Tüketilen Protein Miktarına Dikkat!

Tüketilen Protein Miktarına Dikkat!

Gün içinde tükettiğiniz protein miktarı ve türü, artrit belirtilerini etkileyebilir.

Protein amino asitlerden oluşur ve vücudumuzdaki tüm hücreler, dokular ve organlar protein içerir. Protein günlük beslenmemizdeki birçok gıdada da mevcuttur. Bu gıdaların arasında etler, tavuk etleri, balık, bakliyat, tofu, yumurta, yemişler, çekirdekler, süt ürünleri, tahıllar, bazı sebzeler ve meyveler vardır. Bazı yiyecekler bağışıklık sistemini etkileyerek, alerjik reaksiyonlara sebep olarak veya kilo problemlerine yol açarak artriti etkileyebilirler. Araştırmalar devam ederken protein ve artritle ilgili oldukça farklı fikirler mevcuttur.

Artritin iki ana türü mevcuttur, osteoartrit ve romatoidartrit. Proteinin bazı türlerinin veya farklı miktarlarının bu artrit türlerini farklı etkileyebileceği unutulmamalıdır. Kanda çok fazla ürik asit bulunduğunda ortaya çıkan ani bir enflamatuarartrit türü olan gut hastalığı, pürin içeriği fazla olan et ve balık gibi protein kaynaklarının fazla tüketimiyle kötüleşebilir. Osteoartritdejeneratif bir hastalıktır, genellikle yaşlılığın sonucunda görülür ve aşırı yemeden dolayı ortaya çıkan kilo problemleri bu hastalığı kötüleştirecektir. Romatoidartrit ise bazı gıdalarla kötüleşebilen enflamatuar bir hastalıktır, genellikle kadınları etkiler ve birden çok eklemde ortaya çıkar.

Hastalığınız ne olursa olsun dengeli beslenme sağlığınızı korumanız için önemlidir. Dengesiz bir beslenme bağışıklık sistemini zayıflatır, kilo alımına yol açar ve bunların ikisi de artriti kötüleştiren ağrılar ve enflamasyonla ilgilidir. 19 yaşın üstündeki kadınlar için günde önerilen protein miktarı 46 gram iken, erkekler için 56 gramdır.

Washington Tıp Fakültesi’nde yapılan araştırmaya göre az proteinli beslenme romatoidartrit belirtilerini hafifletebilir. Bu araştırmada bireysel öneriler yapılmamış, tüketilmesi gereken miktarın kararı doktorunuza bırakılmıştır. Ancak aynı araştırmada yine protein kaynağı olan bazı soğuk su balıklarında bulunan yağların, enflamasyon üretici kimyasalların oluşturulmasını engelleyebileceği görülmüştür. Bu teorinin kanıtlanması için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır.

Artrit Vakfı’nın yayınlarına göre ise birçok abur cubur ve atıştırmalık gıdada bulunan omega-6 yağlarını daha fazla tüketmek eklem enflamasyonuyla ilgili enzimlerin seviyesini artırmaktadır. Bu yayınlar, somon ve ton balığı gibi balıklarda bulunan omega-3 yağlarının tüketimini önermektedirler. Protein ve artrit arasındaki bir diğer ilişki proteinli gıdanın yağ oranına göre değişir. Dizlerdeki osteoartrit kilo alınmasıyla kötüleşmektedir ve yağlı proteinlerin fazla tüketimi bu hastalıktan muzdarip kişilerin şikayetlerini kötüleştirebilir.  

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.