TOBB'tan toplumsal cinsiyet buluşması
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İzmir Kadın Girişimciler Kurulu, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda sürdürdüğü çalışmalara bir yenisini daha ekledi.
TOBB İzmir Kadın Girişimciler Kurulu ev sahipliğinde, Women's Platform UK- WPUK / İngiltere Kadın Platformu iş birliği ile düzenlenen “Cam Uçurum-Glass Cliff Etkinliği” 29 Kasım 2023 Perşembe günü Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ESİAD) Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.
Etkinlik kapsamında düzenlenen panelde, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için bireylere düşen sorumluluklar, eşitliği desteklemek, eşit fırsatları savunmak, cinsiyetçi dil ve davranışlardan kaçınmak, işyerinde cinsiyet eşitliği ile ilgili alınabilecek eğitimler konularında bilgi paylaşımı yapıldı. Etkinlik kapsamında ayrıca, İngiltere Kadın Platformu’nun (WPUK) desteklediği, toplumsal cinsiyet eşitliğine vurgu yapan “Balinanın Bilgisi” filminin tanıtımı da gerçekleştirildi.
İngiltere Kadın Platformu iş birliği ile düzenlenen “Cam Uçurum Etkinliği” açılış bölümünde konuşan TOBB İzmir Kadın Girişimciler Kurulu İcra Kurulu Başkanı Deniz Celep, Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi ile birlikte UNWOMEN’ının destekleriyle sürdürdükleri “İzmir Eşitlik Yıldızlarını Arıyor” projesinin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği kapsamında da çalışmalar yürüttüklerine değindi ve “Bu proje ile hedefimiz İzmir'de toplumsal cinsiyet eşitliği alanında emek veren firmaları ve yöneticileri görünür kılmak, firmalar arasında iş birliği ağı oluşturmak, deneyim paylaşımları aracılığıyla farkındalık yaratmak, İzmir’de toplumsal cinsiyet eşitliği alanında rol modeller oluşturabilmektir” diye konuştu.
Celep, “Bu yüzyılda hâlâ cinsiyet eşitsizliğini konuşuyor olmamız çok üzücü, hepimiz eşit haklarda kadın ve erkek ayrımı olmadan da toplumda yer alabilmeliyiz. Ama gerçeklerin de farkındayız; toplumumuzda cinsiyet eşitsizliğini de kadına şiddeti de maalesef ki hâlâ yaşıyoruz. Burada misafirimizin paylaşımları bu ve bunun gibi panellerle farkındalık yaratabilmek, önlem alabilmek için ortak güç birliğimiz çok kıymetli. Hayatımızın her alanında, her ortamda eşitsizlikler olacak, bizler farklılıklarla güçlenmeli, birlikte hareket etmeli ve duyarlı olmalıyız. Kadın iş insanları ve kadın girişimciler kimliğimizle, öncelikle iş yerlerimizde, eşit haklar ve ücret politikaları uygulamalı, destekleyici olmalıyız ki iyi rol modeller olarak örnek olabilelim” dedi.
Konuşmasının son bölümünde “Eşitlik Yıldızları” projesinde çalışan tüm iş insanlarını tebrik eden Celep, etkinliğin oluşturulmasına katkı veren ve İngiltere Kadın Platformu ile Kurullarını bir araya getiren geçmiş dönem İzmir Kadın Girişimciler Kurulu İcra Kurulu Başkanı Aysel Öztezel’e teşekkürlerini iletti.
İngiltere Kadın Platformu” (WPUK) Başkanı Nilgün Yıldırım ise “Balinanın Bilgisi” filmini, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık yaratmak adına desteklediklerini ifade ederek, projeyle ilgili kısa bir bilgi verdi.
Projenin amacının toplumda farkındalık yaratmak ve Avrupa Birliği’nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine dikkat çekmek olduğunu ifade eden Yıldırım, “Projemiz, Birleşmiş Milletler’in sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin 5. maddesi olan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve 15. maddesi olan karasal yaşam konusuna odaklanıyor ve toplumu bilinçlendirmeyi amaçlıyor. Filmde toplumsal cinsiyet eşitsizliklerin azaltılması, sürdürülebilir şehirler ve topluluklar inşa edilmesi, iklim krizine dikkati çekiyoruz” dedi.
Geçmiş dönem TOBB İzmir Kadın Girişimciler Kurulu İcra Kurulu Başkanı Aysel Öztezel de toplumsal eşitsizliğinin sadece kadınlarla değil; erkeklerle birlikte dayanışma içinde, el ele ilerleyerek sağlanabileceğini, toplumun tüm kesimlerinin konunun hassasiyet ve önemine birlikte dikkat çekmeleri gerektiğini, başarıya ancak birlikte hareket ederek ulaşılabileceğini aktardı.
Didem Tolunay’ın sunumuyla gerçekleştirilen etkinliğin ilk oturumunun moderatörlüğünü WPUK Eğitim Danışmanı ve Köşe Yazarı Ertanch Hidayettin üstlendi. Panelde, WPUK, geçmiş dönem Londra Enfield Belediye Meclis Üyesi Ayfer Orhan, Yönetmen Önder Şengül, Yazar Efe Elmas, "School of Younity" Kurucusu ve Yazar Pınar Gogulan, WPUK Türkiye Temsilcisi, Psikiyatrist ve Psikoterapist Dr. Aynıl Yenel katılımcılarla bilgi ve deneyim paylaşımında bulundu.
İkinci panel kapsamında ise söyleşi ve resim okuma etkinliği gerçekleştirildi. Prof. Dr. Mehmet Sungur, "Eşitlik için erkekler de burada: İyi aile, iyi ebeveyn olmak" konulu çalışmasını aktarırken, Umut Sungur, ressam, resim okuma ve çalışma atölyesinde "Bakmak-Görmek: Bir Tablonun Analizi" adlı çalışmasını katılımcılarla paylaştı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.