Sualtı iletişimi için yeni yöntem
Sualtı iletişimi özellikle denizaltı gibi araçların görev güvenliğini sağlamada oldukça önemli bir konu. MIT araştırmacıları, sualtı iletişimi için yeni bir yöntem keşfetti.
Denizaltılar, sinyallerin fiziksel sınırları nedeniyle suyun üstündeki herhangi bir şeyle doğrudan iletişim kuramazlar. Ancak MIT araştırmacılarının geliştirdiği yeni yöntem ile bir sualtı kaynağından havaya kablosuz veri aktarımı yapılabiliyor.
Çeviri akustik-RF iletişimi (TARF) olarak bilinen yaklaşım, yüzeye bir sonar sinyali gönderiyor. Gönderilen sinyal frekansındaki küçük değişimler, 1 ve 0’lara karşılık geliyor. Daha sonra havaya gönderilen bu bitler, anlamlı hale getirilerek iletişim sağlanabiliyor.
Prototip aşamasındaki sistem şu an için saniyede birkaç yüz bit veri gönderebiliyor. Bu sayede fotoğraf, rapor gibi dosyalar denizaltından havaya iletilebiliyor. Ayrıca şu an için sistemin tek yönlü çalışmasına odaklanılmış durumda. Yani sudan havaya iletişim mümkün ancak havadan suya iletişim için testler yapılmadı.
Yeni iletişim tekniğinin geliştirme çalışmalarının tamamlanması ve okyanuslarda kullanılabilmesinin ardından, denizaltılarına entegre edilmesi hedefleniyor. Bu sayede, denizaltılar sualtında güvenli bir şekilde görevlerini yerine getirebilecek. Su yüzeyinde veya havada bulunan drone, tekne gibi araçlarla iletişim kurabilecekler.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.