ŞİİR SOLUYAN ADAM "BAKİCAN EVKARALI"
Söyleşi: Aziz Karataş
Aziz Karataş-BİZE KENDİNİZDEN BAHSEDER MİSİNİZ?
1979 Denizli doğumluyum. İlkokul, ortaokul ve Liseyi Serinhisar’da tamamladım. Niğde üniversitesi ve Abant izzet Baysal Üniversitesinde lisans eğitimlerimi tamamladıktan sonra bir yiyecek içecek işletmesinde Müdürlük yaptım. 2002 yılında Kişisel Gelişim alanında yaptığım tez ile birçok yönetici adaylarına eğitimler verdim. Köy çocuklarının imkânsızlığını görünce şiiri, sinemayı ve tiyatroyu sevdirmek adına köy çocuklarına adadım kendimi, bu sebeple birçok köy gezdim. İlk oyunumu ilkokul beşinci sınıfta yazıp, yönettim. 2003 yılında 10000 yazar arasından Kaçak isimli denememle birinci olunca İz edebiyat yıllığında yer aldım. 2003 yılında Radyo’nun düzenlediği yarışmada 1680 eser içinden 4. Olarak mansiyon ödülü aldım. 2007 yılında ilk kısa metraj filmini çektim ve 2009 yılında uzun metraj filmimi fotoğraf makinesi ile çekerek devam ettim. Nakaratlar ve kafiye, Kod adı Gökhan ve Süpermen Anne özlemi çekenlere isimli filmleri çektikten sonra Kişisel Gelişim ve sahne sanatlarını birleştirerek oyunculuk, drama eğitimleri verdim. İlk kitabım 2013 yılında Ellerim sen kokuyor sevgili isminde sosyal sorumluluk projesi olarak yayınlayıp Gelirini okuyamayan köy çocuklarına vakfettim.
Sonrası aynı amaç doğrultusunda devam etti. Maddi imkânlarım ölçüsünde Tüyap başta olmak üzere fuarlarda Denizliyi tanıtmak çabasıyla temsil ettim. 1997 yılında başlayan Radyo Programcılığı Bakicanlı saatler isminde şiir programıyla birçok internet sitesi radyosuyla, analog ve dijital yayın yapan Radyolarda devam etti. Babamın rahatsızlığı nedeniyle bırakmak zorunda kaldım. Egeli
Araştırmacı ve Yazarlar birliği Yazar bir üyesi olarak 4 kitap yayınladım. Türkiye Yazarlar Birliği üyesiyim. Elimden geldiğince memleketim ve çocuklarına faydalı olacak eserler üretme
Sevdasında devam ediyorum.
Aziz Karataş- ŞİİR YAZMAYA NE ZAMAN BAŞLADINIZ?
Şiir yazmaya ortaokul yıllarında başladım. Başlamama sebep tayini okulumuza çıkan değerli edebiyat öğretmenim Çiğdem Olcay Kıyaktı. Öyle bir idealizmi vardı ki, bizler daha duyguları nasıl işleyeceğimizi bilmeden onun sayesinde, gelinlik kızların gergefe işlediği gibi hayallerini bizde kâğıda aktarmaya başladık. Aşkın keşfi bana göre o idealizmde yatıyordu.
Aziz Karataş-ŞİİR SİZCE NE DEMEK?
Şiir nefes almak demektir bana göre, kâinat kitabını okumaya başladığında bir insan ister istemez aldığı nefesin bile bir şiirsel yönü olduğunu görüyor. Bazen bir Nazım kaçmış ruhuma derim, bir yanım Necip Fazıldır benim. Orhan Veli'nin müptelasıyım.
Aziz Karataş-DENİZLİLİSİNİZ. DENİZLİ’DE ŞAİR OLMAK NASIL BİR DUYGU?
Denizlide şair olmak, güzel bir soru. Memleketimin o kadar güzel değerleri var ki bazen ben şairim demem susarım sadece. Benim ise tek şansım kendi mücadelemde memleketi tanıtma davası peşine düşmüşlüğümdür. Denizliyi uluslararası fuarlarda temsil etme hayalindeyim ve bir gün gerçekleştireceğimi biliyorum. Elimi kolumu bağlayan tek şey maddiyatsızlık ve desteksizliktir. Ama bunlar da elbet bir gün aşılacak ve bizler bu dünyadan göçerken memleketimizde bizden geriye devamı sağlayacak bir insanı bırakmamız şiir adına da en büyük servet olacaktır. O nedenle tek sermayesi yüreği olan bir insan olarak, köyde imkânsızlıklar içinde çaba sarf eden çocuklara 15 senemi tiyatro, şiir, sinemayı sevdirmek için harcadım. Memleketimde ise bunu anlayan insan az olsa da zamanla tanımaya başladılar. Bu sevindirici bir noktadır benim için.
