
Setenay Alpsoy’un kent peyzajları İzmirliler ile ilk kez buluşuyor
Genç kuşağın önemli ressamlarından Setenay Alpsoy, yirmi dokuz eseriyle Selçuk Yaşar Sanat Galerisi’nde...
Sanatçı Setenay Alpsoy’un altıncı kişisel sergisi “Ziyaret / The Visit”, 8 Mart Perşembe günü Saat: 18.00’da Selçuk Yaşar Sanat Galerisi’nde açılıyor. Alpsoy’un kent peyzajları, ilk kez İzmirli sanatseverler ile buluşuyor.
10 yılı aşkın süredir hiç tekrara düşmeden, sürekli kabuk değiştirerek resmettiği “kent” ile Setenay Alpsoy; figüratif anlayışla çağdaş sanat üreten genç kuşağın en önemli ressamlarındandır. Sanatçının bıkıp usanmadan betimlediği “şehir”; yapısal, hacimli ve klasik bir üsluptan, geometrik, renkçi ve çağdaş bir üsluba doğru evrilmiştir. Peyzajlarındaki mekanlar her ne kadar “gerçek” olsalar da; Alpsoy’un “kenti” artık lokal olmaktan çıkıp, evrensel bir anlayışa sahip şiirsel bir kenttir.
Tuvalin sınırlarını “aşıp”, kenarlarından “taşan” binalar, beklentinin aksine boğucu bir atmosferden ziyade dingin ve huzurlu bir etkiye sahip. Alpsoy, kompozisyonlarının bir çoğunda kenti, gökyüzüne yer bırakmayacak kadar binalar ile “dolduruyor”. Normalde gri ve kasvetli olmaya müsait bu yapılar, rengarenk bir palet ile “neşeleniyor”. Camsı yüzeyleri “ikinci bir tuval gibi” kullanan sanatçı; burada bina yansımaları ve gökyüzünü betimlemekten çekinmiyor. Alpsoy bina üzerinde kent, düzlem üzerinde derinlik etkisi oluşturarak; tıka basa dolu kompozisyonlara rahatça nefes aldırıyor.
Setenay Alpsoy’un “Ziyaret / The Visit ” isimli sergisi 8 – 31 Mart 2018 tarihleri arasında Selçuk Yaşar Sanat Galerisi’nde sanatseverlerin ziyaretine açık olacak.
Setenay Alpsoy kimdir?
1983 yılında doğdu. 2005 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Resim Bölümü, Neş’e Erdok Atölyesi’nden mezun olan Setenay Alpsoy, 2009 yılında aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü Resim Bölümü’nde yüksek lisansını tamamladı. 2008 yılında açtığı ilk kişisel sergisinin ardından “Denizin Ayırdığı Şehir” (2010), “Görünmeyen Kent” (2012) , “Kusurlu Güzellik” (2014) ve “Doku” (2016) isimli kişisel sergileriyle Evin Sanat Galerisi’nde sergi açtı, bir çok karma sergiye katıldı.
ÖDÜLLER
2005 Türk Kalp Vakfı Resim Yarışması, İkincilik Ödülü.
2005 İpek – Ahmet Merey Sanat Ödülleri, Resim / Heykel Yarışması Başarı Ödülü.