Son dakika... Barzani'nin koltuğu sallanıyor!

Son dakika... Barzani'nin koltuğu sallanıyor!

Peşmergenin tartışmalı kentlerden kaçmasıyla başlayan bozgun, Irak'ın kuzeyinde depreme neden oldu. Barzani'nin partisi KDP ve Talabanilerin partisi KYB arasındaki suçlamalar tüm hızıyla sürerken, muhalif Goran Hareketi IKBY liderinin istifasını istedi.

Bölgede yapılması planlanan seçimler, 'Siyasi partiler aday göstermedi' denilerek ertelendi. Irak'ta bağımsızlık referandumunun ardından bir gün içinde Kerkük başta tüm tartışmalı bölgeleri kaybeden Mesut Barzani, istifa baskısı altında. Ordu birliklerinin peş peşe Kerkük, Sincar, Tuzhurmatu, Hanekin ve diğer yerleri geri alması, Kürtler arasında kavga çıkardı.


Bölgede yapılması planlanan seçimler, 'Siyasi partiler aday göstermedi' denilerek ertelendi. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) lideri Barzani'nin partisi Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Talabanilerin Kürdistan Yurtseverler Birliği'ni (KYB) suçlarken, en güçlü muhalif parti Goran Hareketi Barzani'nin istifasını istedi.

Goran Hareketi'nden yayınlanan bildiride, "Barzani ile Yardımcısı Kusret Rasul'ün meşruiyeti kalmamıştır, istifa etmeleri gerekir" denildi. Bildiride ayrıca Irak'ın kuzeyinde yeniden seçimlere gidilmesi için çağrı yapıldı.

Muhalif Goran Hareketi, IKBY parlamentosunda 24 milletvekiliyle temsil ediliyor. Parlamentoda 111 sandalye var.

KDP ve KYB'nin birbirlerini hezimetten sorumlu tuttuğu tabloda, perde arkasında ise Bağdat yönetimiyle yapılan geri çekilme toplantısına her iki partinin de katıldığı konuşuluyor. Senaryoya göre, 15 Ekim'de gerçekleşen kritik toplantıya Mesut Barzani bizzat katıldı ve çekilmeyi kabul etti.

Görünürde KYB'li peşmergelerin çekilmesiyle Barzani'nin yayın organları Talabanileri bir haftadır hedef tahtasına oturtmuş durumda. Ancak, KDP'lilerin de mevzilerini bırakıp kaçması yanıtlanamıyor.

Mansuor: Büyük kumarı kaybetti!

Deutsche Welle'den Özge Artunç'a konuşan Londra merkezli düşünce kuruluşu Chatham House'dan Ortadoğu uzmanı Dr. Renad Mansour, Barzani'nin referandumla büyük bir kumar oynadığını ve kaybettiğini söylüyor.

Mansour'a göre, Barzani şu an içeride çok sayıda zorlukla ve yanıtlaması güç soru ile karşı karşıya:

"Barzani'nin en büyük kaybı Kürtlerin kendi Kudüs'ü olarak gördükleri Kerkük oldu. Bu şehir Irak petrolünün yüzde 12 ila 13'üne sahip. Ayrıca doğal gaza sahip. Bazı Kürtler Irak hükümetine öfkeli, bazı Kürtler ise kendi yönetimlerine öfkeli ve hayal kırıklığı içerisindeler. Bu noktaya gelmelerinden Barzani liderliğini sorumlu tutuyorlar."

Yaklaşık bir yıl süren mücadelenin ardından tüm önemli kentlerini kanlı terör örgütü IŞİD'den temizleyen Irak'ta, 25 Eylül'deki referandum ülkeyi alt üst etti. Uluslararası uyarılara ve Bağdat yönetiminin restine rağmen bağımsızlık referandumunda ısrar eden Barzani, üç hafta sonra büyük bir hezimet yaşadı.

IŞİD'in Musul'u alması üzerine Irak ordusunun bölgeden çekilmesi Kerkük ve diğer kentlerin Barzani kontrolüne geçmesini sağlamıştı. Barzani, Türkmenler, Araplar ve Kürtlerin birlikte yaşadığı Kerkük'ü referanduma dahil etti.

Irak ordu birlikleri, Kerkük ve diğer şehirlerden çekilmesi için Barzani'ye verdiği sürenin dolmasıyla harekete geçti. Yaklaşık 24 saatlik bir sürede tüm tartışmalı bölgeler yeniden Bağdat yönetiminin kontrolü altına girdi. Kerkük'ün yanında Sincar, Tuzhurmatu ve Hanekin bu noktalardan bazıları.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.