetim sisteminin acilen gözden geçirilmesi gerektiğine de dikkat çekilen açıklamada : "1956 yılından bugüne şekli olarak gerçekleştirilen yapı denetim hizmetlerinin amacına uygun bir şekilde gerçekleştirilmediği görülmektedir. Yapı denetim sistemindeki hata, eksik ve aksaklıkları ortaya çıkarılması gerekiyor. Aksi takdirde şimdiye kadar olduğu gibi halka değil rantta ve müteahhitlere hizmet eden yapı üretimi ve denetimi gerçekleştirilmeye devam edilecektir." ifadelerine yer verildi.
ACİLEN SORUŞTURMA AÇILMALI
Yazılı basın açıklamasında deprem bölgesindeki Cumhuriyet Başsavcılıklarını da göreve davet ettiklerini belirten TMMOB yetkilileri, açıklamalarına şöyle devam etti: "Görevini yerine getirmeyen, denetim hizmetlerini şekli olarak gerçekleştiren yapı denetim kuruluşu sahipleri, yönetici ve sorumluluğu bulunan çalışanlar, şantiye şefleri, müteahhitler ile bunları denetlemekle görevli il yapı denetim komisyonu ve merkez yapı denetimi komisyonu üyeleri hakkında acilen soruşturma başlatılmalıdır. Aksi takdirde on binlerce insanımızın yaşamını yitirmesine neden olan olguları ortadan kaldırmamız mümkün değildir.