Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı tüm eğitim öğretim kurumlarındaki öğrenciler için zorlu bir yarı yıl geride kaldı. Hem eğitimciler, hem öğrenciler hem de veliler için olağan dışı koşullarda geçen dönemde öğrenci notları performanslarıdan ziyade online eğitime uyum ve katılıma göre değerlendirildi. Bir yandan öğrenci değerlendirilirken aslında diğer yandan veliler değerlendirilmiş oldu çünkü veli desteği olmaksızın bu dönemin verimli geçmesi mümkün değildi.
Her şeyden önce öğrencinin gereksinim duyacağı teknolojik donanımı ve internet erişimi imkanını sağlamak velilerin sorumluluklarının başında geldi. Sonrasında yıllardır ekrandan uzak tutmaya çalıştığımız çocuklarımızın eğitim için ekran başına geçmesini bekledik. Kimi öğrenci zorlanmadan uyum sağlarken kimi öğrenci için online adaptasyon zorlu bir hal aldı. Öğrencinin uyum güçlüğü yaşadığı durumlarda aile desteği ve motivasyonu eğitimin aksamaması için şarttı. Çünkü öğretmenin uzaktan erişimde her öğrencinin katılımı noktasında öğrenciye ulaşması güçleşmiş, dokunsal ve kinestetik çocukların derste aktif olması uzun süreler ekran başında kalabilmeye zorlanması çocuk için de eğitimci için de zor bir hal almıştı. İşte bu nedenle verilen karneler aslında öğrenci kadar velilere de verilmiş oldu.
2020-2021 Eğitim öğretimin ilk yarı yılında aile tarafından desteklenen, online eğitime uyum sağlayan öğrenciler bir adım önce bitirdi dönemi. Gelecek dönemin ne getireceğinin henüz netleşmediği şu günlerde aileler eğer içinde bulunduğumuz tatili verimli geçirebilir, çocuklarını motive edebilirse sanırım daha iyi bir ikinci dönem geçirilmesi olası olacak.
Diğer yandan bir yandan küresel virüs krizi, pandemi süreci, sosyal izolasyona bağlı sosyallikten uzak içe kapanma dönemi, kaybedilen yakınlar, yaşanan kaygı bozukluğu ve yas süreçlerine bir de ülke genelinde yaşanan ve İzmir’de büyük kayıplar verdiğimiz deprem de eklendiğinde çocuklar için psikolojik anlamda baş etmenin zor olduğu bir dönem yaşandığını kabul ederek gerçek başarının “baş etme ve uyum sağlama becerisi” üzerinden değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum.
Eğer çocuğunuz uyum sağlama becerisi sergilemiş, stresini yönetebilmişse lütfen çocuğunuzu taktir edin.
Başarı kavramını değerlendirirken göz önünüze almanız gereken tek unsurun akademik başarı olmadığının ayırdına varmanız önemli. İçinde bulunduğumuz koşullarda mükemmeliyetçi beklentiler içinde olmak her zamankiden daha fazla zarar verebilir. Olağan üstü koşullarda sergilenen ortalama başarının çok kıymetli olduğunun farkın varmak gerekir. Bu nedenle ebeveynlerin beklentilerini düşük tutmaları ve çocuğa her koşullada değerli olduğunu hissettirmeleri bu günlerde çok daha fazla önem taşıyor.
Unutmayın çocuklar ebeveynlerinin kendileri hakkında ne düşündüğünü hem gözlerinden hem de yüz ifadelerinden anlarlar. Çocuğunuza bakarken geride kalan dönem her ne şekilde tamamlanmış olursa olsun kusurlu yanlarına bakmaktan ziyade iyi ve güzel yanlarına odaklanmak gerekir. Özellikle zor zamanlarda tam da sizin desteğinize ihtiyaçları varken sizin gözünüzde sevilen ve başarabileceğine inanan ışığı görmek isterler. Bazen sizin talep ettiğiniz olumlu sonuçlara ulaşabilmeleri için sizin onları onaylayan olumlu bakışa ihtiyaçları vardır.
