ZENCEFİLİN VÜCUDUMUZ İÇİN SAĞLIKLI OLMASININ 6 NEDENİ

Senem Köse Bektaş

Kış mevsimindeyiz ve mevsim değişikliği ile beraber soğuk algınlıkları, gribal enfeksiyonlarda arttı. İçinde bulunduğumuz süreçte işleri zorlaştırıyorken, mufağımda her daim olan şifalı bir bitki baharat olarak da kullandığım Zencefilin sağlığımıza faydalı olmasının 6 nedeni hakkında yazmak istedim. Zencefili baharat olarak yemeklerimize çorbalarımıza kullanabileceğimiz gibi, kökünden de çay yapabiliriz. Ve bağışıklığımızın güçlü olması için bir sırrı da paylaşmak istedim. Zencefili sadece baharat ve çay olarak kullanmıyorum. Salatalarımıda ekliyorum...

Zencefil neden bu kadar sağlıklı?

Zencefilin birkaç yan etkisi bilinmesine rağmen, zencefilin etkileri çoğunlukla olumludur. Sağlıklı uçucu yağlar, gingerol, shogaoles reçine ve reçine asitleri içeren zencefilin yumrusu ayrıca C vitamini açısından zengindir ve ayrıca magnezyum, demir, kalsiyum, potasyum, sodyum ve fosfor içerir. Zencefilin antibakteriyel ve antienflamatuar etkisi vardır ve kansere karşı koruma sağladığı söylenir. Bazı virüslerin çoğalmasını da engelleyebilir.

Evet gelelim 6 nedene ;

Mide bulantısına karşı

Sıcaklık sağlayan besinler, sindirim sırasında daha fazla sindirim enzimi salgılanmasına sebep olur. Bu nedenle zencefil, gastrointestinal sistem hastalıkları için her zaman iyi bir çare olarak kabul edilmiştir. Araç tutmasına ve hatta kemoterapi sırasında mide bulantısına karşı yardımcı olur. Cape Town'da yapılan bir araştırmaya göre zencefil, hamileliğin ilk aylarında sabah bulantılarını da hafiflettiği belirtilmiştir. Ancak hamilelik döneminde yinede doktor tavsiyesi alınmalıdır.

Ağrı kesici ve iltihap önleyici olarak

Gingeroller, asetilsalisilik aside benzer şekilde hareket eder. Bu nedenle zencefil "doğal aspirin" olarak kabul edilir ve baş ağrısı gibi hafif ağrıları giderir.

Ayrıca bir anti-inflamatuar etkiye sahiptir. Bu etki sporcular için faydalıdır: Kas ağrısı çekenler, yaklaşık iki gram çiğ veya ısıtılmış zencefil ile hızlı bir şekilde rahatlama sağlayabilir. Eğer zencefilin aroması çok acı geliyorsa , zencefil kaynatılarak çay haline getirilebilir.

Yumru ayrıca osteoartrit gibi eklem hastalıklarına da yardımcı olur. Menstrüel ağrıda bile zencefilin etkisi bir çalışma ile doğrulanmış; ve bu çalışmada 180 kişi günde dört kez alınan 250 miligram zencefil tozu kullanmış ve zencefilin adet ağrısına karşı 400 miligram ibuprofen tableti almak kadar etkili olduğu bulunmuştur.

Şeker hastalarına tavsiye niteliğinde

Sydney Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre de, gingerol, glikozun kas ve yağ hücrelerine doğrudan taşınmasını üstlenen bir proteini aktive etmektedir. Ancak bu çalışma çok erken aşamalarında olmasından dolayı uzmanlar şeker hastalarına zencefili tavsiye nıteliğinde önermektedir.

Cilt ve saç için

Zencefilin içindeki maddeler kan dolaşımını teşvik eder. Bu durum sağlıklı bir cilt için iyidir. Zencefil yağı ile saç derisine masaj yaparak saçların uzamasına destek olabileceğiniz gibi ve kepeğe karşıda etkilidir. Anti-inflamatuar etkileri nedeniyle zencefil sivilceler için de iyi bir çaredir.

Soğuk algınlığı ve grip için

Özellikle bronşiyal hastalıklar ve gripte zencefil hızlı bir iyileşme sağlar. Ağrıları gidermede etkili olan yumrular ayrıca, içeriğindeki esansiyel madde olan gingeroller ve shogaoles terletme etkisine sahiptir. Aynı zamanda zencefilin balgam söktürücü etkisi vardır. Soğuk algınlığı için sıcak limonlu veya limetli zencefil çayı şifadır.

Zencefil kalbi ve dolaşımı güçlendirir, kolesterolü düşürür

Zencefil, kan dolaşımını teşvik ettiğinden, kalbimiz ve dolaşımımız da güçlendirir. . Ayrıca yumrusu, yapılan bir araştırmaya göre kolesterol seviyesini düşürmektedir. Bunun için günde iki gram zencefil yeterlidir.

Şifanın gücü için kendine bir adım at .... Işıltınızla var olun...Sevgilerimle

Senem Köse Bektaş

Holistik Beslenme Danışmanı /Theta Healing Uygulayıcısı Gıda Mühendisi

İnstagram @holistikmuhendis

Twitter @senemkose14