Tarım Gençlerle Yükseliyor Proje Yarışması’nda ödüller sahibini buldu
İzmir Ticaret Borsası’nın 125’inci yılına özel olarak düzenlediği “Tarım Gençlerle Yükseliyor Proje Yarışması”nın kazananları ödüllerini, Yeni Meclis Salonu’nda düzenlenen törenle aldı.
Törenin ardından yarışmada dereceye giren ve sergilenmeye değer bulunan toplam 10 projenin yer aldığı serginin açılışı gerçekleştirildi.
Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdürü Ahmet Güldal’ın konuk olarak katıldığı ödül töreninin açılış konuşmasını yapan İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, projeye emek veren, jüride yer alıp mesai harcayan, inanıp katılan herkese teşekkür ederek, “Kazanan gençlerimizi ayrıca tebrik ediyorum; yolunuz açık olsun.” dedi.
Kestelli, konuşmasına şöyle devam etti.
“Borsamızın 125’inci yılında gençlerimizin tarımla ilişkisini güçlendirmek amacıyla düzenlediğimiz “Tarım Gençlerle Yükseliyor” projesinin ödül töreni için bir aradayız. Perulu ünlü iktisatçı Hernando de Soto, Sermayenin Sırrı adlı kitabında bazı ülkelerin niçin zengin, bazı ülkelerin niçin fakir olduğunu mealen şöyle izah eder: “Her ülke gelişebilir, her toplum zengin olabilir. Bunun için ilk yapılması gereken, gayrimenkul mülkiyetini hukuki tanıma ve koruma altına almak ve iktisadi süreçlere dahil etmektir. Zira, sermayenin olmadığı ülke yoktur. Her ülke sermaye üstünde oturur. Ama kimi ülkeler bu sermayeyi kullanır ve zenginliğe ulaşırken, kimi ülkeler varlık içinde yokluk çeker.” Ülkemizde kullanılabilir tarım arazilerinin dörtte üçü bugün hayatta olmayanların üzerinde hala. Hal böyle olunca tıpkı tarım arazileri gibi çiftçilik de bir meslek olarak geçemiyor sonraki nesillere. Oysa biliyoruz ki ülke ekonomisindeki payı yüzde 7.8’e gerilese de tarım ve hayvancılık hala istihdamın beşte birden fazlasını karşılıyor. Dünya Ekonomik Forumu’nun “İşlerin Geleceği” raporuna göre, bugün ilkokula başlayan öğrencilerin %65’i gelecekte bugün var olmayan yepyeni iş kollarında çalışmak zorunda kalabilir. Yeni dönemde kısaca STEM denilen (Science, Technology, Engineering, Math) bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik eğitimi çok kritik... Birçok alanda otomasyona geçilirken ve robotlar insanın yerini alırken, STEM formasyonuna ve 21. yüzyıl becerilerine sahip işgücüne ihtiyaç duyulacak. Harvardlı psikolog Howard Gardner, çocuklarımızın bundan sonra “makinelerin yapamadığı” işleri yapabilecek bilgi ve beceri ile donatılması gerektiğini belirtiyor. Bu beceriler, 21. yüzyılda hayatta kalabilmek için bir tür “evrensel okuryazarlık” olacak. Ve inanıyorum ki çiftçilik ve hayvancılık, gelecekte popüler bir global iş olmaya devam edecek. Ama bu işi yapacak gençlerimizin çağın ötesine geçen bilgi ve beceriye sahip olması şart. Ülkemizde tarımın, ülke ekonomisinin genel performansının altında büyüdüğü malumunuz. Çok şükür ki İzmir’de 2000’li yıllarda tarım ve hayvancılığı ülke ortalamasının epey üzerinde büyütebilmeyi başardık. Ancak İzmir’i tersine göçle bir cazibe merkezi haline getirebilmemiz için yapılması gereken çok iş var. Bu kent, “Hadi İzmir’e kaçalım” hayalinin altını doldurabilirse gerçekten yeni dönemin en büyük kazananı olacak. Bu nedenle bu tür yarışmaları ve geniş katılımı çok önemsiyoruz.”
