Milas Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlenen ve moderatörlüğünü Prof. Dr. Taçnur Baygar’ın üstlendiği panelde Prof. Dr. Önder Yıldırım, Kılıç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Muğla Kültür Balıkçıları Derneği Başkanı İhsan Bozan, Dr. Altuğ Atalay, Prof. Dr. Şükran Çaklı, Doç. Dr. Ali Günlü ve Yazar Gastronom Süleyman Dilsiz konuşmacı olarak yer aldı.
Sektör bin kat genişledi
Panelde kültür balıkçılığının dünü, bugünü ve yarını hakkında bir konuşma gerçekleştiren İhsan Bozan, “Kültür balıkçılığı geçmişten bugüne çok büyük gelişme kaydetti. Çok uzak değil henüz 90’lı yıllarda kültür balıkçılığında 4 metreye 4 metrelik ahşap kafesler kullanılır ve bu kafeslerden 400 kilo civarı balık hasadı yapılırdı. Bugün açık denizlerimizde kullanılan teknolojik kafeslerin ise çapı 50 metre ve tek bir kafesten 400 ton hasat elde ediliyor. Yani sektörde bin kat bir genişleme söz konusu. Hiç şüphesiz ki kültür balıkçılığı büyümesini sürdürecek ve çok kısa sürede avcılığın önüne geçecektir” dedi.
“Balık temiz suda yetişir”
Kamuoyunda kültür balıkçılığının denizleri kirlettiğine dair yanlış bir algı olduğunu da belirten Bozan, “Kültür Balıkçılığı’nda, yalnızca hedeflenen türden balıklar elde edilir. Balık avcılığında olduğu gibi diğer türler de yanlışlıkla yakalanmaz. Bu da balıkların telef olmasını önler. Eğer kültür balıkçılığı olmasaydı, dünyadaki doğal kaynaklar çok daha kısa sürede tükenirdi. Kamuoyunda ‘balık çiftlikleri denizi kirletir’ gibi bir algı var ama bu çok yanlış. Unutmayın ki balık, temiz suda yetişir. Bizler de denizleri kirletmiyor, aksine korunmasına katkı sağlıyoruz” diye konuştu.
“Sadece balıklar kültür değil”
Yine yalnızca balıkçılık sektöründe kültür üretimi yapılıyormuş algısı oluşturulduğunu ve bunun da çok yanlış olduğunu belirten Bozan, “Kimse yiyeceği danayı dağlarda avlamıyor. Veya sofranıza gelen sebzeler dağlarda kendiliğinden yetişmiyor. Bunların hepsi aslında kültür üretimi modeliyle üretilen besinlerdir. Fakat yalnızca balıkçılık sektöründe kültür üretim varmış gibi bir algı oluşturuluyor. Bugün sofranıza gelen her şey kültür üretimidir ve sağlıklıdır. Bunların içerisinde en sağlıklısı da balıktır. Bugün Türkiye’nin kültür üretimin ardından Avrupa Birliği ülkelerine ihraç edebildiği tek hayvansal ürün balıktır. Bu da balıklarımızın sağlıklı olduğunun kanıtıdır” dedi.
2023 hedefi aşılacak
Kültür balıkçılığı sektöründeki büyümenin beklentilerin üzerinde olduğunu da açıklayan Bozan, “Sayın Cumhurbaşkanımızın 2023 için kültür balıkçılığı sektörüne koyduğu ihracat hedefi 1 milyar dolardı. Biz 2016 yılında 800 milyon doları aştık. Sektörümüz bu büyümeyle 2023 hedefini tutturmakla kalmayacak, bu hedefi aşacaktır. Bizler 2023 yılında yılda 1 milyar 250 milyon dolarlık kültür balığı ihracatı gerçekleşeceğini ön görüyoruz” diye konuştu.