Kendi kendine kilo vermeye çalışan bireylerin düştüğü en önemli hatalardan biri vücuda yeterli miktarda karbonhidrat almamaktır. Kilo vermek için bir programa başlandığı zaman genelde ekmek, pilav, makarna gibi besinleri tamamen hayatlarından çıkarırlar. Metabolizması ihtiyacı olan karbonhidratı glikojen deposu ve kandaki şeker bitince kas içerisindeki karbonhidrattan kullanmaya başlar, bu da kas kaybı anlamına gelir ve vücut beraberinde su kaybeder. Yani zayıflama diyetinde karbonhidratı kesen kimse tartıdaki sonucu görünce kilo verdiğini düşünür. Ancak gerçek olan vücudun kaybettiği yağ değil, kas ve sudur.
Yüksek protein, düşük karbonhidrat içeren düşük kalorili diyetler uzun süre uygulanamamalıdır. Bu bir beslenme tarzı olmamalıdır. Uzun süre yapılan bu diyetlerin sonucunda kaybedilen yağ değil , KAS VE SU kaybıdır. Bunu anlamak için en kolay yol aynaya bakmaktır.
Eğer tartıda kilo kaybetmenize rağmen yüzünüz, kollarınız inceliyor ve yağ deposu olan karın kalça bölgesi incelmiyorsa siz yağ kaybetmiyorsunuz ve doğru zayıflamıyorsunuz demektir.
24 saat AÇ KAL -ZAYIFLA!!!
Tartıda kilo verdiğinizi görmek için sadece 24 saat aç kalmanız yeterli. Ancak bu gerçek kilo kaybı değildir. Çünkü bu yöntemle vücut su kaybına uğruyor ve kaslar küçülüyor ama yağlar erimiyor. Bu durumda vücut kendisi için gerekli olan enerjiyi yakalamak için kasları enerjiye dönüştürüyor.
İşte bu nedenle gün boyunca yemek yemeyen kişi kendini güçsüz hissetmeye başlıyor. Çünkü karbonhidrat almadan 12 saatte tüm depolar boşalır, kan şekeri düşer, tatlı isteği artar, güçsüzlük artar, iş verimi düşer, baş ağrısı olur.
ZAYIFLAMA PROGRAMLARI KİŞİYE ÖZELDİR,HERKES İÇİN GEÇERLİ OLAMAZ VE UYGULANAMAZ!!!
Beslenme sağlığınız için önemli bir bilim dalıdır. Vücudunuz için stratejik bir plan ile değişime başlanmalıdır. Ulaşılması zor hedefler yerine ulaşılması kolay ve gerçekçi hedefler kişiyi başarıya götürür, aksi takdirde hayal kırıklıkları kısır döngüye sürükler. Bilmediğiniz ve öğrenmediğiniz hiçbir işte başarılı olamazsınız.
Doğru ve dengeli beslenmeyi öğrenmeye çalışmalı, küçük hedeflerle yol almalısınız ve yaşam tarzınız haline getirmeye çalışmalısınız. Yaşam tarzı haline dönüşmeyen beslenme programları unutulmamalı ki geri dönüşümlüdür.
Yemek yemek vücut için fizyolojik bir ihtiyaçtır. Ancak yemeğin esiri olursanız, tehlike çanları çalmaya başlar. Amaç keyifli bir yemeğin tadını kaçırmak değil, beslenme-mutluluk-bedel dengesini oturtmaktır.
DESTEK ALMADAN ☹ Kendi başınıza yapılan zayıflama programlarında yapılan en sık hatalar!!!
Ekmeğin kaldırılması
Aç kalmak
Öğün atlamak
Tek besin içeren beslenme programları
Popüler diyetler
Laksatif/diüretik kullanımı
ZAYIFLAMAYA ÇALIŞIRKEN ENERJİ DESTEKLERİNİ CİDDİYE ALIN!
Hayatınızdan ekmeği tamamen çıkartmayın. Rafine edilmemiş yani kabuğu ayrıştırılmamış ürünleri tercih edin, beyaz ekmek yerine kepek ekmeği, pirinç yerine bulguru, beyaz makarna yerine kepekli makarnayı tercih edin.
Bazı vitamin ve mineraller yağda emildiği için salatayı yağsız yemeyin. Salatalara bir tatlı kaşığı yağ ekleyin. Meyveleri posa ihtiyacı nedeniyle kabuklarıyla yiyin.
Meyve, sebze, et fark etmez, HAKKINIZDAN fazla tükettiğiniz her bir besinin vücudunuzda yağ deposuna dönüşeceğini unutmayınız!!!!
HANGİSİ DOĞRU KİLO? İDEAL KİLO NASIL HESAPLANMALI?
Eskiden boy uzunluğuna göre kilo belirlenirken, son 15 yıldır vücudunuzda depolanmış olan yağların vücut ağırlığı ile oranlarına bakılmaktadır. Vücudunuzdaki kas ve su miktarı ideal kiloyu belirler. 7
Aynı kiloda ve boyda iki insanın vücut yapılarını değerlendirdiğiniz zaman , vücut yağ oranlarına göre çok büyük bir şekil farklılığı görebilirsiniz. Kas kütlesi bu noktada çok önemlidir.
Genelde vücut yağ analizi cihazları ile ölçüm sonucunda sadece vücuttaki toplam yağ miktarını değil bu yağın hangi bölgelerde dağılım gösterdiğini de öğrenmek mümkün. Çünkü yağın nerelerde toplandığı önemlidir. Örneğin; karın bölgesinde toplanan yağ ileride kalp krizi ve şeker hastalığı için risk oluşturabilmektedir.
DİKKAT!!!
Hayatımız için önemli , ama hepimiz için risk taşıyan bazı dönemler vardır. Mesela evlilik, hamilelik, antropoz ve menopoz dönemlerinde fazla kilo alma olasılıklarına karşı dikkatli olması gerekiyor.
Doğru beslenme programlarıyla doğru sonuçları elde etmek mümkün, kısa vadede fazla kilo kaybı isteğinde bulunmayın.
Yıllardır var olan beslenme alışkanlıklarınızdan vazgeçmek için kendinize doğru zamanı tanıyın.
BEDENİNİ SEV, ONUN İÇİN DOĞRU ZAMANDA HAREKETE GEÇ !!! GEÇ KALMA …