Tekstil sektörü, sürdürülebilir üretim hedefinde
EGSD, İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, İzmir Akdeniz Akademisi organizasyonunda gerçekleştirilen İyi Tasarım İzmir etkinliği kapsamında “İmalattan Tasarıma Moda Endüstrisinde Döngüsel Modelin Vaadi” paneli düzenledi.
Moderatörlüğünü Ekonomi Üniversitesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şölen Kipöz’ün yaptığı Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) tarafından düzenlenen Barse Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Barış Çelenoğlu, Hugo Boss Sosyal Uyum ve Sürdürülebilirlik Takım Lideri Mahmut Demirkapı, Seyfeli Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Seyfeli konuk konuşmacı olarak katıldı.
Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde yapılan panelin açılışında bir konuşma yapan EGSD Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Ertuğrul, gönüllü olarak projeye katılım sağlayan Barse Tekstil, Hugo Boss ve Seyfeli Tekstil’e katkılarından dolayı teşekkürlerimizi sunarak sözlerine başladı.
Projede mentör olarak görev alan İEÜ Doç. Dr. Şölen Kipöz ile öğrencilerinin işletmeleri ziyaret ettiğini ve ardından imalattan tasarıma döngüsel bir modelin firma bazında hazırlanması için öğrenciler ile çalışmaları yürüttüğünü anlatan EGSD Başkanı Ertuğrul, “Projenin çıktıları ve moda endüstrisinde döngüsel modele geçiş konusu projeye katılan üyelerimiz tarafından panelde aktarılacaktır. Emeklerinden dolayı katkı veren herkese teşekkür ediyorum” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde kurulmuş olan İzmir Akdeniz Akademisi’nin, kentin tasarım yönünü vurgulamak üzere 6 yıl önce İyi Tasarım İzmir etkinliğini başlattığını hatırlatan Ertuğrul, “Kentimizde tüm disiplinlerdeki tasarım faaliyetlerini bir arada toplayarak gerçekleştirilen İyi Tasarım İzmir’de Dernek olarak ilk yıldan beri yer almaktayız. 29. kuruluş yılı içerisinde olan Derneğimiz, sektörümüze ve kentimize fayda yaratmak adına gerçekleştirilen projeler hazırlamakta ya da paydaş olarak yer almaktadır” diye konuştu.
Sürdürülebilirlik ana gündem
Dünyanın bugün en önemli gündem maddesi haline gelmiş olan “sürdürülebilirlik” tekstil ve hazır giyim sektörlerinin uzun zamandan beri gündeminde olduğuna dikkat çeken Ertuğrul, “Gelecek nesillere ekolojik, ekonomik ve sosyal koşulları devam ettirilebilir bir dünya bırakabilmek için sürdürülebilirlik yönetimi kurumsal stratejinin ayrılmaz bir parçası olmalıdır.
Ekolojik ve ekonomik krizlerin dengeleyicisi olarak kabul edilen döngüsel ekonomi iş modelleri, sanayi sektörlerinin kaynak verimliliği üzerinden maliyet avantajı yaratmasını sağlamaktadır. Döngüsel ekonomi alanında iş dünyasında farkındalık yaratılması, işbirliği ve etkileşimin arttırılması bizlere düşen en önemli görevler arasında yer almaktadır” dedi.
Bu farkındalığı arttırabilmek adına, EGSD’nin bu yıl farklı bir proje ile etkinliğe katıldığını ifade eden Ertuğrul, sözlerini şöyle tamamladı:
“Bu yılki ana tema “Yeniden Müşterek Gelecekler”. Yaşadığımız pandemi sürecinde herkesin üzerinde durup düşündüğü bir kavram. Tema çerçevesinde, bir akademisyen mentör ve tasarım öğrencilerinin kentimizin önemli hazır giyim imalatçısı olan EGSD üyeleri ile bir araya gelerek bir proje gerçekleştirmeleri için bir çatı oluşturuldu ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Tekstil ve Moda Tasarımı bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Şölen Kipöz yürütücülüğünde beş moda tasarım öğrencisi Kasım ayı içerisinde üyelerimizde yarı zamanlı çalıştı. Geliştirdikleri sürdürülebilirliğe yönelik iş akışı analizi ve kaynakların döngüsel tasarımla değerlendirilmesine yönelik projeleri “İmalattan Tasarıma Moda Endüstrisinde Döngüsel Modelin Vaadi” konulu panelimizin konusunu oluşturuyor” dedi.
