Sıfır Atık Kütüphaneleri projesi devam ediyor!
‘Kütüphanesiz Okul Kalmayacak ve Sıfır Atık’ projeleri kapsamında 81 ilde geri dönüşüm yoluyla kütüphaneler hayata geçirildi.
Okullar arası imkân farklılıklarını azaltmak için 2021 yılı Ekim ayı sonunda başlatılan ve 31 Aralık 2021 tarihinde tamamlanan ‘Kütüphanesiz Okul Kalmayacak’ projesi kapsamında İzmir’de kütüphanesi olmayan okullara yeni kütüphane ve kitaplıklar yapılmış, kütüphanesi olup eksikleri bulunanlar ise zenginleştirilmişti. Daha sonra okullarda geri dönüşüm kültürünü yaygınlaştırmak için ‘Kütüphanesiz Okul Kalmayacak’ ve ‘Sıfır Atık’ projelerini birleştirerek 2022 yılı Ocak ayında 81 ilde geri dönüşüm yoluyla 250 kütüphane yapma kararı alındı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde yürütülen proje kapsamında İzmir’de ‘Sıfır Atık Kütüphane’ çalışmaları başladı ve başarıyla devam ediyor.
İzmir’de söz konusu proje kapsamında kütüphane kurmak için toplanan atık malzemeler okullarda idareci, öğretmen ve öğrenciler tarafından bir araya getirilerek çalışmalara başlandı. Kullanılmayan palet, plastik kapak, deterjan şişesi, tahta, kasa, kutu, lastik, ip gibi birçok atık malzeme öğretmen ve öğrencilerin ortak çalışmaları ile dönüştürülerek masa, sandalye, kitaplık ve buna benzer kütüphane malzemesi olarak hayat buluyor. Böylece hem kütüphane amaçlı özgün alanlar kazanılıyor hem de geri dönüşüm kültürü yaygınlaştırılıyor.
İzmir’de El Birliği İle Hayat Bulan Özgün ve Huzur Dolu Okuma Köşeleri
İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde birçok okul bu projeye büyük bir istekle dahil oldu. Çiğli Fen Lisesi çalışmalara ‘Sıfır Atık Projesi’ kapsamında atık oluşumunun önlenmesinden başladı. Atıkların azaltılması, kaynağında ayrı biriktirilmesi, geçici depolanması, taşınması ve işlenmesi süreçlerinin hepsini içine alan Sıfır Atık Yönetim Sistemine geçildi. Bilgilendirici dokümanların hazırlanması noktasında yenilikçi fikirler değerlendirmeye aldı. Uygulamada verimi arttırmak için bilgilendirici materyallere yer verildi. Okulun "Elin Ellerimde " sosyal sorumluluk proje öğrencileri ile beraber kullanılmayan veya ihtiyaç fazlası okul malzemelerinin yeniden kullanımı için bir taslak çıkarıldı. Okulun konumu itibari ile çevresinde bulunan fabrikalarla sıfır atık için araştırmaya geçildi. Okuma köşesinin tasarımı sonrası paletlerden masa, 2 adet koltuk ve kitaplık oluşturuldu. Resim kulübü öğrencilerinin de desteği ile okuma köşesi tamamlandı.
Karabağlar Cumhuriyet İlkokulu öğretmen ve öğrencileri ortak çalışma ile evlerden ve okuldan atık malzemeleri topladı. Atık kumaşlarla araba tekerlekleri kaplanıp puflar, içleri atık elyaflarla doldurulmuş koltuklar yapıldı. Atıl durumdaki valizlerin metal aksamları ve eski ahşap kutular ile raflar ve sehpa yapıldı. Atıl haldeki halılar temizlenip onarıldı bir tanesi yere bir diğeri banka konup rahat okuma alanları yapıldı. Öğrenciler özlü sözleri atık malzemelerle çerçeveleyip düzenledi. Karton kutular atık kumaşlarla süslendi ve ‘Yaşanabilir Bir Dünya İçin Bir Önerim Var’, ‘Kitaplarımı Paylaşıyorum’ isimleri ile öneri kutuları yapıldı.
Dikili Halk Eğitimi Merkezi’nde sıfır atık anlayışı ile atık malzemeler kullanılarak kurum merkez binasında koridor kütüphanesi oluşturuldu. Atık malzemeler işlenerek çok farklı görüntü ve amaçla yeniden kullanıma kazandırıldı ve ortaya bir koridor kütüphanesi çıktı. Plastik atık boruların, eski lastik ve tabakların, plastik kasaların, gazoz şişelerinin, yoğurt kovalarının, kullanılmayan kanaviçelerin, dantellerin ve daha buna benzer birçok atık malzemenin değerlendirilmesi ile ortaya çıkan ‘Koridor Kütüphanesi’ için kursiyerlerin emeği geçti. Ayrıca kütüphaneye yine kursiyerler kitap bağışında bulundu.
‘Sıfır Atık Kütüphaneleri’ ile Türkiye geneli 2. Sıraya yerleşen İzmir, geri dönüşüm kültürünün yaygınlaştırılması adına çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.