Ege Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi’nde geçtiğimiz günlerde dekanlığa atanan Prof Dr Engin Berber çevre dostu bir uygulama başlattı. Göreve geldiği günden bu yana fakültede önemli yeniliklere imza atan Berber, kış koşullarında kuşların barınabileceği sandık yuvaların fakülte çevresindeki ağaçlara asılması projesini hayata geçirdi.
Ege Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi doğal çevrenin korunması adına bir ilke imza attı. Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Ege Üniversitesi Tabiat Daire Uygulama Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Mehmet Sıkı’nın yönetiminde 13 çift kuşun korunabileceği ve üreyebileceği sandık yuvalar ağaçlara asıldı.
HEM KORUNMA HEM ÜREME ALANI
İzmir kamuoyunun Kuş Cenneti ile ilgili mücadelesi dolayısıyla da yakından tanıdığı Mehmet Sıkı, yaptğı çalışma hakkında bilgi verdi. Yuvaların asılmasında yüksek lisans öğrencisi Ahmet Kaya ve Tabiat Tarihi Araştırma Merkezi’nde görevli Özgür Binici’nin yardımcı olduğunu kaydeden Sıkı, “Bu çetin kış şartlarında özelllikle ötücü kuşlarımızdan baştankaralar ve serçeler yuvasız kalmasın diye Sayın Engin Berber hocamız bizimle irtibata geçti. Engin hocamız, ‘Hocam bu kuşlara yuva yapma imkanız var mı?’ diye sorduğunda ‘Elimizdeki imkanlarla yapabiliriz” dedim. Öncelikle bu yuvaların temin edilmesinde bize yardımcı olan İzmir Orman Genel Müdürlüğü görevli Orman Zararlılarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne teşekkür ederiz. Tabii bu kış şartlarında kuşlar beslenme zorluğunun dışında gecelemek için de sıkıntı çekiyorlar. Şu anda yaptığımız çalışmada en azından 13 çift kuşa bu soğuk kış şartlarında imkan sağlamış olduk. Ötücü kuşlarımızdan, iki serçe türümüz var, biri serçe diğeri dağ serçesi. Bunun yanında dört tane baştankara türümüz var. Bunların üremesine imkan sağlamak için bu çalışmayı yaptık” dedi.
UYGULAMA SONUÇ VERİYOR
Sıkı, aynı çalışmayı Ege Üniversitesi Biyoloji Bölümü Botanik Bahçesi’nde uyguladıklarının da altını çizerek, “Yapılan çalışmalar sırasında harcanan paranın ve verilen emeğin boşa gitmemesi için elde ettiğimiz sonuçları Orman Bölge Müdürlüğü ile paylaşıyoruz. Bu arada vatandaş, yuva deliklerini her ne kadar küçük gibi görse de alternatif yuvalarımız var. Küçük deliği olan yuavalara, diyelim ki 28 mm olan deliklere daha küçük kuşlar giriyor. 33 hatta 35 mm olan yuvalarımız vardır. Daha büyük olan bu yuvalara da büyük olan kuş giriyor” diye konuştu.
ÖRNEK BİR ÇALIŞMA
Sıkı, çevre korumasının güzel bir örneğini sergilediklerini kaydederek, “Dolayısıyla bu çalışma ile fakülte personeline ve öğrencilerimize kuşların korunmasında örnek birçalışma yapmış oluyoruz. Diğer taraftan da Orman Bölge Müdürlüğü ile yaptığımız çalışmalar neticesinde de orman zararlılarıyla mücadelede biyolojik mücadelenin en güzel örneklerini sergilemiş oluyoruz” ifadesini kullandı.
İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof Dr Engin Berber de, doğal çevrenin korunmasına önem verdiğini kaydederek, “. Biz, çok güzel bir doğal çevrede bulunuyoruz. Özellikle dekanlık binamızın karşısında hendemik türler var. Bu yeşilliğin içinde de adını bilmediğim bir çok kanatlı mevcut. Hocamızı da ben ismen çalışamalarından bildiğim için ilk fırsatta kendilerine ulaştık. Sağolsun kendisi de bizi kırmadı. Bugün de bunları uygun yerlere ekibiyle birlikte astılar” dedi.
YAŞAM ALANIMIZI GÜZELLEŞTİRİYORUZ
Berber, insanların yaşadığı doğal çevrenin önemine dikkat çekerek, “ Ben insanların yaşadığı çevreden, bitkiden ve hayvandan uzak yaşayamayacağını, bitki ve hayvanların doğanın asli unsuru olduğunu düşünüyorum. Onlarsız dünyanın eksik kalacağını düşünüyorum. O nedenle yaşadığımız çevreyi güzelleştirmek benim için önemli. Bu güzelleştirme bizi daha da mutlu ediyor. Çünkü burası bizim iş ve yaşama alanımız. Hocamıza uygulamadan önce de sormuştum. Sadece hocamızın çalıştığı fakültede 60 sandık yuva varmış. Rektörlüğümüzün bahçesinde de 15 sandık yuva var. Bu teklifi ilk defa getiren bir dekan olarak da çok keyifliyim. Yani İktisadi İdari Bilimler Fakültesi yine bir ilke öncülük etti” açıklamasını yaptı.
SIRADA SİNCAPLAR VAR
Orman Bölge Müdürlüğü yetkililerine de teşekkür eden Berber, “Doğanın korunması için bu çalışmalarımız devam edecek. Usulünü bilmemekle birlikte, aklımda sincaplarımız var. Dekanlık binamızın karşısındaki alanda epeyce sincapımız var. Keçiboynuzu ağaçlarını çok kullandıklarını biliyorum. Onlar için de bir şey yapabilir miyiz diye de düşünüyorum. En kısa zamanda onlar için de bir şeyler yapacağız” sözlerine yer verdi.