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdürü Ahmet Güldal da, Tarım Gençlerle Yükseliyor Proje Yarışması’nın öncelikle sloganını çok beğendiğini vurgulayarak “İzmir Ticaret Borsası’nın 125. yılı dolayısıyla düzenlediği bu etkinlik, güncel bir konuya katkı sunuyor, adı da çok güzel. İzmir Tarım Fuarı’nın da bu sene teması gençlik olacak. Slogan bulmak için çok emek harcadık” diye konuştu.
Güldal, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Tarım zor bir meslek, gecesi gündüzü, bayramı, tatili olmayan bir meslek. Tarımı yapmak ve sürdürmek için fiziki gücün yanı sıra, teknolojiyi kullanmak, sürekli kendini eğitmek gerek. Bunun için de gençlik lazım. Gençlerin tarıma yaptığı katkıyı artırmak lazım. Son yıllarda tarımla uğraşan, tarıma dönen gençlerin sayısı artıyor. Devletin, bakanlığın, sivil toplum örgütlerinin bunu desteklemesi gerekiyor. Borsamız bu etkinliği düzenledi, tebrik ediyorum. Hükümetimiz de 2016’da ilk defa genç çiftçilere hibe destek programını ilan etti. Gençlere ve kadın çiftçilerimize pozitif ayrımcılık yaptığımız bir proje de Kırsal Kalkınma Programı. Genç ve kadın çiftçilerimizin artı puanları var. Bu yarışmaya proje hazırlayan kardeşlerimizi tebrik ederim. Dereceye girenleri de kutlarım. Kendilerini Bakanlığımızın yaptığı pozitif ayrımcılıktan yararlanmaya çağırıyorum.”
Tarımda sürdürülebilirlik ve rekabet gücünü arttırmak amacıyla çağdaş tarımsal uygulamaları geliştirmek, genç kesimin tarım sektörüyle olan ilişkisini güçlendirmek için gençleri tarımsal alanda yenilik yaratacak ve tarımın farklı çalışma alanları ile entegrasyonunu sağlayacak projeler üretmeye teşvik etmek amacını taşıyan proje yarışması, Bitkisel ve Hayvansal Üretim, Tarımsal Pazarlama ve Markalaşma, Tarımda Bilişim ve Teknoloji konularında yapıldı.
Proje yarışması katılanlar arasında ön elemeyi geçmeyi başaran 37 proje nihai başvuru için hak kazandı. Nihai başvuru aşamasında eleme süreci iki etap halinde gerçekleştirildi. En başarılı 10 projenin belirlendiği ilk etap elemesinin ardından yarışmada ilk üçe giren proje sahipleri belirlendi.
Birincilik ödülünün 10.000, ikincilik ödülünün 5.000, üçüncülük ödülünün 3.000 TL olarak belirlendiği yarışmanın seçici kurulu şu isimlerden oluştu.
İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz, Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Tayfur Akın, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü’nden Prof. Dr. Murat Yercan ve Doç. Dr. Sevtap Gümüş, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Aytaç Gümüşkesen, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Oğuz Dikenelli, Yaşar Üniversitesi Bilgi ve Teknoloji Transfer Ofisi Müdürü Dr. Emrah Tomur, İzmir İleri Teknoloji Enstitüsü Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden Doç.Dr. Y.Murat Erten, İzmir Ekonomi Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Ufuk Çelikkan ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Ali Ateş.
Seçici kurulun 3 aşamalı yaptığı değerlendirmenin ardından, Arzu Mert Tarımsal Zararlılarla Mücadelede Avcı Böcek-Oriuslaevigatus’un Prototip Kitle Üretimi” adlı projesiyle birinci, Tayfur Ünal “E-TAR” projesi ile ikinci, Özge Elif Ceylan Tarımla Büyü Türkiye adlı projesiyle üçüncülüğe hak kazandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.