Tehlikeli ve çok tehlikeli işler sınıfında 223 bin 642 kişi belge aldı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Julide Sarıeroğlu, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtladı. Bakan Sarıeroğlu, tehlikeli ve çok tehlikeli işler sınıfındaki 48 meslekte 223 bin 642 kişinin belge aldığını duyurdu.
CHP Niğde milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesinde “Tehlikeli ve çok tehlikeli işler sınıfındaki 48 ayrı meslek dalında çalışanlar için meslek yeterliliği belgesi alma zorunluluğu kapsamında kaç kişi bu belgeyi almıştır? Belge almadan çalışanlar var mıdır? Sayıları bilinmekte midir? Bu bağlamda incelemeler yapılmakta mıdır?” şeklindeki sorulara yanıt istedi.
Bakan Julide Sarıeroğlu, “26 Ekim 2017 tarihi itibariyle, belge zorunluluğu getirilen tehlikeli ve çok tehlikeli işler sınıfındaki 48 meslekte belge alan kişi sayısı 223.642'dir. Denetimler Bakanlığımız İş Müfettişleri tarafından yapılmaktadır” dedi.
Sarıeroğlu açıklamasında, ‘5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununun Ek 1 inci maddesinde "Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre ustalık belgesi almış olanlar ile Millî Eğitim Bakanlığına bağlı meslekî ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin meslekî ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olup, diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanlar için meslekî yeterlilik belgesi şartı aranmaz.’ hükmü yer almaktadır” ifadelerini kullandı.
GÜRER: “BELGE ZORUNLULUĞU K ĞIT ÜZERİNDE KALMASIN”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tehlikeli ve çok tehlikeli işler sınıfında yer alan 48 meslek grubunda belge alanların sayısının, bu meslek dallarında çalışanların sayısından çok az olduğunu söyledi.
Türkiye’nin iş kazaları konusunda Avrupa ülkelerinde başı çektiğine dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, ülkemizde son 15 yılda iş kazası geçiren sigortalı sayısının 1.5 milyona yaklaştığını söyledi. Gürer, tehlikeli ve çok tehlikeli işler sınıfında çalışanlar için getirilen belge zorunluluğunun kâğıt üzerinde kalmaması gerektiğini vurguladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.