Sofrada yapılan 3 hata!
Yılın en çok özenilerek kurulan sofrası yılbaşıdır. Normalde daha fazla tüketim olan bu sofrada en çok yapılan hatalar nedeniyle ciddi sağlık sorunları görülebilir.
Her sene aralık ayında heyecanı yaşanan yeni yıl için 31 Aralık akşamına dair birçok plan yapılır. Özellikle yılbaşı sofraları için büyük hazırlıklara gidilir. Yeni yıla “merhaba” derken lezzetli yemeklerin piştiği sofralara oturulur. Ancak bu sofralar, kişileri aşırı ve sağlıksız bir beslenmeye de iter. Pek çok kişi yılbaşında hazımsızlık, kusma, reflü, kalp rahatsızlıkları gibi sorunlarla karşılaşır, bazı kişiler de soluğu acilde alır. Yılbaşı gecesini kabusa çeviren aşırı tüketimden, çok fazla tatlı ya da tuzlu yemekten uzak durmak önemli. Yılbaşı sofralarında en çok yapılan 3 hata…
1. AŞIRI KARBONHİDRAT ŞEKER KOMASINA SOKAR
Özellikle diyabeti olanların aşırı miktarda karbonhidrat alımı, kan şekerinde aşırı yükselme ve şeker komasına neden olabilir. Yılbaşında yağlı ve şekerli yiyeceklerin yanı sıra kızartmalardan da kaçının. Eti ilave yağ eklemeden kendi yağında pişirin. Meyve tüketiminde ölçüyü kaçırmayın. Tuzlu konservelerin yanı sıra unlu ve şerbetli yiyecekler de dikkatli tüketilmeli. Aksi halde sindirim sisteminde asitli mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması ile kendini gösteren gastroözofageal reflü hastalığı, safra kesesi iltihaplanması ve pankreas iltihaplanması gibi rahatsızlıklar da ortaya çıkar.
2. TUZLU YİYECEKLER TANSİYONU ZIPLATIR
Aşırı tuzlu yiyecek (çerezler, cipsler, patlamış mısırlar vb) ile tuzu bol içeceklerin (soda, ayran, şalgam suyu vb) fazla tüketimi kısa sürede kan basıncında yükselmeye neden olur. Ani kan basıncı yükselmesi ile kalp krizinden beyin kanamasına kadar riskler artarken, kalp damar hastalığı veya kalp yetersizliği olan kişilerde akciğer ödemine yol açabilir. Yoğun bakımda yatarak tedaviyi gerektiren bu sorunlar, hayati risk oluşturabilir. Bu nedenle, yılbaşı sofrasında ana yemekten mezelere, kuruyemişten meyveye ve içeceğe dek dikkatli olmanızda fayda var.
3. ALKOL DİREKT DAMARLARI VURUR
Yılbaşı eğlencesi aşırı alkol tüketiminin yol açacağı sağlık sorunları ile kabusa dönüşebilir. Kalp damar sistemi üzerinde ilk etki; damarlarda genişleme ve geçici kan basıncı düşüşü olurken, ardından kan basıncında önemli yükselmeler olabilir. Yılbaşı gecesi aşırı alkol tüketiminden dolayı kalp ritim bozukluklarında da artış görülebilir. Kalp sağlığınız için yılbaşında alkol tüketimine dikkat edin.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.