Sürdürülebilir Projeler İçin 4 Reçete

Sürdürülebilir Projeler İçin 4 Reçete

İzmir Romanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin (İZROMDER) yürüttüğü, “İlle De Bir İş Olsun Projesi!’’ kapsamında gerçekleştirilen Sürdürülebilirlik ve İletişim konulu Ortak Akıl Çalıştayı Raporu yayımlandı.

Finansal, kurumsal, politik ve çevresel açıdan projenin sürdürülebilirliğinin ele alındığı raporda, proje ekibinin yanı sıra; iş ve akademi dünyasının da görüşlerine yer verildi.Raporda, “İlle de Bir İş Olsun!’’ Projesinin finansal olarak diğer yıllarda da sürdürülebilirliğinin sağlanması için hem kurumsal gelişim açısından hem de projenin farklı dinamikler açısından benimsenmesinin önem taşıdığı belirtildi.Bu kapsamda, yeni projelerin tasarlanması ve uluslararası hibe desteklerine başvurulması gerektiğine dikkat çekilirken; böylece projenin süresinin uzatılmış olacağı ve daha çok kişinin istihdam edilebileceği vurgulandı.Raporda, hazırlanacak bir sonraki projede ise şehirdeki mevcut iş gücü piyasasının araştırılarak isabetli seçimler yapılması gerektiği dile getirilirken; Romanların talep ettiği ve yeteneklerinin olduğu iş kollarında proje yapılmasının da aktif katılımı sağlayacağı açıklandı.

SOSYALLEŞME PROJELERİ DE YAPILMALI

 

İzmir Romanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (İZROMDER) Başkanı Abdullah Cıstır, “Raporda, kurumsal sürdürülebilirlik açısından; mevzuat ve koordinasyon eksikliğinin giderilmesi ve kurumlar arası bilgi alışverişinin sağlanmasının İZROMDER'in ilerleyen dönemlerdeki gelişimini destekleyeceği ifade edildi” diye konuştu.Raporda, Roman vatandaşlarla ilgili kurumsal farkındalık çalışmaları yapılması ve Romanlara yönelik özgün çalışma politikaların geliştirilmesi gerektiğine de vurgu yapıldığını anlatan Cıstır, “Ayrıca, kurumsal kapasitenin artırılması açısından özellikle kadınlar için yurtdışı bağlantılı işler araştırılmalıdır. Projede belirtilen iş makinesi operatörlüğü eğitimine Roman kadınların da katılması teşvik edilmelidir. Kurumsal sürdürülebilirliğin sağlanması için, projenin başarılarını iyi anlatma, algı oluşturma ve lobi faaliyetlerini etkin yürütme çalışmaları yapılmalıdır. Sadece istihdam odaklı değil, sosyalleşme açısından da yapılacak projeler geliştirilebilir. İzmir Romanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği kurumsal donanımının kalitesini bu yönde artırabilecektir” saptamasında bulunulduğunu dile getirdi.

DESTEK VE İŞBİRLİĞİ ŞART

İZROMDERin politika geliştirilmesi ve dış dinamikler tarafından desteklenmesi gerektiğinin altının çizildiği raporda, bu kapsamda uluslararası tanıtım ve ısındırma çalışmaları yapılabileceğinin üstünde duruldu. Kurumun politik marjının oluşturulabileceği ve farklı unsurlara yayılabileceğinin dile getirildiği raporda, “Meslek odaları, Ticaret Odası, belediyeler gibi yerel dinamiklerden faydalanılabilir. Roman vatandaşların sosyal ve ekonomik alanda daha etkin olabilmesi için alana özgün politikaların üretilmesi gerekmektedir. Bu çerçevede, Milli Eğitim Bakanlığı ve İŞKUR işbirliği ile dezavantajlı gruplara özgü program düzenleme çalışmaları yapılabilir. Milli Eğitim Bakanlığı Halk Eğitim Merkezlerine bağlı Hayat Boyu Öğrenme birimlerinde gerçekleştirilen çalışmalara Roman vatandaşların dahil edilmesi teşvik edilmelidir” ifadeleri yer aldı.

ÇEVRESEL FARKINDALIK ÇALIŞMALARI

Proje kapsamında çevresel sürdürülebilirliğin önemine dikkat çekilen raporda, ‘’İlle de Bir İş Olsun!’’ projesi katılımcılarıyla çevresel farkındalığı artırmak amacıyla ağaç dikme çalışmaları yapılabileceği de vurgulandı. Çevre örgütleriyle birlikte çevre ile ilgili seminerler düzenlenebileceğinin de açıklandığı raporda şu tespitlerde bulunuldu: “İş makinelerinin yağları atık olmaktan ziyade çevreye zarar vermeden geri dönüşümü sağlanabilir. Diğer yandan eğitimlerini tamamlayıp istihdam edilen roman bireyler sosyal çevrede olumlu etki yaratacaklar ve diğer roman bireylere rol modeli olarak gösterilebileceklerdir. Bu durum toplumsal bilinçlenmenin yolunu açacak; düzenli yaşam tarzına geçiş ve kötü alışkanlıklardan kurtulmaya dolaylı fayda sağlayacaktır. Diğer toplum dinamikleri tarafından da gözlemlenebilecek olan bu olumlu değişimler, romanlara yönelik olumsuz algıyı azaltacak ve böylelikle sosyal içerme kavramının gereklilikleri yerine getirilmiş olacaktır”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.