Sokak Sağlıklaştırma Projesi Menemen'de başladı

Sokak Sağlıklaştırma Projesi Menemen'de başladı

Sokak Sağlıklaştırma Projesi’ni iki etap halinde ve iki yıl içinde bitirmeyi hedeflediklerini belirten Belediye Başkan Vekili Aydın Pehlivan, “Sokak ve caddelerdeki binaların dış cephelerinde tarihi dokuya uygun restorasyon yapacağız." dedi.

Menemen Belediye Başkan Vekili Aydın Pehlivan, tarih kokan kent merkezinde kültür varlıklarını korumak ve bölgeyi turizme kazandırmak amacıyla Sokak Sağlıklaştırma Projesi çalışmalarına başladı. İki etap halinde gerçekleştirilecek projenin ilk etabının ihalesinin tamamlanmasının ardından yüklenici firmaya yer teslimi yapıldı.

Yüklenici firma, 1. etap kapsamında Eski Mahkeme, Şehit Kemal, Arasta Caddeleri (Gazez Camii karşısı) ile Kesikköy Sokak arasında kalan alanda, tescilli ve tescilsiz yapıların cephelerinde rölöve, restitüsyon, restorasyon ve çevre düzenleme projelerini hazırlayacak. Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na başvurulup onay alınmasının ardından da projenin uygulaması gerçekleştirilecek.

aydin-pehlivan-projeyi-esnafa-anlatti.jpg

Proje hakkında bilgi veren Menemen Belediye Başkan Vekili Aydın Pehlivan, “Çağdaş ve bilinçli toplumlar, sahip oldukları kültürel zenginliklerin değerini bilir, onları koruyarak gelecek kuşaklara taşımak için özel bir çaba sarf eder. Bir toplumun geçmişe dair en önemli varlıkları ise; çevresini oluşturan evleri, sokakları, anıtları, dini-sosyal yapıları ve kültürel değerleridir. Bizler de yerel yönetimler olarak zengin tarihi dokusuyla çok önemli bir noktada olan Menemenimizin değerlerine sahip çıkmak, korumak ve tarihi çevre bilinci oluşturmak adına, eski Menemen merkezinde Sokak Sağlıklaştırma Projesi’ni hayata geçiriyoruz. Beylikler döneminden günümüze ayakta kalabilen ve kentsel sit alanı ilan edilen Tarihi Bedesten, Türk Hamamı, Taşhan ve Mahkeme Camii bölgesinde gerçekleştireceğimiz Sokak Sağlıklaştırma Projemizi iki etapta bitirmeyi planlıyoruz” dedi.

sokak-sagliklastirma-projesi.jpg

İlk Etabın Projesi Hazırlanıyor

İlk etabın ihalesini 409 bin lira bedelle gerçekleştirdiklerini ardından da yüklenici firmaya yer tesliminde bulunduklarını ifade eden Pehlivan, “Birinci etap kapsamında 52 adet taşınmaz kültür varlığı, 111 adet de yapı bulunuyor. Proje dahilindeki sokak ve caddelerdeki binaların dış cephelerini tarihi dokuya uygun restore edeceğiz. Kaldırımlar düzenlenirken, aydınlatmalar ve çevre düzenlemeleriyle birlikte geleneksel çarşı kültürünü canlandıracağız. Amacımız, Menemenimizin tüm güzelliklerini farklı ve dikkat çekici projelerle ön plana çıkarmak, güzelliklerine yeni güzellikler katmaktır” diye konuştu.

bedesten-ve-cevresi-2.jpg

2. etap hakkında da bilgi veren Pehlivan, şöyle konuştu: “Menemenimizin eski çarşısını yeniden ayağa kaldıracak bu etabımızı da çok önemsiyoruz. Mermerli Mahallesi’nde bulunan Tarihi Bedesten ve yan sokakları ile bu sokaklarda bulunan 37 adet tescilli yapının rölöve, restitüsyon, restorasyon projeleri hazırlanarak Kültür Varlıklarını Bölge Koruma Kurulu onayına sunulacak. Kurul onayından sonra restorasyon uygulamaları başlayacaktır. Bu sokaklarda zemin altında kalan Arnavut kaldırımları meydana çıkarılarak tarihi mekânlar eski kimliğine kavuşacaktır 2.etap çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hibe desteği ile tamamlanacaktır. Tabi bu projenin esas sahibi, ilk önce mülk sahipleri esnaflarımız ve yöre halkıdır. Vatandaşlarımıza projeyi anlattık ve hakkında görüşlerini aldık. Projemizle ilçe merkezine tarihi kimlik kazandırma hayalimizi gerçekleştirmek istiyoruz. Böylelikle turizm potansiyelinin hareketlenmesine de olanak sağlayacağız. Projelerimizi iki yıl içinde bitirmeyi öngörüyoruz.

Bakana Teşekkür

Menemenimizin yarınları bu günlerinden daha güzel olacak. Bu inançla Menemenimizi değerleriyle yaşatmak vizyonumuz doğrultusunda çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Projemizin şimdiden kıymetli hemşerilerimize hayırlı, uğurlu olmasını temenni ediyorum. Ayrıca projemize 3 milyon lira hibe 3 milyon lira kredi desteği veren Çevre ve Şehircilik Bakanımıza teşekkür ediyorum.”

bedesten-ve-cevresi-1.jpg

Sokak sağlıklaştırma projesi nedir?

Sokak sağlıklaştırma projeleri, 21/7/1983 tarihli ve 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında belirleniyor. Kentsel sit alanları ve koruma alanlarında, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu ilke kararları, koruma bölge kurulu kararları ve koruma amaçlı imar planları veya imar planları doğrultusunda, tescilli ve tescilsiz taşınmaz kültür varlıklarının sokağa bakıveren cepheleri ile birlikte avlu duvarları, müştemilat, çeşme ve benzeri mimari elemanların özgün sokak dokusu ve kentsel mobilya ile birlikte korunması, sağlıklaştırılarak yaşatılması ve çağdaş yaşama katılmasının sağlanmasının yanı sıra sokak dokusunu tanımlayan tüm öğelerin korunması ve belgelenmesine yönelik rölöve, restitüsyon, restorasyon, kentsel tasarım projeleri ile mühendislik dallarında yapılması gereken her türlü proje, sokak sağlıklaştırma projesi olarak karşımıza çıkıyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.