“SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜMEYE GEÇMEMİZ GEREKİYOR”

“SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜMEYE GEÇMEMİZ GEREKİYOR”

Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ESİAD), Sabancı Üniversitesi Finans Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Özgür Demirtaş’ın konuk konuşmacı olduğu “Dünya ve Türkiye Ekonomisi” başlıklı toplantıyı Swissotel Büyük Efes İzmir’de düzenlendi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Fadıl Sivri, Orta Vadeli Program’da bahsedilen katma değerli ve sürdürülebilir üretim ekonomisine ulaşabilmek için alınacak tedbirlerin, hayata geçirilecek yasaların, hızla ve samimiyetle ele alınmasının, sanayicinin yeni yatırım için eksik olan şevk ve arzusunun, ortak hedeflere olan güveninin yeniden tesis edilmesinin büyük önem arz ettiğine dikkat çekti. 

Yeni Orta Vadeli Program ile gündeme gelen, Maliye Bakanı Sayın Naci Ağbal tarafından açıklanan,bir dizi vergi artışına da değinen Sivri, “Vergilerdeki artışın, yerli ve yabancı yatırım iştahı ile tüketimi olumsuz etkilememesi, kayıt dışı işletme ve işlemlere gerekçe olmamasıgerektiğine inanıyoruz. Vergilendirme sisteminde ekonomik canlılığı destekleyerek arttıracak düzenlemelere ihtiyacımız var.” dedi. 

Teknoloji ve eğitim vurgusu

Katma değerli üretim için özellikle yüksek teknolojiye ve eğitime yatırım yapılması gerektiğini belirten Sivri, “Özellikle teknoloji sanayi bölgelerinin kurulması konusunda bir kararlılık görmek istiyoruz. Teknoloji sanayi bölgelerinin geliştirilmesi, bu konuda kaynakların yönlendirilmesi, özellikle, büyümenin üretime dönük yatırım kalemlerine ve cari açık üzerinde etkili olacakyatırımlara ev sahipliği yapacak sanayiningeliştirilmesine başta İzmir olmak üzere tüm Türkiye’nin ihtiyacı var.” dedi.

Sivri, “Üniversitelerin yanı sıra araştırma enstitülerinin oluşturulmasına, beyin göçünün tersine çevrilerek ihtisaslaşmış araştırmaya katkı verecek derinlikte yeni düzenlemelere ihtiyaç olduğu hepimizin malumu. Akademik niteliğin geliştirilmesi, bazı üniversitelerin araştırma üniversitesi olarak kabul edilmesi ile beraber ve belirli alanlarda ihtisaslaşması, yüksek okul ve meslek yüksek okullarının yetkinliklerinin artırılması gerekiyor. Teknoloji ve inovasyonu hayatımızın bir parçası haline getirmenin tek yolu budur.” diye konuştu.

Sivri, kamu maliyesindeki sıkılaştırma politikalarıyla elde edilecek kaynakların bir kısmını bu kapsamda araştırma üniversitelerinin kapasite ve yetkinliklerinin arttırılması ile araştırma-geliştirmeve teknolojik donanım yatırımları için kullanılabileceğini söyledi.   

Demirtaş’tan “sürdürülebilir büyüme” mesajı

Sivri’nin ardından kürsüye gelerek sunumunu gerçekleştiren Prof. Dr. Özgür Demirtaş ise, Türkiye’nin büyüme rakamlarını değerlendirerek “Birinci çeyrekte yüzde 5, ikinci çeyrekte yüzde 5.1 ile güçlü bir büyüme geldi. Üçüncü çeyrekte ben yine çok güçlü bir büyüme rakamı bekliyorum. Büyümenin ne kadar olduğu önemli ama sürdürülebilirlik de önemli. Bizim sürdürülebilir büyümeye geçmemiz gerekiyor. Büyüme rakamları güzel fakat bunu sürdürülebilir hale getirmemiz için bambaşka şeylere ihtiyaç var. Kısa vadede büyüme devlet teşvikiyle, iş adamlarının çevikliğiyle, farklı ihracat pazarlarına girilmesiyle başarılabilir. Fakat uzun vadeli büyümeyi başarmanın tek yolu üst düzey eğitim, üst düzey beyin ve şeffaf bir ekonomidir. Büyüme devletin agresif teşvikleri ile geliyorsa, vergi artışları şeklinde bizlere dönebilir” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.