Ali Yiğit, 2010 yılında kapatılan kurşun fabrikası tesislerinin bulunduğu yerde ölçülen limitin üzerindeki 219 kat radyasyonla ilgili TBMM Başkanlığı’na önerge vererek konuyu Meclis gündemine taşıdı.
CHP İzmir Milletvekili TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Ali Yiğit, Gaziemir’de ölçülen normal değerin 219 kat fazlası radyasyon ve toprak altında gömülü olan radyoaktif maddelerin yaratacağı olası bir felakete karşın acil eylem çağrısında bulundu.
Ali Yiğit, hazırladığı önergeyle de konuyu TBMM gündemine taşıdı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın yanıtlaması talebiyle hazırlanan önergede şu ifadeler ve sorular yer aldı.
“İzmir’in Gaziemir ilçesinde 41 yıl faaliyet gösterdikten sonra 2010 yılında kapanan kurşun fabrikasının bulunduğu alanda yapılan ölçümlerde limitlerin 219 kat üzerinde radyasyon ölçüldüğü basına yansımıştır. Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Emekli öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Enver Yaser Küçükgül, tesislerin altında binlerce ton radyoaktif madde olduğunu ve şehrin göbeğinde bu kadar radyasyonun bir cinayet olduğunu belirtmektedir. Bu bağlamda;
İzmir’in Gaziemir ilçesinde 1969 yılında faaliyete başlayan ve 2010 yılında kapanan kurşun fabrikasının bulunduğu alanda ve çevresinde bakanlığınızca radyasyon ölçümleri yapılmakta mıdır? Yapılmaktaysa ölçülen radyasyon oranları kaçtır?
Kurşun Fabrikasının kapatıldıktan sonra atıklarının toprağa gömüldüğü ancak bunun nihai çözüm olmadığı yönündeki rapor ve açıklamalara karşın bu bölgedeki radyoaktif maddelerin temizlenmesine yönelik bugüne kadar neler yapılmıştır?
Bölgedeki radyoaktif madde ve malzemenin taşınması ve bertarafı işini alan şirketin devletten alması gereken ödeneği alamadığı için işi bıraktığı yönündeki iddialar doğru mudur?
Gaziemir ve çevresinde yaşayan yüzbinlerce insanın sadece bugününü değil gelecek nesillerini de doğrudan etkileyecek radyoaktif maddelerin temizlenmesi ve hem canlılar hem de çevre için oluşturacağı riskin bertaraf edilmesine yönelik bakanlığınızca oluşturulan bir acil eylem planı var mıdır?
Gaziemir ilçesinde ve özellikle Aydın mahallesinde yaşayan insanlarla ilgili sağlık taramaları yapılmakta mıdır? Bu bölgedeki kanser oranları ve engelli doğumlarıyla ilgili bir araştırma yapılmakta mıdır?
İzmir’in Çernobili olarak adlandırılan bölgede dumanlar çıktığı ve pis kokular yükseldiği göz önüne alındığında oluşabilecek bir felakete karşın hangi önlemler alınmaktadır?
Bölgenin radyoaktif maddelerden temizlenmesi ve radyasyondan arındırılması için ne kadar bir ödeneğe ve zamana ihtiyaç bulunmaktadır? 2018 yılında bunun için ayrılmış bir ödenek bulunmakta mıdır?
Radyoaktif kalıntılardan ve radyasyondan dolayı meydana gelecek ölümler ile olası bir çevre felaketinin sorumluluğu kime ait olacaktır?”