Su Kabağı sanata dönüştü!
İzmir’in Foça ilçesinde yer alan Halk Eğtim Merkezi kurslarında su kabağı işleme tekniklerini öğrendikten sonra7 kişi eserlerini sergide paylaştı.
Foça Reha Midilli Kültür Merkezi’nde açılan sergide 200’ü aşkın eser yer alıyor. Su kabaklarından yapılmış biblolar, avizeler, lambalar, kumbaralar, süs eşyaları, çantalar, 3 boyutlu tablolar, atıklarından ve çekirdeklerinden çeşitli takı ve kolyelerle sergi holü rengarenk bir görünümle sanatseverleri karşılıyor. Dilek Demir, Seval Nogay, Belgin Pekin, Ferihan Gökçetekin, Gül Öktem ve Nurhan Eryek grubun kadın üyelerini oluştururken Nuri Hidayetoğlu’da grubun tek erkek üyesi olarak eserleriyle sergide yer alıyor.
ZAHMETLİ AMA ZEVKLİ BİR İŞ
Halk Eğtim merkezi’nde 14 yıldır El sanatları öğretmenliği yapan ve grubun liderliğini de üstelenen Dilek Demir 3 yıldır su kabağı çalışmalarına yöneldiklerini söyledi. Dilek Demir; “Su kabağından, lambalar, kumbaralar, süs eşyaları, çantalar gibi çeşitli şeyler yapıyoruz. Ayrıca kabağın artanlarını takı olarak değerlendiriyoruz. Bu sergide 7 kişinin ürünleri var. 2 senedir çalışıyoruz. Pandemi nedeniyle geçen yıl sergi açamadık. 200 ürünümüz var burada. Ürünlerimizi sergileyerek Foça halkına bir ziyafet çekmek istedik. Su kabağı işleme zahmetli bir iş. Önce dışını, sonra içini temizliyoruz. Desen çizerek kesme, inceltme, delme, yakma işlemleri uyguluyoruz. Bu hallere getiriyoruz. Vernik, boya, boncuk kullanıyoruz. İşine göre bazıları 2-3 günde bazıları 2-3 haftada tamamlanıyor. Grubumuzda kadın kursiyerlerimin yanısıra erkek arkadaşımızda var. “ ifadelerini kullandı.
ÇOCUKLUĞUMDA İÇİNDE KAYNAR SU TAŞINIR TUZ YAĞ SAKLANIRDI
Seval Nogay ise çocukluğunda büyüklerinin kaynar su almak için kullandığı, rutubet olmaması için içinde tuz sakladıkları, yağ muhafaza ettikleri bir şeyden şimdi sanat eserleri ürettiklerini söyledi. Seval Nogay; “İki yıldan beri su kabağı ve işlemesi ile ilgileniyorum. Su kabağı benim çocukluğumda tanıdığım, anneannemlerin, annemlerin kaynar su almak için kullandıkları, rutubet olmaması için içine tuz koydukları, sıcağı soğuğu iletmediği için yağ muhafaza ettikleri bir objeydi. Fakat daha sonra bunun işlenerek abajur, avize, çanta, biblo, kumbara ve çeşitli objeler olarak değerlendirildiğini öğrendim. Çok büyük bir zevkle çalışıyorum ve işliyorum. Şu an işlemiş olduğumuz ürünlere ilgi çok fazla. Çok olmasa da yine de aile bütçesine katkısı oluyor. En azından emeğimizin bir kısmının karşılığını alabiliyoruz. Yapmak isteyen arkadaşlara tavsiye ederim. Çok büyük bir zevk. Hem zamanlarını değerlendirirler, hem yeni bir çalışma şekli öğrenmiş olurlar, hem de su kabağını daha iyi tanımış olurlar. “dedi.
Satışta yapılan sergi, 18 Ağustos 2021 Çarşamba akşamına kadar her gün saat 10.00 – 22.00 saatleri arasında gezilebilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.