Kazı Heyeti Başkanı Yardımcı Doçent Doktor Zafer Derin Bornova Belediye Meclisi’nde yaptığı sunumda iki yılda Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi’nin 36 bin ziyaretçiyi ağırladığını söyledi. Bu sayının İzmir Arkeoloji Müzesi ziyaretçi rakamlarına yakın olduğunu belirten Derin, Bornova Belediyesi’nin kazıların yapıldığı alanın hemen yanındaki Ziyaretçi Merkezi’nin fark yarattığını vurgulayarak, “Türkiye’nin hiçbir kazı alanında böyle bir imkan yok. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bornova Belediyesi’ne verdikleri katkılardan dolayı teşekkür ediyoruz. Bu katkılar sayesinde 11 ay boyunca alanda kazılara devam ediyoruz” dedi.
Türkiye’nin en kıymetli arkeolojik alınlarından biri olan Yeşilova Höyüğü’ne olan ilgi her geçen gün artıyor. Bornova Belediye Meclisi’ne Yeşilova Höyüğü ile ilgili bir sunum yapan Kazı Heyeti Başkanı Yardımcı Doçent Doktor Zafer Derin iki yılda 36 bin ziyaretçi ağırladıklarını söyledi. Derin bu sayının İzmir Arkeoloji Müzesi ziyaretçi rakamlarına yaklaştığını vurguladı.
Bornova Belediyesi’nin kazıların yapıldığı alanın hemen yanındaki Ziyaretçi Merkezi’nin fark yarattığı vurgulayan Derin, “Türkiye’nin hiçbir kazı alanında böyle bir imkan yok. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bornova Belediyesi’ne verdikleri katkılardan dolayı teşekkür ediyoruz. Bu katkılar sayesinde 11 ay boyunca alanda kazılara devam ediyoruz. 2016 yılında Yeşilova Höyüğü kazılarından çıkan 542 eseri İzmir Arkeoloji Müzesi’ne teslim ettik” dedi.
Yeşilova Höyüğü ve hemen yakınındaki Yassıtepe Höyüğü’nde Ege Üniversitesi tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bornova Belediyesi’nin desteğiyle yürütülen kazılarda Ege kültürüne ait heyecan verici bulguların ortaya çıktığını vurgulayan Derin şu bilgileri verdi: “Bugüne kadar Neolitik ve Erken Tunç dönemlerini ait envanter ve etütlük nitelikte eselerin çıkarıldığı Yeşilova Höyüğü’nün ardından Forum Bornova’nın hemen karşısında yer alan Yassıtepe Höyüğü’nde de önemli kalıntılara ulaşıldı. Bölgede devam eden kazılarda Bornova Belediyesi’nin üretimi konusunda önemli çalışmalar yaptığı Dünyaca ünlü Bornova Misket Üzümü’ne ait olduğu tahmin edilen 5 bin yıllık üzüm çekirdekleri ve taneleri bulundu. Bölgede yaptığımız kazılarla Batı Anadolu Kültür Tarihi’ne yeni bulgular kazandırmaya devam edeceğiz.”
Turizm kenti olmak istiyoruz
Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila da en önemli hedeflerinden birinin Bornova’yı aynı zamanda bir turizm kenti haline getirmek olduğunu belirterek şöyle konuştu: ““Yeşilova Höyüğü sadece Bornova değil, İzmir’deki en eski yerleşim alanı. Biz de Bornova Belediyesi olarak bu alanı tanıtmak için Ege Üniversitemizle işbirliği içerisinde önemli çalışmalar yapıyoruz. Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi de bu anlamda çok önemli. Burayı da içine alan kültür turları düzenliyoruz ve Bornovalıların öncelikle kendi kentlerindeki tarihi ve doğal değerleri tanımalarını sağlıyoruz.”