Çeşme Germiyan Köyü’nde Şadan Kaya tarafından işletilen Yağhane, 1945 yılında dedesi Hüseyin Kaya tarafından kurulmuş. O yıllarda atların gücüyle işletilen tesis, mazotlu motorlar ve sonrasında elektrikli motorların kullanımı ile 2005 yılında modernize edilerek günümüz teknolojisine entegre olmuş, günlük 60 ton yağ kapasitesi ile çalışarak müşteri odaklı hizmet veren bir tesise dönüşmüş. Asırlık zeytin ağaçlarından tek tek toplanan zeytinler, Yağhane’ye getirildiğinde heyecan başlıyor. Zeytinler önce kantarda tartılıyor, sonra çuvallardan yıkama makinesi haznesine boşaltılıyor ve burada tozundan, yaprak ve saplarından arındırılarak yıkanıp ayrı bir bölüme aktarılıyor, parçalanıp hamur haline getiriliyor.Yağ-su-prina çeşitli aşamalarla ayrıştırılıp elde edilen yağ dinlendirildikten sonra, yağ kabına aktarılarak işlem sonlandırılıyor. Yağ elde edilirken tüm işlemler elektrikle çalışan makineler ile sağlanırken, tesisin sıcak su ihtiyacının yakıtı ise zeytin posası ve çekirdeklerinden arda kalan ve aynı zamanda temiz enerji üretimine de katkı sağlayan “pirina” ile gerçekleştiriliyor.Zeytin hasadı mevsiminde Yağhane’den yayılan mis gibi yağ kokusu,köyün her yerinden hissedilirken Türkiye'nin ilk ve tek Slow Food Köyü olan Germiyan’a da ayrı bir anlam kazandırıyor.