Sürdürülebilir su için, bunları yapın!

Sürdürülebilir su için, bunları yapın!

Dünya Gıda Günü, bu yıl 'Su Hayattır, Su Besindir. Kimseyi Geride Bırakma' teması ile farkındalık oluşturdu.

Suyun doğa, tüm canlılar ve ekonomiler için itici bir güç olduğunu ve gıdanın da temeli olduğunun altını çizen Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi Sağlıklı Yaşam Yöneticisi ve Diyetisyen Sibel Mumcu, “Hızlı nüfus artışı, kentleşme, kötü su kullanımı ve yönetimi, kirlilik, ekonomik kalkınma ve iklim değişikliği gibi pek çok neden, su kaynakları üzerinde büyük bir baskı oluşturuyor. Tüm besinler ve bunların nasıl üretildiği, gezegenimizdeki su kaynaklarını doğrudan etkiler. Yaptığımız seçimleri su kullanımını düşünerek yapmalı ve suyun günlük yaşamımızdaki kullanma şeklini iyileştirmeliyiz” dedi.

1698214112-sdx-sibelmumcu-gorseli.jpg

Sibel Mumcu, su tüketimini azaltmak için 6 tavsiyede bulundu:

Su dostu bir beslenme biçimi tercih edin: Yetiştiği bölgenin iklim ve toprak yapısına uygun ve mevsiminde yetişen sebze-meyveler daha az suya ihtiyaç duyar. Yerel ve mevsime uygun besin seçimi hem su kaynaklarımız için dost yanlısı bir tercihtir hem de tabağınızda daha çok sağlık ve çeşitliliktir.

İşlenmiş ürünler yerine daha fazla taze ürün tercih edin: İleri işlenmiş ve paketlenmiş gıdaların üretimleri sırasında daha fazla su kullanılır. Ayrıca daha sağlıklı olan taze gıdaları seçmek dengeli beslenme, sağlık, biyolojik çeşitlilik ve çevre sağlığı için daha iyidir.

Gıda israfınızı azaltın: Hem hayvansal hem de tarımsal ürünler üretmek ve bunları çiftliklerden sofralara ulaştırmak için çok fazla su gerekir. Bu nedenle kaybolan ve israf edilen her gıda aynı zamanda suyun da israf edilmesi anlamına gelir. Bu nedenle yiyecek israfını azaltmak için ihtiyaç kadar satın alın, gıdanın yenilebilen her yerini kullanmak üzere yeni tarifeler geliştirin ve son atıkları kompostlaştırmayı deneyin.

Sürdürülebilir balık satın alın: Sudaki yaşamdan elde edilen besin kaynaklarını seçerken canlı yaşamın devamlılığı ve biyoçeşitliliği koruyan tercihler yapın. Bunu sağlamak için yavru, avlanması yasaklı ve av mevsimi dışında avlanmış olan balıkları seçmeyin.

Suyu koruyun: Su kullanımı konusunda farkındalığınızı artırın. Daha kısa duşlar alın, çamaşır veya bulaşık makinenizi tam dolu çalıştırın, sızıntı yapan boruları onarın, musluğun boşa akmasına izin vermeyin, mümkünse dış alanda kullanmak üzere yağmur suyunu toplayın, sebzeleri yıkadığınız veya haşladığınız suyu bitkilerinizi sulamak için yeniden kullanın. Bunlar sadece basit birkaç öneri. Bunları yaparak dahi hem sudan hem de enerji kullanımından önemli tasarruflar sağlayabilirsiniz.

Suyu kirletmeyin: Ne kadar az kirlilik yaratırsak çevremiz için o kadar fayda sağlarız. Yiyecek, yağ, ilaç ve kimyasal atıklarını doğrudan su giderlerine ve kanalizasyona dökmeyin. Ayırın ve bu tip atıklar için oluşturulan toplanma alanlarına bırakın. Artıma kanallarınız varsa düzenli olarak temizleyin. Kirliliğin azaltılması sudaki yaşam ve besin kaynaklarının temiz ve sağlıklı kalması için çok önemli.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.