Maliye Bakanlığı, YouTube üzerinden bir ofisi ya da şirketi bulunmayan YouTube kanallarının elde ettiği gelirler üzerinden vergilendirme yoluna gitmek için düğmeye bastı.
Video kanalları üzerinden gelir elde edenleri saptayarak yavaş yavaş vergi alınmaya başlanmış olsa da kullanıcılar, bu vergilerden kaçınmak için hesaplarını KKTC’ye taşımış durumda. Bakanlık, bu konuyla ilgili de yeni bir düzenleme yapacağını belirtti.
Cem Yılmaz, Burak Oyunda, Niloya, LeHamam, Ruhi Çenet Videoları, Sebi Bebi, Nefis Yemek Tarifleri ve LeaflookRS gibi popüler YouTube kanalları, Socialblade sitesinin verilerine göre yıllık 2 milyon dolara yakın para kazanıyor. Bakanlık, TL karşılığı ortalama 7 milyon 150 bin TL’ye denk gelen bu kazanç üzerinden vergilendirmeye gidilseydi kasasına ortalama 1,5 - 2 milyon TL nakit para akışı sağlayacaktı.
Google’ın bünyesinde yer alan YouTube’un Türkiye’de bir ofisi bulunmuyor. Google markasıyla yaklaşık 10 yıldır ülkemizde ofisi bulunan şirket ise vergi yükümlülüklerini yerine getirdiklerini iddia ediyor. Başbakan Binali Yıldırım ise “21 ülkede şirket kurup ödüyor bize gelince ‘yapmayız’ diyor. Youtube, diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de resmi bir temsilcilik kurmalı.
Yasal konularda idare (devlet) Youtube’da muhatabını bilmeli. Youtube, Türkiye’ye özgü ‘tr’ uzantılı bir site dizayn etmeli. Bu site, Türkiye’nin ulusal mevzuatını ve internete ilişkin yasasını dikkate alarak yayın yapacaktır. Dolayısıyla erişime engelleme riski de ortadan kalkacaktır” şeklinde bir açıklama yapmıştı.
Bakanlığın bu girişimi eğer istediği yönde gerçekleşirse -ki öyle olacak gibi duruyor-, Facebook ve Twitter da bu ödemeden nasibini alacak gibi duruyor. Zira her iki şirketin de Türkiye’de kendilerine ait ofisi bulunmuyor.