Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi

Ebru Akçınar Özgür

 

Değerli Okurlarım ; 

Bu gün sizlere hem işverenleri hem de tüm çalışan işçileri ve memurları yakından ilgilendiren ve 01.01.2017 tarihinde uygulanmaya başlayacak olan “çalışanların otomatik olarak bir emeklilik planına dahil olması” yani “zorunlu bireysel emeklilik sistemi”  ile ilgili bilgiler vermek istiyorum.

28.03.2001 tarih ve 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanununda 10.08.2016 tarihinde yapılan değişiklik ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortasının 4. Maddesinin 1. Fıkrasının (a) ve (c) bendine göre çalışmaya başlayanlar ve aynı kapsamda çalışanlar; işveren tarafından Müsteşarlıkça uygun görülen şirketlerden birisi aracılığı ile bireysel emeklilik planına dahil olmak zorundadırlar.

Buna göre;

  • 1 Ocak 2017'den itibaren 1000 ve üzeri çalışanı olan işletmeler.

  • 1 Nisan 2017'den itibaren 249-1.000 işçi çalıştıran işletmeler ve merkezi bütçeli kamu kurumları.

  • 1 Eylül 2017'den itibaren 100-249 çalışanı olan şirketler.

  • 1 Ocak 2018'den itibaren 50-100 arası işçi çalıştıran işletmeler ve tüm yerel yönetimler.

  • 1 Temmuz 2018'den itibaren 10-50 çalışanı olan işletmeler.

  • 1 Ocak 2019 itibariyle 5-9 çalışanı olan işletmeler.

Bu kapsama 5510 sayılı 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortasının 4. Maddesinin 1. Fıkrasının (a) ve (c) bendine göre çalışan yani işçi ve memurlar dahil edilmiştir. 01.01.2017 tarihi itibariyle 45 yaşını doldurmamış olan işçi ve memurlar bu kapsamda zorunlu bireysel emeklilik sistemine dahil olacaklardır. Buna 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortasının 4. Maddesinin 1. Fıkrasının (b)bendi kapsamında çalışanlar yani Bağ-kurlular bu kapsama alınmamışlardır.

Bakanlar Kurulu tarafından zorunlu bireysel emeklilik sistemine dahil edilen işverenler (özel sektör ve kamu kuruluşları dahil)

  • Bireysel emeklilik planı yetkisi konusunda Hazine Müsteşarlığı tarafından yetkilendirilmiş bir veya birden fazla emeklilik şirketiyle anlaşma yapacaklardır.

  • Yine bu kapsama alınan işverenler bu kapsamda imzalanacak emeklilik sözleşmesini imzalayacak yöneticilerini belirleyeceklerdir.

  • Zorunlu Bireysel Emeklilik kapsamına alınan çalışanlardan emeklilik planına dahil olanlardan 5510 sayılı Kanunun 80. Maddesi çerçevesinde belirlenen prime esas kazancının % 3’üne karşılık gelen tutar çalışan katkı payı olarak ücretinden kesilerek işveren tarafından bireysel emeklilik sistemi kapsamında anlaşılan sigorta hesabına yatırılacaktır. İşveren tarafından yapılacak bu ödeme ücret ödemesinin yapılacağı günü takip eden işgünü bireysel emeklilik şirketi hesabına çalışan adına yatırılmış olacaktır.

  • İşverenin bu kapsamda yapması gereken ödemeyi tam ve zamanında yapmaması halinde çalışanın uğrayacağı maddi zararlarından ayrıca sorumlu olacaktır.

  • Çalışanın talep etmesi halinde işveren otomatik katılıma ilişkin emeklilik sözleşmesinde belirlenen tutardan daha yüksek bir tutarda kesinti yapılmasını işverenden talep edebilirler.

