Yüz tanıma ile suçlu tespiti her ne kadar olumlu bir gelişme gibi görünse de, daha önce bunu deneyen Amazon, yüz tanıma teknolojisi algoritması bu konuda başarısızlığa uğradı. Clearview AI firmasının gelişltirdiği algoritmanın ise, YouTube ve Facebook üzerinden yaptığı 3 milyara yakın fotoğrafa dayandırması tehlikeli bir adım olarak yorumlandı.
Geçen sene, New York Times tarafından ortaya çıkarılan bu skandal sonrası firma, söz konusu algoritmanın devlet birimleri dışında kullanılmayacağını açıklamıştı. Bugün ortaya çıkan patentte ise, iş alımından, flört programlarına kadar birçok alanda bu algoritmanın kullanılabileceği belirtiliyor.
Aslında patentte yer alan bu maddeler, söz konusu algoritmanın potansiyelini belirlemek üzere kaleme alınmış. Her ne kadar şirket bu yazılımın devlet birimleri dışında kullanılmayacağını söylese de, patentte yer alan yetenekler endişe verici boyutlarda.
Patente göre Clearview AI yüz tanıma teknolojisinin olası kullanımları arasında “Bir kişiye, tesise, mekana veya cihaza erişim izni verme veya reddetme” yeteneği yer alıyor.
Teknoloji aynı zamanda bir “cinsel suçluyu” veya “evsiz insanları” tanımlamak için de kullanılabilme potansiyeline sahip. Yine bu teknoloji, yakalanan zanlıların “zihinsel bir sorunu veya sakatlığı” olup olmadığını işaretleyerek kolluk kuvvetlerinin belirli durumlarla zanlıya yaklaşma şeklini değiştirmek için de kullanılabilecek.
Bu yüz tanıma teknolojisi suçlu tespiti dışında, flört uygulamaları için de kullanılabilecek. Şimdiye kadar patentte sıralanan tüm özellikler, Tinder gibi flört uygulamaları için eşleşmede kullanılabilecek. Buna göre algoritma fotoğraf üzerinden kişinin suç geçmişini, evsiz olup olmadığı, zihinsel bir sorunu olup olmadığını tespit edebilecek.
Kısacası kişinin mahrem bilgilerine erişebilecek ve bunları hem güvenlik hem sosyal yaşamda kullanılabilecek olan algoritma, şimdiden ABD’de büyük bir tartışmaya neden oldu.