Demiryolu Yapım ve İşletim Personeli Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği’nin (YOLDER) Türkiye’de Hayat Boyu Öğrenmenin Desteklenmesi-II Hibe Programı kapsamında Avrupa Birliği tarafından desteklenen “Ray Kaynakçıları Sertifikalanıyor” adlı mesleki eğitim projesi TCDD 3.Bölge Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen toplantı ile tanıtıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanlığı İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı tarafından yürütülen hibe programına kabul edilen ve 114 bin 402 Avro hibe almaya hak kazanan projenin açılış toplantısı raylı sistemler sektörü temsilcilerini bir araya getirdi. YOLDER’in koordinasyonunda Erzincan Üniversitesi Refahiye Meslek Yüksekokulu ve TCDD Ankara Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nün işbirliği ile hayata geçirilecek proje ile demiryolu alt yapı alanında güvenlik açısından büyük önem taşıyan ray kaynakçılarının mesleki yeterliliklere uygun olarak eğitilmesi ve yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarınca sertifikalandırılması sağlanacak. Proje tamamlandığında Türkiye’nin ilk sertifikalı ray kaynakçıları için istihdam çalışmaları yürütülecek.
Teklif çağrısı döneminde 1200’ü aşkın başvuru içinden hibe desteği almaya hak kazanan tek raylı sistemler projesi olan Ray Kaynakçıları Sertifikalanıyor Projesinin açılış toplantısına TCDD 3.Bölge Müdürü Selim Koçbay, TCDD 7.Bölge Müdürü Adem Sivri, TCDD İnsan Kaynakları Dairesi Başkan Yardımcısı Cüneyt Türkkuşu ile birlikte TCDD’nin üst düzey yöneticileri, Mesleki Yeterlilik Kurumu ve Raytest Belgelendirme Kurumu uzmanları, YOLDER Yönetim Kurulu Başkanı Özden Polat ve yönetim kurulu üyeleri ile çok sayıda raylı sistemler sektörü çalışanı ve öğrenciler katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan YOLDER Yönetim Kurulu Başkanı Özden Polat, Türkiye’de Hayat Boyu Öğrenmenin Desteklenmesi-II Hibe Programı kapsamında desteklenen 39 projeden biri olmaktan gurur duyduklarını belirterek, “Projemiz, ray kaynakçısı mesleki yeterlilikleri ile uyumlu öğretim modülleri hazırlamak ve onaylanmasını sağlamak, ray kaynakçılarının mesleki yeterlilik sınavlarına hazırlık süreçlerini desteklemek, sertifikalı çalışma bilinci konusunda farkındalık arttırmak ve işsiz yetişkinlere ray kaynakçılığı alanında istihdam olanağı sunmak amacıyla hazırlandı. Raylı sistemler taşımacılığının kalitesinden ve güvenliğinden sorumlu önemli demiryolu mesleklerinden biri olan ray kaynakçılarının sayısı ülkemizde oldukça az ve mevcut çalışanların yaklaşık yüzde 95’i sertifikasız. Ülkemizde ve Avrupa’daki demiryolu altyapı inşaatları için hizmet sağlayıcıların sayısındaki artış ve mesleğin önemi göz önünde bulundurulduğunda, nitelikli eğitim almış ve belgelendirilmiş ray kaynakçılarına fazlasıyla ihtiyaç duyulduğu açıktır. Sertifikalandırılmış işsiz yetişkinlerin istihdam edilmesi de projemizin önemli amaçları arasındadır. YOLDER olarak kurulduğumuz 2009 yılından bugüne, demiryolu sektöründe mesleki eğitim, sertifikasyon, yasal düzenlemeler, çalışma koşulları gibi konularda yol gösterici faaliyetler düzenlemeye devam ediyoruz. Sektör çalışanlarının ulusal yeterlilikler çerçevesinde belgelendirilmesi ve uluslararası düzeyde belgelerinin geçerliliğinin sağlamak için çalışmalarımız devam edecek. e-RAIL Projesiyle başlayan ve şimdi Ray Kaynakçıları Sertifikalanıyor Projesi ile devam eden Avrupa Birliği fonları tarafından desteklenen projelerimiz, Derneğimizin mesleki gelişime odaklı gelecek vizyonunu ortaya koymak açısından önemli referanslardır ” diye konuştu.
Proje yerli insan kaynağına hizmet edecek
TCDD 3.Bölge Müdürü Selim Koçbay da yaptığı konuşmada, bugüne kadar yapılan iş ve işlemlerde yurtdışı kaynaklardan faydalanıldığına dikkat çekerek, “Demiryolu işletmeciliği ve yapımında büyük önem taşıyan rayların kaynaklanması konusunda yetkin işgücü yetiştirmek için, kurumunuz çalışanlarının kurduğu YOLDER öncülüğünde hazırlanan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı tarafından desteklenen bu anlamlı proje için tüm taraflara teşekkür ederiz. Bugüne kadar ray kaynakçılarının eğitim faaliyetleri yabancı uzmanlar tarafından yapılıyordu. Bundan böyle kendi insan kaynağımız ile yapılacak. Bu kapsamda projede emeği gelen herkesi kutluyorum” dedi.
Toplantıda Mesleki Yeterlilik Kurumu Uzmanı Kübra Ulusoy, ulusal yeterlilik sistemi, belge zorunluluğu ve bu kapsamda sağlanan destekler hakkında bilgi verirken, RAYTEST Müdürü Ebru Köse yaptığı konuşmada demiryolu sektöründe işgücünün belgelendirilme süreci ve önemine dikkat çekti.
Eğitim modülleri hazırlanacak, kurslar başlayacak
Ray Kaynakçıları Sertifikalanıyor projesi kapsamında hazırlanacak eğitim modüllerinin Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından onaylanmasıyla eğitimlerin başlayacağını belirten Proje Koordinatör Özgür İtarcı ise, “Bir yıl sürecek projemiz, Alümünotermit Ray Kaynakçısı eğitim modüllerinin onaylanmasıyla sahaya inecek. Ankara, İzmir ve Erzincan’da düzenlenecek toplam 6 kursta 60 kişinin eğitimi gerçekleştirilecek. Eğitimi başarıyla tamamlayanlar Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme merkezinde sınava girerek, Türkiye’nin ilk sertifikalı ray kaynakçıları olacaklar. Projenin son aşamasında ise sertifika almaya hak kazanan kursiyerlerin istihdamı için çalışmalar yürütülecek. Eş zamanlı olarak 8 ilde hayat boyu öğrenme ve sertifikalı çalışma konularında farkındalığı artırmak, ray kaynakçıları projesinin çıktıları olan eğitim modüllerinin mevcut çalışanlar ve raylı sistemler teknolojisi bölümü öğrenci veya mezunları tarafından kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla bilgilendirme seminerleri düzenlenecek” diye konuştu.
Toplantı sonunda projeye katkılarından dolayı konuşmacılara teşekkür plaketi verildi.