Aziz Karataş- DENİZLİ’DE SİZE ve ŞİİRE İLGİ NASIL?
Sadece Denizli olarak sınırlamamak lazım aslında, memlekette içindeki şairin elinden tutan herkes şair. Bazen iki kelam yazıp şiir yazdım diyen insanlara tebessüm ederek bakıyorum. şair olmak kolay değildir; ruhtan anlayacaksın, empati kuracaksın, halkın acısını acın bilip yüreğinin derinliğinde hissedeceksin ki hayat kaleme kelam üfleyebilsin. Denizlide şiire ilgi yoğun ama hayal ettiğim tek noktası var şiir alanında gençlerin üretken olmasıdır. Bana olan ilgiye gelince, yeni yeni tanımaya başladılar daha. Ben ilk çıktığımda şöyle bir cümle kurmuştum. "Beni memleketim tanımaz, dışarıdaki insana sorun." bu en canımı acıtan cümledir.
Aziz Karataş-ŞAİRLERİN TOPLUMDA Kİ GÖREVLERİ NELERDİR?
Şair toplumun aynasıdır, karanlıkların ışığıdır ve geleceğe geçmişten nuru yansıtan bir değerler bütünüdür. O nedenle halkın acılarını, dertlerini ve kederlerini işlerken bile hassas bir yaklaşımla kalbe dokunur bir yapıyla yaklaşır. Toplumun değerlerini yaşatmak, kültüre sahip çıkıp güzel bir dille geleceğe taşımak zorundadır. Örnek olmalıdır ve kendince yazmalıdır. Öyle bir ruhtur ki şairin ruhu, acısında ağlarken, sevincinde gülerken halkının kalemiyle de üretmekten geri kalmaz. Kalmamalıdır.
Aziz Karataş-HANGİ TÜR ŞİİRLER YAZIYORSUNUZ?
Genelde serbest ölçüyle yazıyorum. bu zaman dek yazdıklarımı da dostlarımınkilerle birlikte 800 yoruma ulaştı. Sosyal medyada, youtube'de sevenlerimize sunuldu. Hece veznine hiç girmedim, çünkü onu ben daha fazla önemsiyorum. Bana göre hece ile yazacak insanın, bir tahta oymacılığında çırağın ustalaşması kadar usta olması gerektiğine inanıyorum.
Aziz Karataş-HANGİ ŞAİRLERİ ÖRNEK ALIYORSUNUZ?
Necip Fazıl, Nazım Hikmet, Orhan Veli, Atilla İlhan.
Aziz Karataş- SİZ ŞİİRLERİNİZDE HANGİ TEMALARI İŞLİYORSUNUZ?
Hayat kokar benim şiirlerim, yaşanmamış ve hissedilmemiş kelimeler yanına bile yaklaşmaz kalemimin. Aşk ise o hayatın ruhuna işlenen en güzel tablo gibi durur. Hayatın içinde ne varsa yüreğime sıcak geldiyse şiirleşmeye başlar.
Aziz Karataş-KİTAPLARINIZA İLGİ NASIL OLDU. BEKLENEN İLGİYİ BULABİLDİNİZ Mİ?
Kitaplarıma ilgi hamd olsun çok güzel, daha da güzel olacağına inanıyorum. Eline kitaplar ulaşan insanların geri dönüşleri benim en büyük servetim. Ama hiç bir yayınevinden tanıtım konusunda bir çaba destek görmediğim için- belki de bunun onlarda farkında değil yahut bilmiyorlar- kendi çabamla devam ederken gönül dostlarının desteği daha çok oluyor. Zaten ne kadar çok kalbe ulaşabildik o kadar iyi düşüncesinde ilerleyip yazıyoruz. Parasal kaygılarımız yok yayınevleri gibi. Ama edebiyatın ticarete dökülmesi kadar üzücü bir durum yoktur.
Aziz Karataş-BİRAZ KİTAPLARINIZDAN BAHSEDELİM. BİZE KİTAPLARINIZIN İÇERİĞİNİ ANLATIRMISINIZ?
