Yara Bandına Sponsor Aranıyor

Ürettikler yara bandı için sponsor arıyorlar...

TÜBİTAK’ın değerlendirmeye almadığı, atık yengeç ve karides kabuklarından ürettikleri yara bandı projesiyle, Amerika’da 2 bin 450 proje arasında dünya birincisi olan Antalyalı lise öğrencileri, Mehmet Can Dursun ve İrfan Efe Boztepe’ye 1. Diyabet Teknolojileri Sempozyumu kapsamında Öğrenci Proje Ödülü verildi. 

Antalya TED Koleji’nde öğrenim gören 10. Sınıf öğrencisi Mehmet Can Dursun ile 11. Sınıf öğrencisi İrfan Efe Boztepe, özellikle şeker hastalarının iyileşmeyen yaraları yengeç ve karides kabuklarından yara bandı üretti. Projelerini TÜBİTAK’ın lise öğrencileri için düzenlediği bilim yarışmasına gönderen öğrencilerin projesi, TÜBİTAK’ın bölge sergisine bile çağrılmadı. Aynı projeyi Amerika’daki Genius Olimpiyatları’na gönderen öğrencilerin projesi 54 ülkeden 2 bin 450 proje arasında dünya birincisi oldu. 

SEMPOZYUMDAN ÖDÜL 

Projelerinin dünya birincisi olmasına sevinen öğrencilere bir onur da ilki İzmir’de düzenlenen 1. Diyabet Teknoloji Sempozyumu’ndan geldi. Sempozyum kapsamında verilen 1. Diyabet Teknolojileri Öğrenci Proje Ödülü’ne layık görülen öğrencilere ve projenin danışmanı Kimya Öğretmeni Gülay Demirci’ye ödülleri Sempozyum Başkanları Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokronoloji ve Diyabet Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Damla Gökşen ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokronoloji Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Selçuk Dağdelen tarafından takdim edildi. Prof. Dr. Dağdelen, öğrencilerin ürettiği projenin özellikle diyabet hastalarında oluşan yaraların tedavisinde önemli olduğunu söyleyerek, bu yara bandının geliştirilmesi ve insanların hizmetine sunulması gerektiğini düşünüyoruz” dedi. 

ECZANELERDE SATILSIN İSTİYORUZ 

Projenin Danışman öğretmeni Gülay Demirci, Amerika’da birinci olduktan sonra kendilerini kimsenin aramadığını söyleyerek, “bizim en çok istediğimiz şey, ürettiğimiz yara bandının üretime geçmesiydi. Yatak yaralarına, yanık ve şeker hastalığından kaynaklanan, geçmesi uzun süren yaralar için tasarladığımız bu yara bandının, eczanelerde satılır hale gelmesi gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü iyileşmeyi hızlandırdığını bilimsel olarak test ettik. Bizim maddi bir kaygımız yok. Tabi daha hayvan ve insan deneyleri yapılması gerekiyor. Sponsor arayışı içerisindeyiz çünkü bu ürünün üretilmesi için ciddi bir kaynağa ihtiyaç var” diye konuştu. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Teknoloji Haberleri