Etkinlik kapsamında; zeytinin tarihsel, kültürel, sosyolojik boyutu, zeytin yetiştiriciliği ve çevre arasındaki ilişki, zeytinyağının sağlığa yararları, zeytinin ekonomik önemi ve insan hayatı üzerindeki etkisi hakkında uzman konuşmacılar tarafından bilgi verilecek.
Program saat 10.00’da Klazomenai Antik Zeytinyağı İşliği ile başlayacak. Ardından Urlalı çocukların zeytin hasatı yapıp 2 bin 200 yaşındaki “Anıt Ağacı” ziyareti yapılacak. İlk kez kapılarını açan Köstem Zeytinyağı Müzesi’nde Osmanlı Dönemine ait İşlikte çocuklar tarafından sıkımı sonrasında “Doğanın Heykeltıraşı: Zeytin Ağacı” fotoğraf sergisinin açılışı ve “Ölümsüz Z” belgesel filminin gösterimi gerçekleştirilecek.
Etkinliğin devamında ise, 14.00-16.30 saatleri arasında açılış konuşmaları ve panel düzenlenecek. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Gıda Mühendisliği Bölümün öğrencilerinin ilgi göstereceği panele, Dokuz Eylül Üniversitesi Agro Arkeolog Yrd. Doç. Dr Ahmet Uhri, Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı H. Cahit Çetin, Prof. Dr. İlber Ortaylı, Ticaret ve Sanayi Kontuvarı Genel Müdürü Christopher Dologh, Ana Gıda Genel Müdürü Ümit Ersoy konuşmacı olarak katılacak.
ZEYTİNYAĞI TÜKETMEK İÇİN NEDENLER
Zeytinyağı, Akdeniz diyetini temelini oluşturuyor, daha sağlıklı ve dengeli diyet için her gün tüketilmesi tavsiye ediliyor. Böylece kilo vermeye yardımcı oluyor. Yüksek tansiyon riskini azaltıyor, kalp ve damar hastalıklarını önlüyor, kolesterolü dengeliyor. Kandaki glikoz düzeyinin düşürülmesine ve bazı kanser türlerinin önlenmesine, E vitamini ve antioksidan içeriği nedeniyle cildin nemlenmesine yardımcı oluyor.