Yeni nesil fobi; ağız kokusu!

Konuşurken ağzını kapatma ihtiyacı hissetmek, insanlarla çok yakın mesafede bulunmamak için büyük bir çaba göstermek ve sürekli tetikte olmak… Bu gibi durumları yaşıyorsanız muhtemelen ağız kokusu problemi yaşıyor olabilirsiniz.

Modern zamanların en önemli sorunu haline gelen ağız kokusu toplumumuzun yaklaşık %25’inin mustarip olduğu bir durum. Birçok farklı etmenin ortaya çıkardığı ağız kokusu probleminin tedavi edilebilir bir sorun olduğunu söyleyen Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, nedenlerini ve çözüm yollarını anlattı.
 

Sizin ağız kokunuzun sebebi nedir?
 

Genellikle ağız bakımının özenli yapılmamasından doğan bakteriler sonucu oluşan bir problem olan ağız kokusunu 2 ayrı gruba ayırmak mümkündür. Yemeklerden sonra veya uyandığımızda ağızda oluşan ağız kokusu fizyolojik ağız kokusu olarak tanımlanır. Bir hastalık belirtisi olarak yorumlanmayan fizyolojik ağız kokusu normal bir durumdur. Bunun dışında meydana gelen ağız kokusu genellikle bir hastalık belirtisi olarak kabul edilir ve patolojik ağız kokusu olarak tanımlanır. Dolayısıyla sorunu göz ardı etmemek ve devam etmesi halinde bir diş hekimine kontrole gitmek önemlidir.
 

Ağız kokusunun nedeni yemekler de olabilir bir hastalık da…


Ağız kokusunun meydana gelmesinde birçok faktör rol oynar. Bazı yiyecekler ağız kokusuna davetiye çıkarır. Yiyeceklerin yanı sıra;
Tedavi edilmeyen diş çürükleri,
Periodontal (Dişeti ve çevre kemik dokusu)hastalıklar,
Ağız kuruluğu,
Ağızdan soluma,
Sigara tüketimi,
Yetersiz ağız hijyeni ( İyi temizlenmemiş ağızda plak oluşur ve zamanla kötü ağız kokusuna hizmet eder.)
Sinüs ve akciğer kaynaklı enfeksiyonlar,
Mide ve bağırsak sistemi hastalıkları ağız kokusunun sebepleri arasında sayılmaktadır.
 

Ağız kokusunun arkasında stres olabilir!
 

Modern ve keşmekeşi bol bir hayatın tam da ortasında yaşıyoruz. Her an hareketli ve her an stres dolu. Kimimiz stres kontrolünü yapabiliyorken kimimiz stresle baş edemiyor. Kontrol edilemeyen stres ise birçok sağlık problemini beraberinde getiriyor. Ağız kokusunda olduğu gibi…

Peki, nasıl?
 

Stres anında ağız içinde bulunan tükürük miktarı azalmaya ve ağız kurumaya başlar. Bu durum ise ağız kokusuna sebebiyet verir. Bunun dışında bir de hayali halitosis vardır. Kişi sürekli ağızının koktuğu düşünür. Bu kişiler ağız kokularını yalnızca kendileri alır ve rahatsızlık duyarlar. Buna bağlı olarak da iş ve sosyal hayatında insanlardan uzak durmayı tercih ederler. Bu durum uygun tedavi yöntemleriyle kontrol altına alınabilir.  


Ağız kokusu sosyal ilişkilere olumsuz yansıyor


Yeni nesil sosyal fobi olarak yorumlanan ağız kokusu kimileri için basit problem gibi gözükse de uzun vadede hem başka hastalıklara yol açabilir hem de psikolojik etkileriyle hayatınızı etkileyebilir. Her ikisi içinde yapılacak en etkili önlem tedavi olmak ve düzenli ağız temizliğini bir rutin haline getirmektir.


Önlem alınmayan ve ihmal edilen ağız kokusu problemi sadece sağlığınızı etkiler sanıyorsanız büyük bir yanılgı içindesiniz demektir. Çünkü kötü bir ağız kokusu sosyal ilişkilerinizden ikili ilişkilerinize kadar geniş bir çerçevede olumsuz sonuçlar doğuruyor. Şöyle ki, koku imzanız gibidir. Güzel bir koku insanlar üzerinde olumlu bir etki yaratırken, ağızdan gelen kötü bir kokunun yaratacağı etkiyi düşünmek bile yeterince korkutucu! 
 

Ağız kokusu evlilikleri bile etkiliyor
 

Ağız kokusu probleminin eşlerin dile getirdikleri başlıca şikayetlerden biri olduğunu biliyor muydunuz? Evet, çiftler arasında büyük bir problem olan ağız kokusu ilişkileri bozarak boşanma sebebi bile olabiliyor. Hem eşler arasındaki ilişkileri, hem de iş ortamında insanların yakın çalışmasını engellemesi sebebiyle sosyal ve iş başarısını da etkiliyor.
 

Ağız kokusunda tedavi mümkün mü?


Öncelikle uzman bir diş hekimine gitmeli ve tam bir ağız muayenesi yaptırmalı. İleri diş eti hastalıkları ve diş çürükleri tedavi edilmelidir. Ağız enfeksiyonları yok edilmeli gömük, sorunlu dişler çekilmelidir. Sonrasında ise daha özenli bir ağız ve diş temizliği rutini benimsenmelidir.


Ağız kokusunu önlemek için…


Dişlerinizi mutlaka en az 2 kere fırçalayın,


Ağzınıza uygun bir ağız temizleme suyu edinin,


Diş ipiyle diş aralarını temizleyerek kokuya neden olan gıda kalıntılarını temizleyin,


Dişlerinizle birlikte dilin yüzeyinin ve özellikle arka kısmının fırçalanması kokuyu önlemek açısından önemlidir.,
Baharatlı ve ağır kokulu yiyeceklerden uzak durun,


Lokmaları iyi çiğneyin. Bu sayede yiyeceklerle tükürük salgısı iyice karışır ve ağızda yemek parçası kalma olasılığı düşer,


Sakız çiğneyerek tükürük salgısını harekete geçirin,


Bol bol su tüketin,


Asitli içecekler ise ağzın ve dişlerin düşmanıdır çünkü bakteriler asidik ortamda hızlıca çoğalarak ürerler. Bu sebeple asitli içecek tüketimine dikkat edin,


En önemlisi de diş ve diş eti problemlerinizi tedavi ettirin. Çünkü sorun dişlerde ise tedavi olmadan tam bir çözüme ulaşamazsınız.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri