Yazlık açık hava sinemalarını özlemeyen var mı?

Ali EYCE

Ne günlerdi derken nereden aklıma geldiyse, yazın açık havada sinema izlemeyeli çok zaman olduğunu özlemle hissettim.

Yazın açık hava sinemalara, çekirdeğini, içeceğini, oturma minderini alıp gidenler bilir yazın açık havada sinema seyretmenin keyfini.

Hangi film oynarsa oynasın filmin sıkıcı olma ihtimali neredeyse hiç yok, gecenin sıkıcı geçme ihtimali ise hiç yok.

Mahalleden tanıdığın, tanımadığın birçok insanla yazlık açık hava sinemalarında bir araya gelip, sohbet etme, hal hatır sorma, ertesi güne, ertesi haftaya planlamalar da yapma ihtimaliniz oluyordu.

Hatta hatta, mahallede tanıdığınız ama bir türlü denk gelemediğiniz insanları yazlık açık hava sinemasında görüp sevinmek, görmeyip merak etmek bile oluyordu.

Akşam karanlığı çökmeden mahalleye, akşam ne yapacağını düşünen insanların hangi açık hava sinemasına, hangi filme ve kimlerle birlikte gitme planları oluyordu.

Gidişin özünde yazlık açık hava sinemasında film seyretmek olsa da, işin öbür tarafından eş dostla, kolu komşu ile birlikte güzel bir akşam aktivitesi yapmak vardı.

Yazlık açık hava sinemaları, toplumsal olarak sosyalleşmenin merkezi halindeydi.

Çok duymuşluğum var, yazlık açık hava sinemasında tanışıp, konuşup, evlenip, çoluk çocuk sahibi olan mutlu çiftler.

Çok bilmişliğim var, yazlık açık hava sinemasında tanışıp, konuşup, iş bağlantısı kuran, iş kuran, iş bulan insanlar var.

Bu büyük sosyalleşmeye ve dayanışmaya ilk darbeyi, o büyük kasetlerin olduğu video makineleri vurdu.

İnsanlar önce evlerinde video makinesi olanların evinde buluşarak, evlerinde, daracık odalarında sinema keyfini özelleştirmeye başladılar, sonra da kimseyle bir araya gelmeden kendilerine ait özel ama sosyal anlamda etkisiz sinema günleri yaşamaya başladılar.

Derken cep telefonlarının çıkması, derken filmlerin online izlenebilmesi ve derken teknolojinin çok hızlı ve anlık gelişimi, yazlık açık hava sinemalarındaki sosyalleşmeyi hepten bitirdi.

Sosyalleşme derken sadece sosyal anlamda değil düşünce anlamında da yazlık açık hava sinemalarının katkısı büyüktü.

Filmin herhangi bir sahnesinde olumlu veya olumsuz fikrinizi, tepkinizi vermenize olanak sağlayan yazlık açık hava sinemaları aynı zamanda birlik olmanın, dayanışmanın ve birlikte öğrenmenin, birlikte eğitim görmenin de kayıtsız okullarıydı.

Şimdiki kuşaklar bilmez ama şöyle anlatalım onlara bu özlemin ne demek olduğunu;

Akşam saatinde gökyüzünde yıldızlara, aya bakıp aklınızda olumlu veya olumsuz ne geçiriyorsanız onu paylaştığınız, onu dağıttığınız, onu gece olmadan yok ettiğiniz yer Yazlık Açık Hava Sinemaları!

Keşke yazlık açık hava sinemaları olsa, keşke akşamı beklesek de sosyalleşmeye devam etsek!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.