Çocuklarda en sık görülen ‘yaz hastalıkları’ durumuna dikkat çeken ve bu hastalıklardan birisinin güneş-sıcak çarpması olduğunu vurgulayan Kent Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Meltem Yiğit, “Rüzgarsız, nemli ve sıcak hava en sık sıcak çarpmasına sebep olan hava ve çocuklar, gölgesinin boyunun kendisinden kısa olduğu saatlerde dışarıda uzun süre kalmaması gerektiğini bilmeli” uyarısında bulundu. Çocukların yaz mevsiminde de kış mevsimi kadar sık enfeksiyonlarla karşılaşabildiğini söyleyen Uzm. Dr. Yiğit, bu hastalıkların ilk sırasında ise bağırsak enfeksiyonlarının yer aldığının altını çizdi.
“Erimiş ve tekrar dondurulmuş gıdaların tüketilmesinden kaçınılmalı”
Gelişmekte olan ülkelerde 2 yaş altı ölümlerin en sık sebebi bağırsak enfeksiyonudur bilgisini veren Yiğit, “Sıcak, yaz aylarında gıdaların bozulması ve üzerlerinde mikropların üremesi kolaylaşır. Yaz dönemi en sık ishal sebebi turist diyaresidir ve etken e.coli mikrobudur. Ancak bu mikrop dışında da birçok virüs, bakteri ya da parazit bağırsak enfeksiyonu yapabilmektedir. Yaz dönemi ishallerinin en sık sebebi kanalizasyon sularının karıştığı kirli sularda yüzmek veya bu suların bulaştığı gıdaların tüketilmesi sonucu oluşur.
Bağırsak enfeksiyonları sıklıkla hafif destek tedavileri ile kendiliğinden düzelir. Ancak 1 yaşından küçük, ısrarlı yüksek ateşi olan, günde 10’dan fazla sayıda dışkılaması olan, kanlı ishali olan, aşırı halsiz, uyku hali olan, göz küreleri çökmüş, su içme ihtiyacı duyan buna rağmen su içtikçe kusan çocuğun en yakın sağlık kuruluşuna götürülmesi gerekmektedir. Korunmak için el temizliğine, hijyene, gıdaların temiz su ile yıkanmasına özen gösterilmelidir. Dışarıda beklemiş gıdalar tüketilmemeli, erimiş ve tekrar dondurulmuş gıdaların tüketilmesinden kaçınılmalıdır. Özellikle erimiş dondurmaların tekrar dolaba konulduktan sonra tüketilmesi en sık karşılaştığımız sorunlardan biri. Yüzmek için de havuzdan çok deniz tercih edilmeli” uyarısında bulundu.
“Çocuğunuza gölge kuralını öğretebilirsiniz”
Öte yandan anne-babalara çocuklarını güneş ışınlarının en dik geldiği 11.00-16.00 saatleri arasında dışarıya çıkarmamalarını öneren Uzm. Dr. Yiğit, “Çocuklarda sıcak çarpması baş-boyun kısmının güneş altında kalması durumunda meydana gelir. Çocuğunuza gölge kuralını öğretebilirsiniz. Gölgesinin boyunun kendisinden kısa olduğu saatlerde dışarıda uzun süre kalmaması gerektiğini mutlaka öğrenmeli. Rüzgarsız, nemli ve sıcak hava en sık sıcak çarpmasına sebep olan hava durumudur. Sıcak havalarda sık sık su teklif edin” dedi.
“İsilik tedavisinde en iyi yöntem temiz deniz suyu”
Uzm. Dr. Yiğit, böcek sokmalarının da sıkça görüldüğüne dikkat çekerek, böcek sokmasında ilk yapılacak şeyin ısırılan bölgeye soğuk kompres ve buz uygulamak olduğunu belirtti. Yiğit, “İğnesi görülebiliyorsa çıkarılmalıdır. Kaşıntıyı önlemek için antialerjik şuruplar ve kremler kullanılabilir. Yine bu mevsimde çocuklarda gördüğümüz isilik, aşırı sıcağa bağlı olarak çocuğun terlemesi ve bir süre sonra ter bezlerinin tıkanmasına bağlı olarak meydana gelen kızarık, kaşıntılı lezyonlardır. Deniz suyu temiz olmak kaydı ile isilik tedavisindeki en iyi yöntemdir” diyerek sözlerini sonlandırdı.