Turistik bir uzay turunun maliyeti ne kadar?
Uzaya uçuşlar, günümüzde hala geleneksel olarak devletlerin öncülük yaptığı girişimler ve bu yolculukların maliyeti oldukça fazla.
Ancak gelecekte maliyetin düşecek olması ve SpaceX başta olmak üzere bazı uzay şirketlerinin çabalarıyla ücretini karşılayabilen milyarderler için uzaya yolculuk imkanı da artacak.
Meraklıları için, uzaya uydu atmak, eski bir uyduyu yeni uyduyla değiştirmek veya bir milyarderin uzay turunun kaça mal olacağını hesaplamaya çalıştık.
SpaceX, “Falcon9” roketiyle ticari uydusunu yörüngeye göndermek için 62 milyon dolar harcadı. United Launch Alliance şirketinin ise “Atlas V” roketi ile uydusunu yörüngeye gönderebilmek için ödediği para 73 milyon dolar.
Bunlar piyasadaki uzaya yapılan en ucuz uçuşlar olarak biliniyor. Devletlerin, ilave hizmetlerle uzay yolculukları için ayırdıkları bütçe ise daha fazla. Örneğin The Air Force, SpaceX şirketine 2019 yılında GPS uydusu atılması için 96,5 milyon dolar ödeyecek.
Uluslararası uzay istasyonuna uçmak
NASA, 2011’de uzay mekiklerini rafa kaldırmasından bu yana, astronotlarını uluslararası uzay istasyonuna göndermek için Rusların Soyuz uzay aracını kullanıyor.
Ruslar, Soyuz’un koltuk fiyatını 2015 yılında 83 milyon dolara kadar çıkardı. Ancak, bu rakam 2017 yılında 75 milyon dolara düştü.
NASA, 2019 yılında SpaceX'in “Crew Dragon” ve Boeing'in “Starliner” kapsülleriyle uluslararası uzay istasyonuna başlatacağı “taksi” seferleriyle Rusya’ya artık bağımlı kalmaktan kurtulacak. Bu yolculuklar için koltuk fiyatlarının ise 58 milyon dolar olması bekleniyor.
Uzaya gitmek için ne kadar ödeyeceğim ?
Nereye gitmek istediğinizden başlayarak, kişi başına uçuş ücreti 250 bin dolardan, onlarca milyon dolara kadar yükselebiliyor.
Eğer “Karman hattı” olarak bilinen deniz seviyesinden 100 km yükseklikte bulunan ve genellikle dünya atmosferi ile uzay arasındaki sınır olarak kabul edilen bir hatta kadar yolculuk yapmak istiyorsanız 250 bin doları gözden çıkarmanız gerekiyor.
Şu ana kadar 650 kişi, SpaceShipTwo uzay aracıyla yörünge altı uçuş için yerini ayırtmış durumda. Bu uçuşun kesin tarihi ise henüz açıklanmadı.
Jeff Bezos’un roket şirketi Blue Origin de uzaya kısa yörünge altı turlarla turist göndermek için çalışmalar yapan şirketler arasında. Ancak bu şirket fiyatlarını şu ana kadar açıklamadı.
2001 ve 2009 yılları arasında Space Adventures, Ruslarla birlikte uluslararası uzay istasyonuna 10 gün veya daha uzun süreli kalmak üzere 8 kişi gönderdi.
Dünyanın ilk turist astronot olma şerefine ise 2001 yılında uzayda 8 gün kalan Amerikalı mühendis Dennis Tito, 20 milyon dolarak ödeyerek sahip oldu.
2009 yılında ise Cirque du Soleil’in kurucusu Guy Laliberte, 35 milyon dolar ödeyerek uluslararası uzay istasyonuna yolculuk yapanlar kervanına katıldı.
SpaceX CEO’su Elon Musk, bu yıl eylül ayında, Japon milyarder Yusaku Maezawa’nın yanına alacağı 7 sanatçıyla birlikte, ayın etrafında tur atacak olan ve henüz inşa edilmemiş Big Falcon roketine bineceğini duyurdu.
Microsoft'un kurucu ortağı olan ve dün yaşamını yiteren Paul Allen tarafından yapılan Stratolaunch, roketleri yörüngeye fırlatacak devasa çift gövdeli bir uçak geliştirmeyi planlıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.