Yeni bir vizyon hedefi
İzmir Ekonomi Üniversitesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şölen Kipöz ise panelin açılışında bir konuşma yaptı.
Proje hedefini “Etkinlik kapsamındaki alt temalardan olan Müşterekler için Tasarım Eğitimi kapsamında, iş dünyasında geleceğe yönelik yeni bir vizyon oluşturması beklenen genç tasarımcı adaylarının pilot bir saha çalışması ile farkındalık kazanmaları olduğunu anlatan Kipöz, “Gerekli bilgi, beceri ve yetkinliklerini yapıcı ve dönüştürücü işbirlikleri ile geliştirmeleri ve işletmelerin sürdürülebilirlik hedeflerinde müşterekler etiğini tasarım bakış açısı ve uygulamaları ile müşterekler estetiğine dönüştürecek çözümler önermeleri geliştirmeleri hedefini oluşturduk. Sürdürülebilirlik çok uzun ve ölçülebilirliği oldukça zor bir yolculuk fakat döngüsellik hedefi bize daha net bir rota çiziyor ve ihtiyaçlar açısından daha fazla öne çıkıyor” diye konuştu.
Gelecek kuşaklar ve gelecek dünya için
Panelde konuşan Seyfeli Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Seyfeli, katma değeri yüksek ve geri dönüştürülmüş ürünler üretme hedefiyle üretim yaptıklarını söyledi. Sürdürülebilirlik hedefi doğrultusunda Seyfeli Tekstil’in de çalışmaları olduğunu söyleyen Seyfeli, “2000’lerin başında firma olarak organik üretim yolculuğumuz başladı. Son yıllarda ise geri dönüşüm, yeniden kullanım, geri tasarım kavramları doğrultusunda çalışmalar içindeyiz. Yeni dünya düzenine ayak uydurmak için tüm sektör temsilcilerimizin dönüşümü başarması gerekiyor. Tasarıma ve modaya yön veren bir ülke olmak zorunluluğumuz da bulunuyor” dedi.
Barse Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Barış Çelenoğlu ise yaptığı konuşmada bilinçli tüketimin bilinçli üretim ile olduğuna vurgu yaptı. Bilinçli üretimin de en az atık ile olduğunu belirtti. Hazır giyim üretiminin su tüketimi açısından üst sıralarda olduğunu hepimiz biliyoruz, bilinçli üretim burada da büyük önem taşıyor. Dünyada çeşitli ülkelerde tekstil atık dağları oluşmaya başladı. Ürünlerin tamir edilmesi, ikinci el ürünlerin tercih edilmesine Z kuşağı sıcak bakıyor. Sanayi–üniversite iş birliği projeleri artarak devam etmeli. Okulda teoride öğrenilen bilgilerin pratiğe dönüşmesi için stajlar ve bu gibi projeler büyük fırsat, Derneğimiz üyesi sanayicilerin kapıları her zaman öğrencilere açık ” dedi.
Hugo Boss Sosyal Uyum ve Sürdürülebilirlik Takım Lideri Mahmut Demirkapı ise döngüselliğin sürdürülebilirlik kadar önemli olduğunu belirtti. Önceden, markaların üreticilerden beklentisi kalite, zamanında teslim ve fiyattı. Fakat artık markalar tedarikçilerinin ne kadar sürdürülebilir olduğunu sorguluyor. Tedarikçi seçiminde sürdürülebilir olma bir kriter haline geldi. Gezegen yoksa moda olmaz, kaynaklarımız kıt, en değerli şekilde kullanmamız gerekiyor” diye konuştu.
Panelistlerin konuşmaları ardından projeye katılım gösteren İzmir Ekonomi Üniversitesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü 3. ve 4. Sınıf öğrencileri Gamze Uzer, İpek Karatop, Berke Can Çetin, Melike Yılmaz, Hazal Yıldırım proje kapsamında işletmelerde yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi paylaştı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.