Ekonomi'li kardeşlerin uygulaması Bilişim Vadisi’nde

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) mezunları Esra-Melis Sarıhan kardeşler ile Doç. Dr. Kaya Oğuz’ın geliştirdiği, ev aşçıları ile yemek tutkunlarını buluşturan ‘Yedir’ isimli mobil uygulama, Bilişim Vadisi’ne kabul edildi.

İEÜ Endüstri Sistemleri Mühendisliği Bölümü mezunu Esra Sarıhan, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü mezunu Melis Sarıhan ve Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Kaya Oğuz’un hayata geçirdiği ‘Yedir’ adlı uygulama, internet üzerinden ya da akıllı telefona indirilerek kullanılabilecek. ‘Yedir’e ücretsiz üye olan kişiler, birbirinden lezzetli ev yemeklerden sipariş edebilecek, canlarının çektiği yemeğin yapılmasını isteyebilecek. Evlerinin mutfağında hazırladıkları yemekleri satarak gelir elde etmek isteyen ev aşçıları da Yedir’e kayıt olarak ‘bir tıkla’ tüketiciyle buluşabilecek.

SON AŞAMAYA GELDİ

Tüm denemeleri tamamlanan, www.yedir.app web sitesi ve uygulama üzerinden son kayıtları toplayan Yedir, bu yılın sonunda kullanıma açılacak. Türkiye’de, ‘ev aşçılığı’ kavramını yaygınlaştırmayı ve sağlıklı beslenme alışkanlığını geliştirmeyi amaçlayan Yedir’in yazılımı, Doç. Dr. Kaya Oğuz tarafından hazırlandı. Bu yazılım, İEÜ hak sahipliğinde, Telif Hakları Genel Müdürlüğü nezdinde ‘yazılım telifi’ olarak tescil ettirilerek koruma altına da alındı. Kısa sürede büyük ilgi çekmesi beklenen Yedir, Bilişim Vadisi’ne kabul edilerek farkını ortaya koydu, Türkiye’nin örnek uygulamaları arasına adını yazdırdı.

ABD’DE YAYGIN BİR İŞ MODELİ

Esra-Melis Sarıhan, Yedir uygulamasında beklentilerinin yüksek olduğunu belirterek, “ Ev aşçılığı, Amerika Birleşik Devletleri ve birçok ülkede yaygın bir iş modeli. Biz, bu modelin Türkiye’de de yayılabileceği düşüncesiyle harekete geçtik. Yedir aracılığıyla kullanıcılar, klasik ev yemeklerinin yanı sıra her restoranlarda bulamayacakları, geleneksel reçetelere dayanan yerel tarifleri sipariş edebilecek. Yedir; yerel mutfak kültürünün canlanmasına, coğrafyamızda yaşamış ancak zamanla unutulmaya yüz tutmuş kültürlere ait yemeklerin tanıtılmasına da olanak sağlayacak. Özellikle pandemi sonrasında, sosyal medya üzerinden oluşturdukları profiller ile evde yaptıkları yemekleri satarak gelir elde etmek isteyenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Yedir; ev aşçılarına hedef kitleye ulaşma, lojistik paketleme ürünlerinin temini gibi konularda çözümler sunacak. Tüketiciler de güven içinde siparişlerini verebilecek” diye konuştu.

HER ŞEY DÜŞÜNÜLDÜ

Esra-Melis Sarıhan kardeşler, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yedir uygulaması ile daha önce aktif olarak ekonomiye katılmamış kişiler ekonomiye katılabilecek. Birincil hedef kitlemizde gastronomi öğrencileri ve ev hanımları bulunuyor. Bunların yanı sıra Yedir, dezavantajlı olarak kabul edilebilecek kesimin aktif ekonomiye katılmasını sağlaması açısından örnek bir ‘etki girişimi’ olarak da kabul edilebilir. Yedir, bireysel üretime odaklanarak gıda israfının önüne geçilmesine de katkı sağlamayı amaçlıyor. Verilen siparişler, düşük karbon emisyonlu araçlar ile dağıtılacak. Mahalle bazlı dağıtım ağında bisikletli kuryelere ağırlık vermeyi düşünüyoruz. Tüketiciler, yemek yapılırken hangi ürünlerin kullanıldığına ilişkin bilgilere ulaşabilecek, yemeklere ilişkin kalori hesabını da görebilecek. Yemeklerin vegan beslenenlere uygunluğu, gluten içerip içermediği gibi bilgilere de uygulamada yer verilecek. Yemeklerin içindeki alerjenlere ilişkin uyarılar, sistem üzerinde kullanıcılarla paylaşılacak.”

3 TEMEL AŞAMA VAR

İEÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Kaya Oğuz ise, Bilişim Vadisi’nde yer almanın önemine dikkat çekerek, “Bilişim Vadisi, girişimcileri çeşitli yatırım fonlarıyla destekleyerek ülkemize katkı sağlamalarına zemin hazırlıyor. Başvurular, Bilişim Vadisi Ekosistem Geliştirme Ofisi uzmanları tarafından ön değerlendirmeye tabi tutuluyor. İkinci aşamada ön değerlendirmeyi başarıyla geçen girişimlerden detaylı bir başvuru talep ediliyor. Üçüncü aşamada ise nihai değerlendirme süreci Teknoloji Danışma Komisyonu tarafından yapılıyor. Sonuç olarak komisyondan onay alan girişimler, Bilişim Vadisi Yönetim Kurulu onayının akabinde Bilişim Vadisi’nde faaliyet göstermeye başlıyor. Biz de Yedir ile tüm bu aşamaları başarıyla geçerek Bilişim Vadisi’ne kabul aldık” dedi.

İŞ BİRLİĞİ VURGUSU

Doç. Dr. Oğuz, sözlerine şöyle devam etti; “Teknoloji hazırlık seviyelerine göre özel eğitimler, finansal ve hukuki danışmanlık, patent danışma desteği, Ar-Ge muafiyet desteği ve teknik mentorluk fırsatlarına kolay bir şekilde erişebileceğiz. Kuluçka İşletme Merkezi’nin en önemli çalışmalarından bir diğeri de ‘Hızlandırıcı ve Demoday Programları’. Bu program kapsamında Bilişim Vadisi girişim ekosistemine dahil olmak isteyen girişimciler, diğer partner firmalarla iş birliği imkanına sahip oluyor. Mobilite Hızlandırma Programı sürecinde bir arada bulunan paydaş ve girişimler de, birbirleri ile güçlü ilişkiler kuruyor ve uzun vadede, olası projelerde birlikte çalışabiliyor.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberleri