Uzmanlar, depresyonu insanların yaşamı boyunca yüzde 10 veya 20 oranında karşılaşabilecekleri bir duygu-durum bozukluğu olarak tanımlıyor. Depresyon için birçok risk etmeni var: Kalıtımsal faktörler, hormonal bozukluklar, cinsiyet, yaş, sosyokültürel etkenler ve stres gibi... Ancak Medical Park İzmir Hastanesi Diyetisyeni Fatma Baysal risk unsurları arasına beslenme düzeninin de ekliyor.
Fatma Baysal “Kişinin beslenmesindeki yetersizlikler de depresyon için bir risk etmeni olabilir. Bireyin depresyondaki döneminde hayatında, sosyal çevresinde, alışkanlıklarında değişimler söz konusu olmaktadır ve bu değişimler doğal olarak kişinin beslenme düzenini de etkiler. Ayrıca vücutta hormonal olarak birtakım değişiklikler meydana gelerek bireyin iştah durumunu etkilemektedir. Depresyon döneminde ani kilo kaybı veya ani kilo alımı sık gözlenen durumlardır.
Özellikle bu dönemlerde B grubu vitaminlerinden zengin besin grupları tercih edilmeli hatta gerekirse uzmana danışarak B grubu vitamini destekleyici unsur olarak alınmalıdır” dedi.
Folik asit, B12 vitamini
Folik asit ve B12 vitaminini eksikliği depresyon riskini arttırdığını kaydeden Baysal, “Folik asit yetersizliği antidepresanlara karşı yanıtı azaltmaktadır. Bu nedenle folik asit açısından zengin olanı kurubaklagiller, özellikle yeşil yapraklı sebzeler, meyveler, turunçgiller, yağlı tohumlar, ekmek ve tahıl ürünleri tüketilmelidir. Ayrıca B1 vitamininin yetersiz alınması durumunda zihinde bulanıklık, olaylar arasında koordinasyon kurmada güçlük, huzursuzluk, uyku bozukluğu, yorgunluk, depresyon görülmesine neden olur” dedi.
“Eksik kalmasın”
Fatma Baysal, şunları söyledi: “Çalışmalar sonucunda omega 3 yağ asitlerinin depresyona karşı koruyucu etkiye sahip olduğu bulunmuştur. Zengin omega 3 kaynakları somon, tuna, uskumru, alabalık, kılıçbalığı, karides ve marina balığı, ceviz, keten tohumu ve kanola yağıdır. Yapılan bazı çalışmalarda çinko yetersizliğinin daha sık depresyon görülmesine neden olduğu ve antidepresanlara karşı yanıtı azalttığını ortaya koymaktadır. Magnezyum ve kalsiyum eksikliğinde psikiyatrik bozukluklar ve depresyon görülebilmektedir. Depresyondan korumak için sağlıklı beslenmemiz gerektiğini unutmamalıyız.”
Neleri yemelisiniz?
Kalsiyum, magnezyum, demir, çinko, iyot, mangan, fosfor ve kobalt minerali içeren yiyecekler tercih edilmelidir. Dolayısıyla soğan, sarımsak, enginar, lahana, tere, ıspanak, kayısı, üzüm, badem, yulaf, portakal, elma, armut, erik tercih edilen besinler arasında olmalıdır.