Pazartesiden itibaren başlayacak olan 3 haftalık yarı yıl tatilinde sizlere önerilerimin başında öncelikle çocuğunuzun onaylanacak yönlerini ön plana çıkarmanız, geçen yarı yıldaki olumlu yönlerini ifade etmeniz gelecek.
Tatili verimli geçirmek diğer önerilerim:
Çocuğunuzun eksik ya da yetersiz olduğu alanlar olabilir. Çocuğa sürekli yetersizliklerini anımsatmak çocuğu utandıracak ve özgüvenini zedeleyecektir. Bunun yerine çocuğun öz imajını güçlendirecek ifadeler kullanın.
Çocuğunuza tekrar denemesi, çaba sarf etmesi yönünde motivasyon sağlayın. Zaman zaman herkesin düşüşler yaşayabileceğini ancak çaba sarf ederek, doğru planlayarak ve yeniden deneyerek başarı sağlamanın mümkün olduğunu ifade edin. Belki kendi başarısızlık hikayelerinizden yola çıkabilir ve nasıl toparlandığınız konusunda yol gösterebilirsiniz.
Ders çalışmak elbette önemli. Konuların tekrar edilmesi bir sonraki döneme hazırlık ve unutmamak için gereklidir. Ancak çocuğun yarı yıl tatilini sadece ders çalışarak geçirmesini beklemek haksızlık olacaktır. Günün belli saatlerinde tekrar yapıp daha çok oyun oynayarak rahatlayabileceği bir plan hazırlayın.
İmkanınız varsa çocuğun sosyal izolasyona ve yasak saatlerine dikkat ederek doğada vakit geçirmesi için planlama yapın.
Çocuğunuzun her gününü etkinlik ve ders çalışma saati şeklinde planlamak yerine tamamen kendi kendine kalacağı ve hiç bir şey yapmayacağı zaman tanıyın. Bırakın biraz sıkılacak vakitleri kalsın.
Çocuğun yeterli olabilmesi için gereken sosyal beceri ve hobileri gibi stresle başa çıkabilme yöntemini geliştirmesi için ilgi ve yeteneklerini keşfetmesi önem taşır. Çocuğunuzun ilgi ve yeteneklerini keşfedeceği en güzel zamanlar tatil zamanlarıdır. Çocuğunuzun ilgi alanları hakkında gözlem yapın ve çocuğunuzla sohbet edin.
Kitap okumak çocuğun akademik gelişimi için de dil gelişimi için de çok kıymetlidir. Tatil planında kitap okuması yönünde örnek olun. Dikkat edin zorlayın demiyorum ama 3 hafta boyunca sizi kitap okurken görmesini sağlayın.Yani siz “O K U Y U N”.
Tatil boyunca uyku ve beslenme rutinini bozulmamasına dikkat edin. Rutinler çocuğu korur.
“Çocuklar onlara tuttuğunuz aynadan kendilerini algılarlar. Aldıkları teşekkür ve takdirler çok kıymetlidir ve çocuk için koruyucudur.” Bu tatil sürecinde size ya da bir canlıya yardım ettiklerinde teşekkür etmeyi unutmayın. Böylece notlardan ve karneden bağımsız olarak değerli olduklarını ifade etmiş olursunuz.
Eğer imkan varsa akraba, arkadaş ve komşular ile sosyal mesafeye dikkat ederek sosyalleşmelerini sağlayın. Zira uzun bir dönem boyunca sokağa çıkma yasakları ve online eğitimde sosyallikten uzak kaldılar ve şu an en çok sosyalleşmeye gereksinim duyuyorlar.
İmkanınız varsa teknolojiden uzak tutun. Tabi bunu yapabilmeniz için teknolojik oyunlardan ve uyaranlardan daha fazla keyif veren bir şey sunuyor olmanız gerekiyor ki bu da öncelikle sizinle ve akranları ile geçirecekleri nitelikli vakit, doğada geçirilen zaman olabilir.
Karnesi her ne olursa, her nasıl bir dönem geçmiş olursa olsun çocuğunuza sıkı sıkı sarılın ve oksitosin hormonunun iyileştirici gücüne inanın.
Pınar Yeşiltay Sevim