ençlik ve Spor Bakanlığı tarafından desteklenen ve Kula Kaymakamlığı, Kula Belediyesi, Kula CBÜ Meslek Yüksek Okulu, Kula Milli Eğitim Müdürlüğü, Kula Emre Köyü Yunus Emre’yi Tanıtma ve Kültür Derneği iştiraki ile sürdürülen “Yunus Emre Gençlerle Buluşuyor Projesi” kapsamında, Kula Belediyesi Yunus Emre Kültür Merkezi Konferans salonunda “Yunus Emre’yi Anlamak” isimli söyleşi düzenlendi. Söyleşiye; Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun, Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi Türkçe Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bahattin Kahraman, Pamukkale Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Akademisyeni Prof. Dr. Mustafa Arslan, CBÜ Eğitim Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Şaban Çetin, Manisa Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi ve Emre Köyü Yunus Emre’yi Tanıtma ve Kültür Derneği Başkanı Faik Şentürk, Milli Eğitim Şube Müdürü Ethem Dağlı, MABEM Müdürü Mehmet Çakır, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Aytekin Şadan, Kula Celal Bayar Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu, Yunus Emre Anadolu Lisesi, Selim Sabahat Palanduz Lisesi ve Bekir Sacide Keleşoğlu Anadolu Lisesi öğrencileri katıldı.
Öğrencilere Yunus Anlatıldı
CBÜ Eğitim Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Şaban Çetin, Yunus Emre’nin yaşadığı zamanın sosyal, ekonomik ve coğrafi durumunu anlatarak, Yunus Emre’nin felsefi ve edebi yönden etkilendiği olayları anlattı. Yunus Emre’nin Anadolu’da yeni yeni filizlenen şehircilik ve kırsal kesimdeki kültürün merkezinde olduğunu belirten Pamukkale Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Akademisyeni Prof. Dr. Mustafa Arslan ise, “Orta Asya’da bütün bozkır kültürü; denge üzerine kurulu liyakat ve adalet değerleriyle inşa edilmiş töre ve İslam dininin dirlik anlayışının ve hikmetinin biçimlenmiş merkezi Yunus Emre’dir. Yunus Emre, şehir ve köy çevresindeki bütün anlayışları en üst seviyeye taşıyan şahsiyettir” dedi. Prof. Dr. Bahattin Kahraman ise Anadolu insanının Yunus Emre’yi sahiplendiğini vurgulayarak, “Yunus Emre konusu birden çok çephesi olan bir konudur. Bizim, Türk Tarihinde çok fazla insan yetişmiştir. Kimi yönetici vasfı ile kimi dini yönü ile kimi de şahsiyeti ile dikkat çeker. Yunus Emre ise birçok özelliği ile dikkat çeker. Yunus Emre Anadolu kültüründe büyük bir yere sahiptir ve herkesçe de benimsenmiştir. Bu gün Anadolu’nun neresine giderseniz gidin Yunus Emre’nin mezarı ile karşılaşırsınız. Yunus Emre’nin nerede gömülü olduğu önemli değildir önemli olan bizim onu ne kadar anladığımızdır” diyerek konuştu.
Başkan Tosun “Yunus’a Günümüzde Daha Fazla İhtiyaç Var”
Kula Belediyesi Yunus Emre Kültür Merkezi Konferans Salonu’ndaki “Yunus Emre’yi Anlamak” isimli söyleşiye katılan Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun, “Ülkemizin son günlerde dışarıdan ve içeriden karşılaştığı bunca tehlikeye karşı Yunus Emre gibi yüce gönüllü insanlara daha fazla ihtiyaç duyuyoruz. Yunus gibi gönüle sahip olmak, Emre gibi iyi niyetli düşünmek, bizi biz yapan değerler olmalıdır. Bu gün burada saygıdeğer hocalarım gençlerimize Yunus’u anlattı. O’nun güzel felsefesini bu genç arkadaşlarımıza öğretmek bizim geleceğimiz için hiç şüphesiz önemli olacaktır” dedi.
Programın sonunda Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun, Yunus Emre Gençlerle Buluşuyor Projesi kapsamında düzenlenen ‘Yunus Emre’yi Anlamak’ konferansına konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Mustafa Arslan, Prof. Dr. Bahattin Kahraman ve Öğretim Görevlisi Dr. Şaban Çetin’e çiçek ve hediye verdi. Hediye takdiminin ardından Başkan Tosun, protokol üyeleri ve öğrenciler ile birlikte kokteyl programına katıldı.
‘Yunus Emre Gençlerle Buluşuyor’ Projesi Hakkında
Yunus Emre’yi gençlerle buluşturmak ve tanıtmak adına, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından desteklenen ve Kula Kaymakamlığı, Kula Belediyesi, Kula Meslek Yüksek Okulu, Milli Eğitim Müdürlüğü, Kula Emre Köyü Yunus Emre’yi Tanıtma ve Kültür Derneği ortaklığıyla başlatılan “Yunus Emre Gençlerle Buluşuyor Projesi” Manisa ili Kula İlçesi’nde uygulanmaktadır. Proje kapsamında, 12 ayda 5 bin gence ulaşılarak Yunus Emre’nin hayatı ve felsefesi öğretilmesi planlanıyor.