Tek olun, taklit etmeyin, çok çalışın”
İzmir'in yetiştirdiği dünya çapındaki müzisyen Aras Deniz Sipahi, müzik alanında kariyer yapmak isteyen genç sanatçılara önemli mesajlar verdi.
Çok sayıda film ve diziye yaptığı müziklerle büyük beğeni toplayan ve dünya genelinde verdiği resitallerle adını duyuran müzisyen Aras Deniz Sipahi, müzikte eğitimin çok önemli olduğunu ve gençlerin başarıya giden yolda çok çalışması gerektiğini söyledi.Müziğe 10 yaşında ailesinin yönlendirmesiyle ilk keman dersleri alarak başladığını, ilkokulu bitirdikten sonra, Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı sınavlarına girerek piyano bölümü öğrencisi olduğunu belirten Sipahi, kendi hayatından örnekler vererek başarıya giden yolda yapılması gerekenleri anlattı.
Üniversiteyi bitirinceye kadar 10 yılının Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuarı'nda geçtiğini kaydeden Aras Deniz Sipahi, “Gerek okurken, gerekte mezun olduktan sonra, devlet tiyatrolarına, özel tiyatrolara, dizi ve filmlere birçok müzik besteledim. Bunların yanı sıra; piyanist kimliğimle de yurtiçi ve yurtdışında birçok resital verdim. Aslında her işin bir matematiği olduğu gibi, beste yapmanın da, üretmenin de bir matematiği var. Elbette sizi yola çıkaran bir eylem oluyor ama bu çoğu zaman senaryo veya işlenen konu oluyor. Hele ki beste yaptığınız iş bir sahne müziği ise bu konu daha da önem kazanıyor” diye konuştu.
Farklı müziklerin seyirciyi farklı yönlere çektiğini belirten Sipahi, “Bir tren garı sahnesi düşünün, kız trende oğlan ise garda ve kızın arkasından el sallıyor, o anda seyirciyi tek etkileyen olgu müziktir. Görüntünün altına eğlenceli bir müzik bestelerseniz sahneyi farklı yöne çeker, duygusal bir müzik bestelerseniz çok farklı yerlere çeker, yani ilham demeyelim de matematik diyelim. Bana da o “ilham” kaliteli ve mantık hatası olmayan senaryolardan geçiyor” ifadesini kullandı.
“HER BİLGİ YENİ BİR FIRSATTIR”
İster alaylı ister okullu olsun, profesyonal anlamda müzikle uğraşan herkesin kesinlikle doğru eğitimcilerle çalışması gerektiğini savunan Aras Deniz Sipahi sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğer bir işten ekmek kazanıp, geçimlerini sağlayacaklarsa, hele de artık herkesin ve her şeyin çok fazla alternatifi varken, çok daha fazla çalışmaları gerekiyor, Kariyer yapmaları veya tercih edilmeleri, daha fazla bilgi, daha fazla deneyim ve daha fazla çalışmaktan geçecektir. İstanbul ve yurtdışında çalışmalarımın yanı sıra; Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’ nda Piyano Ana Sanat Dalı Öğretim Görevlisiyim. Ayrıca İzmir’de kendi adımla öğrenci yetiştirdiğim bir piyano atölyem var, gerek konservatuvarda gerekte piyano atölyemde müziği kariyer olarak seçen öğrencilerime dediğim cümleler hep aynıdır; 'Tek olun, taklit etmeyin, özgün olun, disiplinli olun, çok çalışın' edindiğiniz her bilgi karşınıza yeni bir iş fırsatı olarak çıkacaktır. Bu da gücünüze güç katacaktır”
ARZ - TALEP İLİŞKİSİ
Türkiye’deki müzik sektörü hakkında da değerlendirmelerde bulunan Aras Deniz Sipahi sözlerini şunları söyledi: “Müzik, ülkemizde de tüm sosyal hayat içinde olduğu gibi tüketilmeye ihtiyaç duyulan ve ihtiyaç duyuldukça tüketilen bir sektör. Asla, şu iyi, şu kötü diyemem. Çünkü bir şekilde herkesin geçimini sağladığı bir sektör. Yapımcısından tutun, tonmaysterine, albüm fotoğrafçısından tutun dağıtımcısına kadar. Aslında arz ve talep dengesi diyebiliriz. Ama beğenip beğenmemek veya tüketip tüketmemek tabii ki; herkesin kendi özgürlüğü ve kendi müzik zevki”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.