Ellerim sen kokuyor sevgili ile ilk çıkışımı gerçekleştirdim, kimsesiz çocukların eğitimine katkı sağlayabilirim düşüncesiyle olan çıkışımda hamd olsun Rabbim yardımcı oldu ve bu tüm Türkiye'de ilgi ile karşılanırken, kalben bana değerli dostlar kazandırdı. Hayat ve hayatın içindeki en yoğun şekliyle aşk kokusunu barındırıyordu ruhunda.
Seccadem, Aşkım ve Ben kitabımda Rabbimin bu güzelliklerine karşılık aciz bir kulun ilahiye seslenişi oldu ve yine aynı amaç doğrultusunda Kuran talebelerine vakfedildi. Devam noktasında da 15 senelik emeğimi ortaya koymuştum.
Elifname," kullarınla uğraşmaktan yoruldum Rabbim, sen bir yayınevi yolla senden geldiğini bileyim" yakarışı sonunda Hayat yayınları kapsamında çıktı ve 20.000 adet baskıyla Türkiye'nin kalbinde güzel bir yer edinirken, insanların duygularına âşık dilindeki kelamla dokundu. Aşkı herkes anlatıyordu bir çok şekliyle yahut kendi tanımıyla ama ben yine sıradışı bir düşünceyle aşık dilinden anlattım insanlara. Halkımız da o aşığı çok sevdi.
Aziz Karataş-İMZA GÜNLERİ ve ETKİNLİKLER DÜZENLİYORMUSUNUZ?
Elifname'de Hayat yayınları kapsamında imza günleri yaptım, tabi halkımızın yoğun ilgisinin yanında yayınevlerinin yazarına yer vermesi de önemli bir konudur. İzmir ve İstanbul’daki Tüyap'a katıldım. Hayatın bana sunduğu sınavlar nedeniyle de fazla zamanım olmadı işin açığı. Birçok fuara gidemedim. Maddi imkânsızlıklarda bunun en büyük sebebi, çünkü yayınevlerinin zihniyetinde ticari noktalar söz konusu olduğundan her yazar bir masraf olarak görüldüğü için kuralına uygun olarak oynayan ve tanıtımı çok yapılanlar çağrılıyor genelde. Hala mücadeleye devam ediyorum, edeceğimde çünkü biliyorum ki benim için en büyük servet bir insanın kalbine dokunabilmek.
Denizlide hiç düzenlemedim, düzenlemeyi düşünüyorum.
Onun dışında dışarıdan davet edenler oluyor, elimden geldiğince katılmaya çalışıyorum. İyilik hareketi sayfam olan http://www.facebook.com/bakican sayfasında da duyurmaya çalışıyorum.
Aziz Karataş-HANGİ ORTAMLARDA ŞİİR YAZIYORSUNUZ?
Ortamsızım, ilhamın geldiği her yerde şiir yazabiliyorum. Bazen yolda gelse bile yanımdakilere okuyup, "Bir şiiri daha havaya karıştırdık" dediğim çok zaman olur. Şiirleşmek ayrı bir şey, şiir soluyorum.
Aziz Karataş-KENDİNİZİ ŞAİR OLARAK GÖRÜYORMUSUNUZ?
Mütevazılık bir şairin ruhunda olmalı ve beni tanıyan insanlarda aynı fikirde olduklarını beyan ediyorlar. Ben şiir yazmıyorum sadece, deneme, roman, hikâye alanında emek veren biriyim ve yazmaya çalışıyorum. Memleketin bunca değerli şairi varken ben kendime şairim demiyorum, ben şair değilim ama bana şair dediklerinde seviniyorum. En çok nesiniz derseniz yazar özelliğimin yanında ben şairim.
Aziz Karataş-ŞİİR DENİNCE AKLINIZA GELEN İLK İSİM KİM? HEM ŞAİR OLARAK HEMDE YORUMCU OLARAK?
Bana göre her şiir şairinin sesinden dinlenmeli. O nedenle Atilla İlhan'ın şiir ve yorumunu beğeniyorum.
Aziz Karataş- BU YOLDA HEDEFLERİNİZ NELER?
Doğruluk, dürüstlükten şaşmayan bir zihniyetle ölene dek memleketi adına en güzel şekliyle üreten ve toplumun gerçek manada örnek aldığı, edebiyat alanında da saygı duyduğu diğer şairlerimizin arasında yer alıp, tarihe damgamı vuracağıma inanıyorum. Bir gün gençlerin şiirlerini yazabileceği, tiyatrolarını oynayabileceği, filmlerini çekebileceği mekânın hayalini kuruyorum. Üreten her gence tebessüm etmek istiyorum. Şevklerini görüp mutlu olmak istiyorum. Edebiyat alanında bir numara ne ise orada olacağıma emin olabilirsiniz.
