Turkcell Diyalog Müzesi’nde Dünyada bir ilk

Turkcell Diyalog Müzesi’nde Dünyada bir ilk

Turkcell Diyalog Müzesi’nde dünyada bir ilke imza atıldı. Müzenin görme engelli rehberlerinden Geylani Akçay, nişanlısı Ronahi Diker ile Karanlıkta Diyalog sergisinde evlendi.

İstanbul Social Enterprise tarafından Turkcell’in desteğiyle kurulan ve kalıcı hale gelen Turkcell Diyalog Müzesi’nde dünyada bir ilke imza atıldı. Karanlıkta Diyalog sergisinin görme engelli rehberlerinden Geylani Akçay ve nişanlısı Ronahi Diker, nikâh için Gayrettepe metrosunda yer alan müzeyi tercih etti. Geylani Akçay ve eşi Ronahi Diker’in görme engellilerin günlük hayatlarına dair toplumda farkındalık yaratmayı amaçladıkları nikah töreni Karanlıkta Diyalog sergisinin konseptine uygun şekilde karanlıkta gerçekleştirildi. Geylani Akçay’ın nikâh şahitliğini ise Turkcell Genel Müdür Yardımcısı İsmail Bütün, İstanbul Social Enterprise Genel Müdürü Hakan Elbir ve Metro İstanbul AŞ Genel Müdürü Kasım Kutlu yaptı. 
 
“Nikâhımızla herkese bizim gibi görme engellilerin dünyasını anlattık” 
Herkesin kendisi gibi görme engellilerle aynı şartlarda bulunduğu Turkcell Diyalog Müzesi’nde evlenmenin heyecanını yaşadığını belirten 23 yaşındaki Geylani Akçay, “Rehberlik yaptığım bu müzede toplumu, engellilerin hayatları ile ilgili empati kurmaya davet ediyoruz.  Sıra dışı nikâhımızla biraz olsun farkındalık yaratabildiysek ve insanların empati kurmalarını sağlayabildiysek ne mutlu bize. Ben doğuştan görme engelliyim ve profesyonel olarak tiyatro ile ilgileniyorum, aynı zamanda Turkcell Diyalog Müzesi’nde rehberlik yapıyorum. Kendisi de görme engelli olan eşim Ronahi ile iki yıl önce sergilediğimiz bir oyun sonrasında tanıştık. Aynı sahnede bulunmamız, o sahne tozunu birlikte yutmamız bizi birbirimize bağladı. Şimdi de buradayız. Evlendik ve mutluyuz. Bu mutlu günümüze, bizim koşullarımızda eşlik eden herkese teşekkür ederiz” dedi. 
 
Turkcell Diyalog Müzesi Hakkında:
·         Dünyada 27 yıl önce Almanya’da hayata geçen Karanlıkta Diyalog ve devamındaki Sessizlikte Diyalog sergileri 2014 yılından beri Turkcell’in desteği ile Türkiye’de bulunuyor. Dünyada birçok ülkede başarısını kanıtlamış oldukça önemli birer sosyal girişim projesi olarak anılan Karanlıkta Diyalog ve Sessizlikte Diyalog sergilerine Turkcell’in verdiği destek, dünyada bir ilk olması açısından da önem kazanıyor. Türkiye’deki diğer tüm sosyal girişim modellerine de örnek olacak destek sayesinde kalıcı hale gelen Turkcell Diyalog Müzesi, dünyadaki diğer ülkelerde bulunan tüm diyalog sergileri arasında da örnek vaka olarak gösteriliyor. 
 
·         Karanlıkta Diyalog sergisi, katılımcıları İstanbul’un sembolü haline gelmiş kentsel mekanları bir kez de karanlıkta gezmeye davet ediyor. Vapura binme, parklarda dolaşma, trafikte karşıdan karşıya geçme, Beyoğlu tramvayına binme, semt pazarı gezme gibi çeşitli bölümleri olan sergi, görme engelli rehberler eşliğinde gerçekleştirilirken duyulara dayalı yeni “görme” biçimleri de keşfediliyor. Sergi kapsamında, vapur seyir halindeyken ziyaretçiler Turkcell Hayal Ortağım servisi sayesinde görme engellilerin nasıl kitap okuduğunu deneyimleyebiliyor. Bir buçuk saatlik bu deneyim ziyaretçilere hiç bilmedikleri bir İstanbul’u yaşatıyor. 
 
·         Turkcell Diyalog Müzesi’nde işitme engellilerin hayatlarını deneyimleyerek anlayabilmeyi ve onlarla empati kurabilmeyi sağlayan Sessizlikte Diyalog sergisi, ses yalıtımlı özel bir alan içinde, tamamen sessizlikte gerçekleştiriliyor. Katılımcılar bir saat boyunca hiç konuşmuyorlar ve taktıkları kulaklık sayesinde hiçbir şey duymuyorlar. Sergide ayrıca ziyaretçi gruplarına rehberlik etmek üzere işitme engelli rehberler eşlik ediyorlar. 
 
Turkcell’in Engel Tanımayanlar çatısı altına Görme Engelliler Spor Federasyonu’na verdiği destek, sergi kapsamında yeni bir boyuta taşınıyor. Yeni eklenen “karanlıkta şut atma” bölümü ve dünyada bir ilk olan “Turkcell-Bu Maça Gözü Kapalı Girilir” deneyim alanı, görmeden futbol oynamanın ne anlama geldiğini katılımcıların bizzat yaşamasını sağlıyor. İsteyenler, maçı dışarıda bulunan tribünlerden izleyebiliyor. Deneyim alanında önümüzdeki dönemde üniversiteler arası özel turnuvalar düzenlenmesi hedefleniyor. Bu alandan elde edilecek gelirin bir bölümü, Görme Engelliler Spor Federasyonu’na bağışlanıyor. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.