Sosyal Medyada Sahte Hesap Neden Açılıyor?
İstanbul Üniversitesi, İnsan Toplum ve Teknoloji Derneği ile Leadership Research & Consulting'in öğrenciler üzerinde ortaklaşa düzenlediği araştırma sonucunda öğrencilerin neden sahte sosyal medya hesabı açtığı ortaya konuldu.
"Üniversite Öğrencilerinin Sosyal Ağlarda Sahte Hesap Kullanım Eğilimi Araştırma Projesi" ismi verilen araştırmada İstanbul'da yer alan 38 üniversitenin bin 88 öğrencisiyle internet üzerinden anket gerçekleştirildi. 14-19 Nisan arası gerçekleştirilen ankete katılan bin 88 kişinin 573'ü kadın, 515'i erkek öğrencilerden oluşturuldu.
Sosyal medyada sahte hesapları olup olmadığı soruldu
Ankete katılan öğrencilere sosyal medyada sahte hesap kullanıp kullanmadıkları soruldu. Öğrencilerin yüzde 25,8 soruyu olumlu şekilde yanıtlarken, yüzde 3,2'si ise sahte hesaba sahip olmadığı ama açmayı düşündüklerini belirtti. Ankete katılan kadınları yüzde 24,3'ü erkeklerin ise toplam 27,4'si sahte hesaba sahip olduğunu belirtirken, sahte hesapların sırasıyla en çok Facebook'ta, Twitter'da ve Instagram'da açıldığı belirlendi. Kadın öğrenciler en çok Instagram'da sahte hesaba sahip iken, erkekler ise Facebook'ta sahte hesaba sahipler.
Sahte hesaplar neden açılıyor
Ankete katılan öğrenciler, sahte hesap açmalarının nedenini yüzde 41 oranıyla en çok eski sevgiliyi rahat takip edebilmek olduğunu belirttiler. Bunu sırasıyla; Sevmediği veya bozuştuğu arkadaşı rahat takip etmek (%31), Aile ve akrabalardan gizlenmek (%21,5), Oyunlarda ekstra fayda sağlayabilmek (%21.5), Siyasi görüşü daha rahat ifade etmek (%19.9), Sevgili bulmak (%11.9), Kimliğini saklayarak küfür edebilmek (%9,2), Ticari amaçlar için kullanmak (%7,7), Gerçek hesabı daha popüler hale getirmek (% 5,4) gibi nedenler takip etti.
Bunların yanı sıra listede çok düşük puanlarla yer alan ancak dikkat çeken nedenler de yer aldı bunlardan bazıları; cinsiyeti farklı gösterme (% 5), intikam ya da cezalandırma için (% 3,4) sanal ortamda siyasi taciz/rahatsız etme (% 2,7) dolandırıcılık (% 1,9), sanal ortamda cinsel taciz / rahatsız etme (% 1,5) şeklinde.
Değerlendirme bölümünde ataerkil düzene vurgu yapıldı
Araştırmanın değerlendir kısmında yer alan ataerkillik vurgusu dikkat çekti. Sahte hesap açarak eski sevgiliyi takip etmek ve aileden gizlenmek başlıklarında ataerkil ve gelenekçi anlayışa vurgu yapıldı. Kadınların sahte hesap açmalarına dayanak olarak ise aile veya mahalle baskısı sebebiyle gizlenme güdüsü sunuldu.
Erkeklerin çoğunlukla oyun oynamak için sahte hesap açmasının nedeni de yine ataerkil baskının erkekler üzerinde kadınlar kadar hakim olmaması olduğu belirtildi.
Sorun çözümü olarak üniversitelerin kadın araştırma merkezlerinde flört şiddetine dair bilgilendirici broşürler ve eğitimler düzenlenilmesi gerekliliği vurgusu yapıldı. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin okul müfredatlarına konulması gerektiğini belirten değerlendirmede, her dört öğrenciden birinin kendini rahat edebilmek adına sahte hesap açtığı belirtildi. Öğrencilerin kendini rahat ifade edememesinin aşılması için "Türkiye'de yüksek nitelikli insan hakları ve temel özgürlüklere saygılı demokratik bir yapının pekişmesine bağlıdır" denildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.