  • Bu madde kapsamında bir emeklilik sözleşmesi bulunan çalışanın işyerinin değişmesi hâlinde, yeni işyerinde bu madde kapsamında bir emeklilik planı var ise çalışanın birikimi ve sistemde kazandığı emekliliğe esas süresi yeni işyerindeki emeklilik sözleşmesine aktarılır. Yeni işyerinde emeklilik planının bulunmaması hâlinde çalışan, talep ederse önceki işyerinde düzenlenmiş sözleşme kapsamında katkı payı ödemeye devam edebilir, talep etmezse bu madde kapsamındaki emeklilik sözleşmesi sonlandırılır. Çalışan bu yöndeki talebini, işyeri değişikliğini izleyen ayın sonuna kadar şirkete bildirmek zorundadır.

  • Bu madde kapsamında sunulan emeklilik planları kapsamında şirketlerce 7 nci madde uyarınca fon işletim gideri kesintisi dışında başka bir kesinti yapılamaz.

  • Çalışan katkı payı, işverenin taraf olduğu 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu kapsamındaki haciz ve iflas yoluyla takip bakımından işçi alacağı niteliğinde imtiyazlı bir alacaktır.

  • İşverenler bu madde kapsamındaki yükümlülükleri bakımından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından denetlenir. İşverenin bu madde kapsamındaki yükümlülüklerine ve bu madde uyarınca yürürlüğe konulan düzenlemelere uymaması hâlinde, her bir ihlal için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yüz Türk lirası idari para cezası kesilecektir.

Bu kapsama alınan çalışan, emeklilik planına dâhil olduğunun kendisine bildirildiği tarihi müteakip iki ay içinde sözleşmeden cayabilir. Cayma hâlinde, ödenen katkı payları, varsa hesabında bulunan yatırım gelirleri ile birlikte on iş günü içinde çalışana iade edilir. Şirket, cayma süresince ödenen katkı paylarının değer kaybetmemesini sağlayacak şekilde fon yönetiminden sorumludur. Cayma hakkını kullanmayan çalışan Müsteşarlıkça belirlenen hâllerde katkı payı ödemesine ara verilmesini talep edebilir.

Bu kapsama alınan çalışanlara ayrıca aşağıdaki katkılar devlet tarafından karşılıksız olarak verilecektir. Buna göre devlet tarafından çalışanlara

1. Katkı payının %25'i oranında devlet katkısı,

2. 2 aylık cayma süresinin sonunda sistemde kalmayı tercih etmeleri halinde 1000 TL ilave devlet katkısı,

3. Emeklilik hakkının kullanılması halinde, bireysel emeklilik hesabında bulunan birikimini en az on yıl süreli bir yıllık gelir sigortası sözleşmesi kapsamında almayı tercih eden çalışana, birikiminin %5’i karşılığı ek devlet katkısı

Karşılıksız olarak verilecektir.

Sistemde en az 10 yıl bulunan ve 56 yaşını tamamlayan çalışanlar emeklilik hakkı kazanacaklardır. Emeklilik hakkını kullanarak sistemden ayrılan çalışanlar, aşağıdaki teşviklerden tamamen faydalanır:

1. Düzenli olarak hesabına ödenen %25 oranındaki devlet katkısı

2. 1.000 TL tutarındaki sisteme giriş esnasında verilen devlet katkısı

Ayrıca emeklilik halinde çalışan birikimini 3 yöntemle alabileceklerdir.

1. Toplu Para

2. Programlanmış Geri Ödeme: Kendi belirleyeceği tutarda emekli maaşı şeklinde alır ve parasının tamamı sonlanıncaya kadar devam edecektir.

3. Yıllık Gelir Sigortası: Ömür boyu emekli maaşı şeklinde alır.

• Bu tercihi kullanan çalışanın ek olarak verilen birikiminin %5 kadar daha devlet katkısı teşvikinden faydalanabilecekledir.

 Öyleyse Sevgili Okurlarım Hepimiz Bugünden Geleceğimizi Düşünüp,Planlayalım ;

Eğer Gelecek Hakkında  Düşünmezseniz,Asla Bir Geleceğiniz  Olmaz…!!!

Henry FORD

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.