Yıldırım: Tam Gün Eğitim Gelecek

Başbakan Binali Yıldırım eğitim konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

İşte açıklamasından satır başları:

Türkiye 2009 hariç 27 çeyrek boyunca sürekli büyüdü, büyümeye devam ediyor. 3-4 bandındaki büyüme elbette bizim için yeterli değildir. Küresel olumsuzluklar bizi de etkiliyor. Biz 3'ün üzerinde büyüme yakaladık, 2016'da. 2016'da büyüme hedefi yüzde 3,2, 2017'de yüzde 4,4, 2018-2019'da yüzde 5 öngörülüyor.

Terörle mücadelede yoğun bir yıldı, FETÖ darbe girişimi birlikte değerlendirince geçtiğimiz 9 ay boyunca hemen hem hiç boş durmadık. Sürekli bir krizle karşı karşıya kaldık.

Darbeyi dinlemedik, yapısal reformlara devam ettik. Haziran-Ağustos arası Meclis'ten tüm toplumu ilgilendiren çok sayıda kanun çıkardık. 

"ORTA VADELİ PROGRAMIN 5 TEMEL AMACI VAR"

2017-2019 dönemlerinde büyüme oranını arttıracağız. Bu vazgeçilmez bir hedefdir.Bu yüzde 5'in altında olmayacak.

Diğer bir konu orta vadeli programın 5 tane temel amacı var. Bunlardan bir tanesi istikrar. Siyasi istikrar, ekonomik istikrar. Siyasi istikrar var mı var.Millet biz size güveni verdik siz istikararı sürdüreceksiniz diyor. 

Ürün bazlı, tüketime bağlı büyüme kalıcı olmaz. Katma değer üreten, üstünlük sağlayan büyüme altyapısını oluşturmak, çeşitliliğini ve kalitesini artırarak rekabet gücünü artırmak.

Bizim petrolümüz yok. Bizim mutlak üstünlüğümüz yok, bizim üstünlüğümüz genç nüfusumuz. Genç nüfus daha fazla, güç demektir. Gençlerimizi geleceğimiz olarak görüyoruz. Lokomotif öncü Türkiye için gençlerdir. İş gücü piyasasını daha etkin hale getireceğiz. Teknoloji kapasitesini artıracağız. Fiziki altyapı gayet iyi, yollar, demiryolları, hastaneler, okullar, Türkiye'nin her tarafı doğusunda batısında aynı standartta aynı şekilde altyapıyı yaptık. 2 şerit gidiş geliş yollar vardı yetmiyor. İtiraz edenler, bir şerit daha yapın yetmiyor diyor.
 
Büyümenin artarak devam etmesi, kişi başına gelirin artması, yeni iş aş alanları yani istihdam, okuldan mezun olan gençlerimiz var bunların iş bulması istihdam edilmesi için sürekli yatırım yapılması lazım. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki çalışmaların en önemli amacı bu. Türkiye'nin genel kalkınmasına ciddi bir kaldıraç etkisi yapacak. Bu arada enflasyonun düşmesi için mücadele edeceğiz. Cari açığı azaltacağız ve mali disiplinden asla vazgeçmeyeceğiz.


BÜTÇE AÇIĞI

2017 bütçesini 17 EKim'de Meclis'e sunacağız. 

2017'de bütçe açığını yüzde 2'nin altında tutacağız. 1,9'u hedefliyoruz. 

Yatırımlara hız kesmeden devam edeceğiz. Her şeyden kısıtlama olur ama yatırımdan olmaz. Yatırım ülkeyi geleceğe hazırlamaktır. 

Türkiye yüzde 10'u görmüş bir ülke. Bizim partimizde gördü ama büyümeye devam etti. Türk ekonomisinin temeli sağlam bir göstergeyle uğraşmakla ekonomi olumsuz etkilenmiyor. Altyapımız, özel sektörümüz sağlam. Türkiye dünyaya açık bir ülke. Sınırlarımızı kapatsak, kimseyle alışveriş yapmasak hiçbir derdimiz olmaz. Dünyadan ayrı bir ülke gibi, Kuzey Kore gibi bir ülke oluruz ama hiçbir vatandaş istemez sanırım. Yatırımlara devam edeceğiz. Her şeyden kısıtlama olur ama yatırımlardan olmaz. Yatırımların kalitesi de önemli. İstihdam oluşturacak, büyümeye katkı sağlayacak yatırımlara çok daha fazla kaynak oluşturacağız. Alternatif finans yöntemlerini kullanacağız. En büyük havalimanı, tüp tünel geçişi dünyanın en geniş köprüsünü, şehir hastaneleri kamudan bütçeden kaynak kullanmadan yaptık. Hepsini toplayınca 50 milyar dolar ediyor. Kaynak var. Hem büyüyeceğiz, hem kaynak üreteceğiz, devam edeceğiz. İstikrar olunca net kararlar alırsınız. Koalisyon olsa A Partisi şöyle diyor, B Partisi böyle diyor. Öteleniyor, sorunlar birikiyor sonunda elinizde patlıyor. 2001, 1995 nasıl oldu, böyle oldu. İrade olmayınca idare olmaz. 10. Kalkınma Planı devam ediyor. 10. Kalkınma Planı'ndaki bütün dönüşüm programı kararlılıkla uygulanmaya devam edecek.
 
REKABET GÜCÜ
 
Ekonominin rekabet gücü artıracağız, yatırım ve ticareti geliştireceğiz. Reformlar lazım. Bir sefer yapıp bitirilecek işler değil.
 
YARGILANMA SÜRESİNİN KISALTILMASI
 
Arabuluculuk sistemi getireceğiz. Sadece bilirkişye emanet edilmiş bir yargı sistemiyle bir yere varılmaz. Bilirkişi bir destek unsuru olarak görülecek. Kanun tasarısı Meclis'te. Yargı süresinin kısaltılması esas hedeflerimizden biri. 
 
FETÖ örgütüne bulaşmış binlerce kişi var ama hepsi darbeye karışmamış. Darbeye karışanların yargılanması süratle yapılacak. 
 
İhtisas mahkemeleri kurulacak. Esnafın işyeri açması kolaylaştırılacak. Kapı kapı dolaşmayacak. Tek merkezden makul bir bedelle yapılmış olacak. Çıraklık eğitiminin zorunlu eğitim kapsamına alınmasını getiriyoruz. 
 
Akıl yollarının şerit sayısını arttıracağız. 
 
EĞİTİM SİSTEMİ
 
Tek tip değil, başka şey anlaşılabilir. Tam zamanlı eğitim. Yani öğlenciler, sabahçılar diye bir şey vardı ya. Hem sabahçıyım hem öğlenciyim. Öğlenleyin okulda olacaklar, yemeklerini yiyip aynen çalışanlar gibi. Nasıl işe gidiyorsun, sabah gidip akşam geliyorsun. Okula da sabah gidip akşam geliyorsun 
 
2019'a kadar ikili eğitime son vereceğiz. Öğrenciler tam gün okuyacaklar. 4+4+4 sisteminde 5. yılda yabancı dil eğitimi mecburi hale gelecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri