Ülkemiz de dahil olmak olmak üzere tüm dünyada her yaştan çocuğun elinde akıllı telefonlar görmek mümkün. Çocuklar okuma yazma bilmese bile bu akıllı telefonları kullanabiliyor ve %90'ının yaptığı şey YouTube üzerinden video izlemek.
Örneğin; bir restorana bir avm'ye gittiğinizde bebek arabasının içindeki bir çocugun elinde bir akıllı telefon görebilirsiniz ve büyük bir ihtimalle o çocuk YouTube üzerinden çizgi film iziliyordur.
Ebeveynler rahatça gezebilmek, yemeklerinin keyfini çıkarabilimek veya biraz kafalarını dinleyebilmek için çocuklarını bu yöntemle susturuyorlar. Ancak bu yöntem ne kadar doğru ve çocuklarımız ne kadar güvende?
Çocuklarımızın halihazırda küçük yaşta bu kadar telefona bağımlı olması yeteri kadar zararlıyken bir de YouTube'un reklam izletmek uğruna 2012 yılında geliştirdiği video algoritmasını 2016 yılı Mayıs ayında değiştirdi.
YouTube'un mobil uygulamasının websitesi kullanımını geçmesi üzerine; YouTube cephesi otomatik oynatma özelliğini mobil platforma da taşıdı ve platformun kötüleşmesine neden oldu.
Örneğin; siz çocuğunuza YouTube üzerinden bir çizgi film açtınız ama çizgi film bitti. Peki, sıradaki video ya bir çizgi film değilse ya da çizgi film çocuğunuzun psikolojisine zarar vermek amacıyla yapılmışsa?
YouTube'un algoritmasının tek amacı daha fazla reklam izletip daha fazla gelir elde etmek. Bu algoritmanın açıklarını bulan bazı kişilerse çocuklara zararlı olduğunu bildikleri halde binlerce zararlı video çekmeye ve paylaşmaya başlıyor.
Söz konusu videolar milyonlarca izleniyor. Bu videolarda çocuklarımızın en sevdiği karakterler olan Elsa, Mickey Mouse ve Spider-Man gibi dünyaca bilinen karakterler sıkça yer alıyor. Videoların kolaylıkla bulunması için çocukların en çok kullandığı anahtar kelimeler video başlığı olarak kullanılıyor ancak videonun içeriği tahmin edildiği gibi hiç de masum çıkmıyor.
Videoların kapak görsellerine çocukların ilgisini çekecek resimler konuyor ve tıklanma kazanılıyor. Bunun üzerine de bu kötü videolar trend videolar arasına giriyor.
Anne ve Babalar YouTube’un video içeriklerine ve otomatik oynatma özelliğine o kadar çok güveniyorlar ki, çocuklarını telefonla baş başa bırakıyorlar ama bu en yanlış davranış ve bu sorunun en büyük sebeplerinden biri.
Unutmayalım ki YouTube'daki tüm içerik üreticilerinin en genel ve büyük amacı, bu platform üzerinden en yüksek bir şekilde gelir sağlamak. YouTube, tepkiler üzerine 22 Kasım 2017’de beş maddelik bir önlem paketini resmi olarak duyurdu.
Bu önlem paketine göre; zararlı içerik üreten kanallar kapanacak ve adli işlemler başlatılacak, zararlı içeriklere reklam verilmeyecek, içinde çocukların bulunduğu videolara yazılan uygunsuz yorumlar engellenecek, aile dostu içerik üretenlere ve üretmek isteyenlere yönelik kılavuzlar hazırlanacak, özel uzmanlar videoları daha sıkı denetleyecek.
Daha sonra YouTube, ilk yüz YouTube kanalı içerisinde bulunan 8,5 milyon aboneli, iki kızıyla rahatsız edici videolar çeken bir adamın kanalını kapatarak bu probleme el atmış oldu.
Konunun medyada geniş yer bulması üzerine bir kaç gün sonra Adidas, Mars, Cadeburry, Deutche Bank, HP, ebay gibi köklü ve büyük firmalar, YouTube’dan reklamlarını çekmeye karar verdi.
En büyük gelir kaynaklarını kaybetme korkusuyla YouTube, yüzlerce çocuklarımız için zararlı kanalını kapattı. Eski kanallar kapansa da söz konusu içeriklerin ve yeni kanalların önüne geçmek imkansızlaşmıştı.
Kapatılan kanalların aynı zararlı videoları, yeni kanallarda, farklıa dillerde yeniden yayınlanmıyordu. Bir kaç gün sonra YouTube CEO’su Susan Wojcicki resmi bir açıklama yaparak; zararlı içeriklerin yeni istihdamlarla denetleneceğini ve bu kişilerin algoritmayı yönlendirileceğini, reklamların yayınlanacağı videoların seçiminin çok daha sıkı olacağını açıkladı.
YouTube, reklam gelirinin etkileneceğini fark etmeden önce de bunu önleyebilirdi. Bu içeriklerin varlığını ilk gününden beri biliyordu. YouTube bu videolardan çocuklarımızın etikleneceğini umursuyor olsaydı çok önceden harekete geçerdi.
Dünyamızdaki kötü insanlar, YouTube’un daha çok para kazanmak için geliştirdiği tavsiye algoritmasının tüm açıklarını bulmuş ve hem para kazanıp hem de her yaştan çocuklarımıza zarar veriyorlardı.
YouTube daha çok para kazanmak uğruna bu zararlı içerikler karşısında sessiz kalmayı tercih etti ve reklam verenler çekilmek isteyince de reklam geliri uğruna her şey için çok geç olduktan sonra harekete geçti.
Siz aile olarak çocuğunuzu YouTube'dan korumak için; seçtiğiniz videolardan oluşan bir oynatma listesi oluşturabilir ve kontrolünüz altında sadece bu videoları çocuklarınıza izletebilirsiniz.
Medium'da yer alan Elsagate: YouTube’un Algoritmik İntiharı isimli makaleden daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Kaynak: Teknolojioku