Aziz Karataş-OKUYUCULARINIZ KİTAPLARINIZI NEREDEN BULABİLİRLER?
D&R mağazaları başta olmak üzere, internetteki birçok kitapçıdan kolaylıkla temin edebilirler.
Aziz Karataş- BUNDAN SONRA Kİ HEDEFLERİNİZ NELER?
Daha güzel eserler üretip, edebiyat alanında en üst seviye ne ise memleketimi temsil etmek.
Aziz Karataş-AİLENİZ, SİZİN ŞAİR OLMA YOLCULUĞUNUZDA YER ALDI MI? ONLARIN BU KONUDA SİZE YANSIYAN FİKİRLERENİ ÖĞRENEBİLİR MİYİZ?
Şiir karın doyurmazdı, çiftçi bir ailenin çocuğuyum ve ben ne zaman şiire yönelsem onlar kendilerince kızardı. Ama babamın ilk antolojide yer aldığım zaman elime geçince hüngür hüngür ağlarken anneme "Bırak kızma hanım, çok bekledi, bırak ağlasın" cümlesini kurmasıyla beni anladığının farkına vardım, annemin hasta yatağında yıllarca yattığı sürede bir televizyon programına katılıp katılmama çelişkisini yaşarken "oğlum git, televizyon programına katıl, çünkü sen şiir okurken yaşıyorsun" demesiyle güç buldum. Şimdi ailelere şunu söylüyorum, "Çocuklarınızın yanında olun, ne olursa olsun, annem bana çocukken inansaydı ben bu dünyayı sallardım."
Aziz Karataş-ŞAİR OLMAYA NASIL KARAR VERDİNİZ?
Şair doğdum, şair oldum, karar vermedim.
Aziz Karataş-YENİ ÇALIŞMALARINIZ VAR MI? VARSA ÇALIŞMALARINIZDAN BAHSEDER MİSİNİZ?
Bir roman ve bir deneme-şiir tarzında aşkı ve duyguyu en zirvede yaşayacakları iki eserimi yayınevlerine gönderdim. Bakalım kim değerlendirebilecek, büyük ihtimalle 2017 yılında yine mükemmel ötesi güzelliklere imza atmak için geliyorum eserlerimle.
Aziz Karataş-GÜNÜMÜZDE SİZCE İNSANLARIN ŞİİRE İLGİSİ NE DURUMDA? ÖZELLİKLE GENÇLERİN.
Şiire ilgi yok denecek kadar az olsa da ilgili olan gençlerin bu memlekete yeteceğine inanıyorum.
Aziz Karataş-TÜRKİYE DE KİTAP YAYINLATMAK ZOR MUDUR?
Edebiyatı öyle bir hale soktular ki, şimdi parayı basan kitabı alıyor o hale geldi. Hiçte zor değil ama gidişat çok üzücü. Okur kitlesine hitap etmek yerine bazı yazarlar kendilerini çok talep edilen kişi gösterip yayınevinin gözüne girebilmek için paralı okurlar tutmaya başladığında olan gerçekten üretenlere oluyor. O nedenle hiç bir zorluğu yok. Paranız varsa düdük hazır.
Aziz Karataş- SON OLARAK, YAZAR OLMAK İSTEYENLERE TAVSİYELERİNİZ NELERDİR?
İlk emir oku, o nedenle yazmak isteyen insanların önce ruhunu doyurması için çok okumaları gerekir.
Memleketlerindeki şair ve yazarlara değer versinler ve mümkün olduğunca yanlarında olmaya onlardan bir şey öğrenmeye çalışsınlar.
Belediyelerimiz özellikle yazarların eserlerini alarak halka ulaştırma çabasına girsinler ki ancak bu şekilde yazarların bir kalbe daha ulaşma sevdasında yollarını açmış olurlar.
Araştırmaktan geri kalmasınlar.
Gençler kaleme almadan önce okusunlar, okusunlar, okusunlar.
Bana bu güzel fırsatı verdiğiniz için size sonsuz teşekkürlerimi sunuyor, çalışmalarınızda başarılar diliyorum.
Teşekkürler.
Aziz Karataş- Bizde bu güzel sohbet için siz değerli şiir soluyan adama şükranlarımızı sunuyor, bundan sonra ki çalışmalarınızda başarılar diliyoruz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.