Stajyer öğrenci ve çırakların mağduriyeti TBMM'ye taşındı
Gürer,” Stajyer öğrenci ve çıraklar çalışmaya başladıklarında emeklilik süreci başlasın.”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, işsizlik oranı belirlenirken ‘çalışıyor’ gösterilen ancak çalıştıkları süre ‘emeklilikten’ sayılmayan stajyer öğrenci ve çırakların mağduriyetini Bakana iletti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, stajyer öğrenci ve çırakların çalıştıkları sürelerin emeklilikten sayılması talebini içiren sorusuna yanıt verdi. Bakan Sarıeroğlu, bu kapsamdaki kişilerin sadece iş kazası ve meslek hastalığı yönünden sigortalandığını belirterek, çalıştıkları sürenin emeklilikten sayılmayacağını ifade etti.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Stajyer öğrenci sadece iş kazası ve meslek hastalığı sigortasından yararlanıyor, malullük, yaşlılık sigortası hükümlerinden stajyer öğrenci yararlanmıyor, çıraklar da yararlanmıyor, Acaba onları istihdam içinde göstererek önümüzdeki süreçte bunların yararlanması için olumlu bir gelişme mi var?” şeklindeki sorulara yanıt istedi.
Bakan Julide Sarıeroğlu “Kişilerin çıraklık ve stajyerlik sürelerinde sadece kısa vadeli sigorta kollarından iş kazası, meslek hastalığı ve hastalık riski yönünden primler alınmakta ve bu kapsamlardaki risklere karşı sigortalılıkları sağlanmaktadır” açıklamasında bulundu.
Bakan Sarıeroğlu’nun konuyla ilgili açıklamasını değerlendiren CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, stajyer öğrenci ve çırakların istihdam kapsamında gösterilerek, işsizlik oranının belirlendiğini anımsattı. Buna rağmen bu kapsamdaki kişilerin çalıştıkları sürelerin emeklilikten sayılmadığını anlatan Ömer Fethi Gürer, “TÜİK işsizlik oranını düşük göstermek için binlerce çırak ve stajyer öğrenciyi sanki istihdamın içindeymiş gibi gösteriyor. Bu durumda olan kişilerin işçi sayıldığı tek yer istihdam rakamları, oysa SGK bunları işçi görmüyor ve çalıştıkları süreyi emeklilikten saymıyor. Bu bir tezattır. Hükümetin, çıraklar ve stajyer öğrencilerin çalıştıkları süreyi malullük ve yaşlılık sigortası kapsamına alması gerekmektedir. Eğer almıyorsa, bunların istihdamın içindeymiş gibi gösterilmesi uygulamasından vazgeçmelidir. Böylece Türkiye’de gerçek işsizlik oranı da belirlenmiş olur” şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.